Laatua harjoitteluun

Tämän vuoden juoksentelut ovat olleet pääasiassa tasavauhtisia lönköttelyitä, mutta nyt Juhannusviikolla aloin tekemään taas vähän spesiaaliharjoituksiakin. Lauantain vajaan kympin lenkkiin liitin kolme kilometrin vetoa. Vielä en mitään kummoisia vauhteja päässyt, mutta alle neljän vauhtia kuitenkin jokainen veto meni.

Sunnuntaina tein pisimmän juoksulenkkini sitten helmikuun 2012 alun, kun lenkille kertyi matkaa hieman päälle 18 km. Tosi hyvin jaksoi mennä hieman alle 5 min/km vauhtia ja välillä piti toppuutella, ettei vauhti nousisi liian kovaksi. Muutenkin viikolle kertyi pitkästä aikaa suht hyvä määrä kilsoja, nimittäin kuutisenkymmentä. Tämä määrä oli myös paras sitten tammi-helmikuun vaihteen 2012.

Kilsojen nostosta huolimatta, kantapää on pysynyt tosi hyvässä kunnossa. Tosin polvivaiva on alkanut taas ilmoittelemaan itsestään, mutta ei se ole, ainakaan vielä,  juoksua häirinnyt. Myös penikkatautia alkaa taas pukkaamaan, mutta sehän on ihan normaalia tällaiselle aloittelevalle juoksijalle.

Koirauutisia, wuh, wuh. Juhannuspäivänä käytiin sitten hakemassa Jyväskylän takaa uusi perheenjäsen, Sisu. Kahdeksanviikkoinen Irlanninsetterin pentu. Automatka oli pennulle hieman rankka, sillä seitsämän yrjöä tuli Jämsään mennessä ja sitten vasta uni vei loppumatkaksi voiton. Lauantai-ilta meni vielä nukkuessa, mutta sunnuntaina alkoi jo vauhtia löytymään ja pennun hyvät ja huonot puolet alkoivat tulla esiin.

Viikon kuva by Tuuli

Viikon kuva by Tuuli

 

Jukolan viesti 2013

Tänä vuonna Jukolan ja Venlojen viestiä isännöi Jämsän Retki-Veikot. Kilpailukeskus oli sijoitettu Jämsänkosken Myllymäen alueelle, jossa oli hyvät tilat kilpailun järjestelyille. Autot (ainakin meidän) piti jättää vähän kauemmaksi kisakeskuksesta, mutta non-stop-bussikuljetukset siirsivät kilpailijat autoilta lähelle kilpailukeskusta. Kilpailukeskus tosin ei ollut kovin yhtenäinen, eikä näin mielestäni luonut kovin tiivistä kisatunnelmaa. Toinen asia, jota voisi kritisoida oli opasteiden heikkous. Ainakin alueelle tullessa sai välillä vähän aikaa ihmetellä missä mitäkin on, ja etenkin oman paikan teltta-alueeta löytäminen tuotti vähän vaikeuksia. Muuten järjestely toimivat moitteetta. Ruokapaikkoja oli ripoteltu ympäri kisakeskusta ja ne toimivat hyvin. Myös lähellä sydäntäni olevaa aihetta, vessoja, oli tällä kertaa riittävästi ja joka puolella.

Sää lauantaina, Venlojen viestin aikaan, oli kaikin puolin mainio. Lämpö oli hieman alle kaksikymmentä astetta ja taivas oli puolipilvinen. Aurinko ei siis päässyt porottamaan aluetta kuumaksi, mutta ajoittain tummatkin, taivaalla lipuvat pilvet, pitivät vedet sisällään, eikä kastellut yli kuusitoistatuhatpäistä kilpailijajoukkoa ja varmaankin viiteenkymmeneentuhanteen kohonnutta kokonaiskatsojamäärää. Iltaa kohden lämpötila alkoi laskemaan ja myös navakka tuuli laittoi kaivamaan lisää vaatteita päälle.

Viime vuonna itseltäni jäi viesti väliin, mutta tänä vuonna olin taas metsäänlähtökunnossa. Alastaron reserviläiset olivat kelpuuttaneet minut joukkueeseensa ja osuudeksi oli annettu kolmas, eli ns. pitkä yö. Kaksi vuotta aikaisemmin oli suunnistanut saman osuudet Metso Automationin joukkueessa Virolahdella muutaman minuutin päällä kahden tunnin aikaan. Tämän vuoden aikaa oli tosi vaikea etukäteen ennustaa, sillä suunnistukset olivat jääneet melko vähiin, eikä pitkiä juoksulenkkejä ollut viimeisen vuoden tullut tehtyä ainoatakaan. Onneksi hiihtokausi oli ollut hyvä ja pyöräilyäkin oli jonkin verran alla, joten peruskunto sinänsä piti olla kunnossa. Juoksukunto ja jalkojen kestävyys olivat vain melkoinen arvoitus.

Itse Jukolan viesti alkoi perinteiseen tapaan illalla kello 23, juuri ennen auringon laskua. Sää oli iltaa kohden seljennyt ja yöstä näytti tulevan kirkas. Viestin lähdön jälkeen meni telttaan kokeilemaan, josko saisi nukuttua edes vähäsen, ennen kuin ykkösosuuden viestinviejä tulisi maaliin ja herättäisi minut valmistautumaan omaan osuuteeni.

Kello yksi yöllä kävi käsky nousta ylös. Ulkona oli edelleen melko valoisaa, eikä mäntymetsässä olevalla telta-alueella tarvinnut lamppua liikkumiseen tai vaatteiden vaihtoon. Lämpötila oli laskenut kymmeneen asteeseen, joten aivan mahdottoman kylmä sää ei ollut, mutta sen verran kuitenkin, että päätin laittaa ylimääräisen paidan suunnistuspaidan alle. Päivällä olin ostanut uudet suunnistuskengät, mutta päätin vielä viimeistä kertaa laittaa vanhat kengät jalkaan. Se haudattaisiin sitten kilpailun jälkeen suihkuosaston roskikseen.

Ykkösosuutemme viestinviejä oli edennyt sen verran vikkelästi metsässä, että odotettavissa oli, että pääsisin metsään odotettua aikaisemmin. Tästä syystä kiiruhdin vaatteiden vaihdossa ja suuntasin kohti lähtöaluetta jo puoli kahden jälkeen. Matkalla tarkastin testileimasimella, että toimiiko emit-korttini ja niinhän siinä sitten kävi, että yhden ledinväläyksen se toimi, mutta sitten se pimeni. Samalla kun suuntasin kohti lähtöaluetta, Tuuli lähti hakemaan minulle omaa toimivaa emit-korttiaan. Lähtöalueen sisäänmenossa vielä tarkastin ja totesin toimitsijoidenkin toimesta, että korttini on pimeä, joten jäin odottelemaan Tuulin tuomaa toista korttia. Onneksi mikään kiire ei ollut, sillä kello ei ollut vielä kahtakaan kun pääsin lähtöalueelle sisälle.

Lähtöalueella seurasin kännykästäni, miten toisen osuuden menijä etenee väliaikarasteilla ja sain todeta, että hieman tuli hätäiltyä lähtöön lähdössä, sillä näytti siltä, että saisin tunnin verran värjötellä ennen metsään pääsyä. Hölkkäilyn ja neljän vessakäynnin jälkeen, melko tarkkaan kello 3, sain oman karttani käteen ja pääsin tositoimiin.

Aurinko nousisi vasta puolen tunnin päästä lähdöstäni, mutta sen verran valoisaa jo oli, että en laittanut mukanani olevaa otsalamppua edes päälle metsään lähtiessäni. Heti K-pisteen jälkeen mieleeni palautui taas, että mitä Jukolassa suunnistaminen oli. Eli piti ottaa vain suunta ja seurata oikeaan suuntaa lähtevää uraa. Ensimmäiselle rastilleni oli matkaa puolitoista kilometriä, josta käytännössä vain viimeinen 100 m piti vähän suunnistaa. Muuten sai painaa “kartta rullalla” niin paljon kuin kantti kesti. Tosin heti ensimmäistä rastia pummasin muutaman minuutin verran, mutta onneksi se jäi kisa pahimmaksi hauksi.

Seuraavat rastit alkoivat löytymään sitten jo sujuvammin, kiitos hyvien urien. Edellisiin viesteihin poiketen en joutunut missään vaiheessa mihinkään pitkään letkaan, vaan sain tehdä melko hyvin omaa suunnistustani. Tosin kyllä lähes koko ajan joku eteni kanssani samaa uraa, mutta häiriöksi tai tien tukkeeksi asti heitä ei ollut.

Seuraava pieni haku tuli vasta rastilla 11, mutta tuskin siihenkään minuttia – kahta enempää meni. Hieman liian aikaisin tuli poikettua polulta metsään, mutta virhe tuli havaittua melko pian ja rasti löytyikin edempää ilman suurempaa pyörimistä. Kahdennentoista rastin jälkeen alkoi isommat hajonnat ja siinä olikin seuraavat kuusi rastia tosi pienillä rastiväleillä. Itse löysin nuo rastini ilman mitään ongelmia, mutta muita palloilijoita ja rastinnumeron kyselijöitä metsästä kyllä löytyi.

Myös rastiväli 18-19 oli hieman yli kilometri mittainen, mutta vasta välin 22-23 voi luokitella pitkäksi, sillä se oli lähes kaksikilometriä. Tosin tuollakin välillä toteutui Jukolalle tyypillinen piirre, eli juoksua valmista uraa pitkin, vain kompassista välillä tarkastus, että suunta on todellakin oikea. Tämän vuoden Jukolalle oli tyypillistä, että rastiväleiltä löytyi runsaasti ns. stoppareita ja selviä maaston kohtia. Teitä pitkin ei juurikaan päässyt juoksemaan, mutta niiden yli tuli useaan otteeseen mentyä, joten viimeistään näissä kohdissa pääsi aina kartalle, jos olisi juoksun aikana kartalta itsensä kadottanut. Myös muita helpottavia tekijöitä metsästä löytyi, kuten suuria sähkölinjoja, kielettyjen alueiden merkintöjä ja leveitä (ja mutasia) ojia.

Loppujen rastienkaan kanssa ei ollut ongelmia, vaan ne löytyi oikeastaan ilman mitään ongelmia. Loppua kohden vauhti tuntui vain lisääntyvän, kun alkoi huomaamaan, että kyllä sitä jaksaakin loppuun asti juosta. Ja maalissa hieman harmittikin, ettei ollut uskaltanut juosta metsässä kovempaa, sillä voimia oli vielä hyvin jäljellä, kun ojensin kartan neljännen osuuden viestinviejälle.

Kaikenkaikkiaan osuudellani oli rasteja 31 kappaletta, mittaa oli merkitty olevaksi 14,4 km, mutta kiertojen kanssa GPS:ään matkaa kertyi melko tarkkaan 16 km. Nousumetrejä oli 350. Osuuteeni kulutin järjestäjien mukaan aikaa 2:01:35 ja sijoitukseni osuudellani oli 721/1549. Ja henkilökohtaisesti mikä tärkeintä, paikat pysyivät kunnossa eikä mihinkään paikkaan matkan aikana juurikaan sattunut. Jälleen yksi mukava kokemus takataskussa.

DSCF1049[1]

Pirkan Pyöräily 2013

Viime vuoden Pirkan Pyöräilyn jälkeen uhosin, että seuraavalla kerralla polkisin pitkän matkan (217 km), mutta vähäisten pyöräilykilometrien vuoksi jouduin tyytymään tänäkin vuonna lyhyempään, 134 km:n matkaan. Sää kyllä olisi suosinut vaikka minkä pituista polkaisua, sillä aurinko paisteli pilvien lomasta, tulli ei ollut paha ja lämpökin oli sopiva, alussa 16 astetta ja matkan aikana se nousi vähän päällä kahdenkympin.

Olin arponut itseni alle viiden tunnin menijöiden ryhmään, vaikka viime vuonna aikani oli neljän ja puolen tunnin tuntumassa, mutta alla olleiden kilometrien vähyys vähän laittoi epäilyttämään pystyisikö viime vuoden aikaan pääsemään. Pysähdystaktiikkaa olin muuttanut viime vuoden yhdestä pysähdyksestä kahteen. Tankkauspaikat olisivat Kuru ja Terälahti.

Ensimmäiset kilometrit mentiin sen verran leppoista vauhtia, että Särkänniemen alamäen jälkeen lähdin omille teilleni. Kymmenisen kilsaa sain yksikseni polkea kunnes yksi viiden hengen porukka painoi ohitse, ja minä tarrauduin heidän letkan hännille. Olin viime vuonna hommanut satulaan kiinnitettävän kahden juomapuollon telineen, jonka toimivuutta testasin nyt ensimmäistä kertaa. Minulla oli laitettuna telineeseen kaksi, ehkä hieman liian pienikokoista pulloa, sillä Ylöjärven keskustan ensimmäisessä hidastetöyssyssä molemmat pullot hyppäsivät pois paikoiltaan ja lensivät tielle. Pari sekunttia pohdein kääntyisinkö hakemaan ne, mutta en tohtinut jättää hyvävauhtista letkaa, ja olihan minulla vielä yksi pullo jäljellä – se saisi luvan riittää.

Ylöjärven keskustassa olin letkassani hieman jojossa ja aina välillä sain tehdä tosissani töitä, että pysyin letkan peesissä. Keskustan jälkeen kuitenkin homma helpottui ja pysyin mukavasti kyydissä. Vähän ennen Mutalan juottoa edelläni polkeva alkoi hieman jäämään letkasta, mutta huomasin asian ajoissa ja ohitin hänet ja ajoin muun letkan kiinni. Mutalan huollon kohdalla porukka sitten hajosin lopullisesti. Yksi taisi jäädä huoltoon, yksi jatkoi vanhaa vauhtia ja pari himmasi hieman. Keskinopeutemme oli siihen mennessä 32.2 km/h, joten päätin jäädä himmaajien joukkoon. Jatkoimme siis triona kohti Kurua.

Onneksi kärjessä oli innokas vetäjä, sillä hän suostui vetämään letkaa koko ajan. Itse olin asiaan ihan tyytyväinen ja peesailin kolmikon hännillä. Porukkaa tuli melkoisesti selkä edellä vastaan, ja vilkkaalla Kuruntiellä ohittelujen kanssa sai olla tarkkana, ettei kukaan autoilija karauttanut selkään. Sen verran leppoisaksi vauhtimme oli pudonnut, että jokunen kilometri ennen Kurua iso joukko pyyhälsi ohitsemme. Iskeydyin mukaan tähän ryhmään, jossa oli varmaankin kolmisenkymmentä pyöräilijää.

Kurun huoltoon tultaessa keskinopeutemme oli tippunut hieman alle 32 km/h. Kurun huollossa, noin 60 km kohdalla, tein ensimmäisen pysähdykseni. Hieman tyhjennystä ja hieman tankkausta ja matka jatkui. Huollon jälkeen ei sopivaa porukkaa tuntunut löytyvän. Polkijoita tuli selkä edellä vastaan, mutta en malttanut jäädä heidän kyytiinsä. Muroleen kohdilla takanani oli kyllä letkaa, mutta vetohalukkaita ei tuntunut löytyvän, joten jatkoin omaa tahtiani. Muroleen huollon ohitin pysähtymättä, eikä sieltäkään tarttunut matkaan vetohaluisia.

Selkä oli alkanut vähän vihoittelemaan ja jouduinkin ajelemaan melko paljon pystyasennossa. Toisaalta Kapeen koviin ylämäkiin se sopi ihan hyvin. Mukanani oli jonkin matkaa ollut toinenkin menijä ja sainkin hänet jossain vaiheessa vetovastuuseen. Terälahden huoltoon asti vaihtelimmekin vetovuoroa vähän väliä, joten matkan taittaminen hieman helpottui.

Vähän ennen sadan kilsan täyttymistä oli Terälahden huolto, jossa tein jälkimmäisen pysähdykseni. Jälleen samat rutiinit kuin ensimmäiselläkin huoltopisteellä ja näiden lisäksi vielä takareisien venyttelyä. Ja taas matkaan. Venyttely ilmeisesti auttoi, sillä selkä ei enää loppumatkasta vihoitellut.

Huollon jälkeen sain taas ajella muutaman kilometrin yksikseni, mutta sitten minut sai kiinni pitkä letka ja otin paikkani letkan puolesta välistä. Keskivauhtini oli tippunut jo lähelle 31 km/h:ssa, mutta tämä letka piti sellaista vauhtia, että se alkoi jälleen paranemaan. Nopeusmittari näytti vähän väliä lähemmäs neljääkymppiä, ja välillä ylikin, ja kun ajoimme melkein rengas renkaassa kiinni, niin kaikki keskittyminen meni onnettomuuden välttämiseen.

Pysyin yllättävän hyvin porukassa mukana ja muutaman kerran jouduin vetovastuuseenkin vauhdin kovin paljon kärsimättä. Maaliin tultaessa keskinopeuteni oli noussut jälleen 32 km/h:ssa ja pyöräilyaikani oli 4:06. Lähes täydellinen ilma vielä kruunasi reissun, joten mitään pahaa sanomista ei matkasta jäänyt. Ensi vuonna sitten sille pitkälle matkalle… ehkä.

Oheisen linkin takaa päivän reitti: http://connect.garmin.com/activity/325082096 Sivun auettua, kannattaa valita yläreunasta kohta “Näytä kohteessa Metric”, niin saa näkyviin suomalaisten paremmin ymmärtämiä mittayksiköitä.

Viikon kuva by Tuuli

Viikon kuva by Tuuli

Aamutreenejä

Kuluneella viikolla jäi salitreenien määrä vain kahteen. Syynä moiseen ei ollut, että lihakset alkaisivat hipomaan jo täydellisyyttä, vaan upeat aamut ovat houkutelleet pihalle. Kahtena aamuuna venytin työmatkan puolentoista tunnin mittaiseksi, kun tein kierron Siuron ja Pinsiön kautta. Myös lauantaiaamuna tein vähän pidemmän pyöräilyn (tosin lenkiksi sitä ei voi kutsua, paremminkin siksakiksi). Alkuperäinen tavoite oli kiertää Säijän lenkki, mutta vesisade yllätti kymmenen kilometrin kohdalla, joten käännyin takaisin. Sade kuitenkin lakkasi, siispä suuntasin reittini kohti Nokiaa. En kuitenkaan uskaltanut lähteä kovin pitkälle, sillä vettä tihutteli vähän väliä eikä huvittanut kastua ihan läpi märäksi, jos oikein kunnon sade alkaisi. Kiertelin siis pitkin Nokian, Länsi-Tampereen ja Ylöjärven katuja sen verran, että matkaa keryi noin 65 km.

Kantapääkin on ollut hyvässä kunnossa. Joskaan ei ihan niin kivuton, kuin edellislauantaina, jolloin se ei oireillut laisinkaan. Mutta kuitenkin paljon parempi, kuin ennen edellisviikon keskiviikon kortisonipiikkiä. Tiistaina tein TaRu:n kanssa reippaahkon kympin lenkin ja perjantaina juoksin työmatkan sekä aamulla että illalla. Lauantaina kävin tekemässä myös kympin saunalenkin. Lähtiessä ei ollut mitään tarkoitusta juosta reipasta vauhtia, mutta parin kilsan jälkeen aloin kiihdyttämään vautia ja jossain vaiheessa sitten päätin kokeilla koko kympin reipasta vauhtia, etenkin, kun jalka tuntui hyvältä. Kymppi meni hieman alle 43 minuutin, joten jonkinmoinen vauhtikestävyys näyttäisi olevan vielä tallella.

Pari suunnistustakin viikkoon mahtui. Keskiviikkona kävin Noki-Rasteilla juoksemassa vitosen lenkin. Se sujui ihan mukavasti. Tosin vitosen reitti on luokiteltu helpoksi, ja se olikin melkoista polkujuoksua. Myös sunnuntaina kansallisissa, Väinänperän keskimatkalla rastit löytyivät, suunnistaja huomioiden, vallan mainiosti. Yhtään isompaa virhettä ei tullut tehtyä, vaikka maasto oli melko pienipiirteistä avokalliota. Hitaasta etenemisestä on se hyöty, ettei pääse kovin nopeasti eksymäänkään. Mutta sain minä kuusi henkilöä taksenikin jätettyä.

Viikon illat ovat olleet melko helteisin ja sama näyttäisi jatkuvan ensi viikollakin. Tämä taitaa tarkoittaa sitä, että aamureenejen suosimistä pitää jatkaa. Sunnuntaina olisi vuorossa Pirkan Pyöräily, joten toivottavasti ainakin silloin olisi poutainen sää, muuten kyllä sade alkaisi kelpaamaan.

Viikon kuva by Tuuli

Viikon kuva by Tuuli