Hiihdot juoksuksi

Alkuviikosta tuli laitettua hiihtokaudelle lopullinen piste, kun sukset sai kesävoiteet pohiinsa ja nostettiin seinälle. Aikamoinen takatalvi saa tulla, jotta sukset otetaan uudelleen käyttöön. Tosin säänhaltija kyllä yrittää tosissaan vielä hiihtokelejä tehdä, sillä melko talviset olosuhteet loppuviikon on ollut.

Täytyy heti näin alkuu hehkuttaa, että kaksi kuukautta sitten lupaamani painonpudotus on onnistunut, ja jopa viikon etuajassa. Eli tammikuun puolessa välissä salipunnitus näytti 73.1 kg ja lupasin, että pääsiäiseen mennessä lukema pitää alkaa kutosella. Perjantaina lukema oli 69.5, elikkä sanktioihin ei tarvinnut alistua. Nyt täytyy vain pystyä pysymään näissä lukemissa. Seuraava tiedotus painosta tulee sitten kun lukema alkaa vitosella, tosin siitä kyllä voi sitten lukea myös Aamulehden sivulta 6 :-o.

Ihmeen helposti tuo 3.5 kg lähi. Hieman ulkoliikuntaahan se vaati, mutta ruokavalion puolella ei tarvinnut ihmeempiä muutoksia tehdä. 0-toleranssia ei mistään ruokalajista ollut (paitsi limsat, karkit ja hampurilaiset, mutta ne ovat olleet poissa ruokalistalta jo useamman vuoden), herkkujakin tuli välillä siis syötyä. Viikolla päivittäinen ruokalistani muodostuu tukevasta aamiaisesta (kaurapuuro, jugurttia, pari leipää, mehua). Mikäli on salipäivä, niin salin jälkeen banaani välipalaksi. Lounaalla työpaikkaruokalassa normaali ateria (joskus keitto) salaatin kanssa. Töiden jälkeen ainoastaan leipää, jugurttia ja hedelmä. Illalla vielä omena ja näkkäriä. Sen verran ruokailutottumukset on muuttunut viimevuosista, että olin usean vuoden syönyt töissä ainoastaan leipää, jugurttia ja hedelmän, ja illalla lämpimän ruuan, mutta nyt olen alkanut käymään syömässä työpaikkaruokalassa ja illalla pysyn leipälinjalla. Viikonloppuna yleensä teen päivän harjoituksen ennen aamiaista (paitsi hiihtopäivinä). Tästä syystä lounas siirtyy iltapäivälle, ja aika usein tulee vielä illalla syötyä toinen lämmin ruoka. Tuolla tavalla sitä on yritetty pysyä viikot hengissä.

Maanantaiaamuna oli perinteiseen tapaan tunnin salitreeni. Nyt kun hiihtokausi loppui minun osaltani, niin muuta ei maanantaina tullutkaan tehtyä.

Tiistaina juoksin töistä kotiin. Tein harjoituksen vetoharjoituksena. Aluksi hölkkäilin reilun pari kilsaa. Sitten juoksin 2 km hieman alle 4 min/km vauhtia ja palauttelin km:n hölkäten. Näitä tein kolme kappaletta. Lopuksi tein vielä kaksi km:n vetoa n. 3:30 min/km vauhtia, välissä noin km:n hököttelyä. Ihmeen hyvin meni, paitsi viimeinen veto oli aika rankka, sillä se oli lievästi nousevaa maastoa. Harjoituksen oli tarkoitus olla VK-harjoitus, mutta se taisi lipsahtaa vähän turhan kovasykkeiseksi. Ensimmäinen veto meni ihan hyvin juuri ja juuri anaerobisen kynnyksen alapuolella. Seuraavat kaksi alkoivat sykkeiltään ihan OK, mutta vedon loppuosa meni anaerobisen kynnyksen yläpuolelle. Tonnin vedot olivat kokonaisuudessaan anaerob.-kynnyksen yläpuolella.

Keskiviikkona juoksin 12 km tasavauhtisen rennon reippaan lenkin, aerobisen alueen alimmalla puoliskolla.

Torstaina 14,5 km rauhallista juoksua PK -alueella.

Perjantaina 70 min:n saliharjoitus. Muuten lepäilyä.

Lauantaiaamuna piti tehdä 10 km:n VK-harjoitus, mutta juoksualusta oli luminen ja olo muutenkin vähän väsynyt. En viitsinyt alkaa rikkomaan paikkoja huonolla alustalla, joten muutin harjoituksen vain 12,5 km reippahkoksi tasavauhtiseksi lenkiksi.

Sunnuntaiaamusta lähdin pitkälle lenkille. Tarkoitukseni oli liittyä AS:n juoksuporukkaan joka juoksee Pyhäjärven lenkin. Lähdin juoksemaan kotoa heitä vastaan. Porukan piti tulla n. 9 km:n kohdalla vastaa, mutta kun ketään ei näkynyt, niin tajusin muistaneeni heidän lähtöajan tunnilla pieleen. Juoksentelin sitten yksin Pyhäjärven lenkin ja matkaa kertyi 31 km. Viimeiset kilometrit oli aika rankkoja, sillä en ollut ottanut juomista mukaan ja aamullakaan ei tullut syötyä kuin puolikas banaani. Lenkki taisi mennä aika hyvin rasvojen puolelle :). Sykkeet kyllä pysyivät melko hyvin PK-alueella (loppussa maltti kyllä vähän lipesi) ja vauhti siinä 5 min/km, joten lumisella alustalla se oli ihan OK.

Viikon juoksukilsat lähentelivät 90:ä, joten määrä on ihan hyvä, ainakin siihen nähden, että edellisviikot ovat olleet pääosin hiihtoa. Nyt pitää vaan kuulostella kroppaa tarkasti, että ei käy samoin kuin vuosi sittten. Silloin sain kovillä lenkeillä polveni sen verran huonoon kuntoon, että koko kevät meni juoksun osalta ihan puihin. Viimevuona alamäki alkui juuri pääsiäisen aikoihin.

Suunnistuskaudenkaan alkuuen ei ole enään aikaa kun kolme viikkoa, sillä Tampereella käynnistyy iltarastit 7.4. Eksymisiä siis taas tiedossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *