Talven loppua ei näkyvissä

Alkuviikosta oli hyvin aikaa jatkaa uusien suksien testailua, sillä Tuuli oli työreissulla Lontoossa. Ja nyt kun ei ollut mitään kiirettä ladulta pois niin tein sitten vähän pitempiä lenkkejä. Ma, ti ja ke tein saman, reilun 33 km lenkin. Maanantaina hiihdin lenkin omilla uusilla Fischereillä, tiistaina Tuulin uusilla Fishereillä ja keskiviikkona vanhoilla Peltosen suksilla joiden pohjaan olin laittanut Startin sinisen liisterin. Tuulin suksia lainasin sen vuoksi, että halusin kokeilla, että oliko pidossa ja luistossa eroa kun laittoi alle vähän löysemmät pitopohjasukeset. Eipä ollut. Yhtä hyvin luisti ja yhtä “huonosti” piti. Ajassakaan ei ollut kuin puolentoista minuutin ero (Tuulin suksien hyväksi), eli kolmisen sek/km, eli käytännössä ei mitään. Keskiviikko taas todisti sen, että ei ole liisterisuksen voittanutta tällaisilla karkeilla jääkeleillä. Luisto ei ollut kyllä samaa luokkaa kuin pitopohjasuksilla, mutta luistoon varmaankin vaikutti se, että 9 vuotta vanhat, jo vähän löystyneet sukset, eivät liisteripohjaisena ole kaikkein lentävin vaihtoehto. Mutta pito oli ihan omaa luokkaansa, myös hiihtonautinto oli taas aivan mahtava, kun suksi piti lähes täydellisesti. Huonomman luiston lisäksi toinen liisterisuksen haittapuolena oli pohjaan tarttuvat roskat. Muutamaan otteeseen alkoi suksen pohja rohisemaan siihen malliin, että melkein täytyi pysähtyä putsaan sitä, mutta se jäi kuitenkin tekemättä.

Torstaina tuli pidettyä suunniteltu lepopäivä. Lepopäivä tulikin ihan tarpeeseen sillä viimeisen seitsemän päivän hiihtokilsoja on kertynyt n.280 km. Muutenkin hiihtokeli olisi ollut aika surkea, sillä päivän ja illan mittaan taivaalta tuli taas uutta lunta 5-10 cm. Työmatkapyöräily kuitenkin tänään tuli poljettua. Se olikin viikon ensimmäinen pyöräily, sillä alkuviikon aamupakkaset olivat sen verran kireät, että mukavuudenhalu iski jälleen.

Perjantaina oli taas kunnon “zero-kelit”, sillä lämpö oli hieman plussan puolella ja uusi lumi oli piiloittanut pahimmat jäätiköt laduilta. Oli kyllä niin unelmakeli, että harmitti oikein jättää ladut 29 km lenkin jälkeen.

Lauantaina keli muuttui taas surkeaksi. Yöllä tuli vettä ja lämpötila ei käynyt yöllä pakkasen puolella ollenkaan joten ladut olivat peihmeitä ja luisto oli pääosin huono ja paikoin sitä ei ollut ollenkaan – pito onneksi edes oli hyvä. Myös osanotto oli laduilla heikko, taitaa olla suurelta osaa hiihtäjistä jo kausi loppunut. Onneksi tuli lähdettyä laduille jo heti klo 9 jälkeen, sillä muutama minuutti sen jälkeen kun oma 52 km:n lenkki oli päättynyt alkoi satamaan reippasti vettä ja sitä tuli varmaankin tunnin ajan. Ei olisi ollut mukavaa olla puolessa välissä lenkkiä tuossa vesisateessa.

Jos lauantaina suksen luisto oli vuoroin huono ja vuoroin surkea, niin sunnuntaina oli tasaisesti siltä väliltä. Aamuyöstä oli tullut muutama sentti uutta pakkaslunta, ja kun tuli lähdettyä laduille jo vähän ennen kahdeksaa, niin paikkapaikoin joutui jopa ladun avaus hommiin. Vaikka uutta lunta ei enää kaivattaisi, niin se hyvä puoli siitä on, että ensi viikolla ladut voivat olla hyvässä kunnossa, mikäli vaan laduntekijät jaksavat vielä latuja ajaa. Hiihtokausi siis taitaa vieläkin jatkua vaikka tänään menikin tavoiteltu 2000hiihto-km rikki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *