Juhlakauden alku

Viikko 49/2023 (4.-10.12.2023)

Eipä tullut avattua hiihtokautta vielä tälläkään viikolla, vaikka kelit alkaisivat olimaan jo senlaiset, että suksia voisi alkaa rasvailemaan. Lähiladulla pääsisi ainakin vapaalla tyylillä menemään, mutta perinteisen ladut eivät näytä olevan vielä kovin hyvässä kunnossa. Josko sitten ensi viikolla viitsisi lähteä suksimaan.

Talvista tosiaan on ollut. Lunta on hiutaloinut vähän joka päivä, mutta mitään isoja kertymiä ei ole tullut. Pakkaset on pyörineet koko viikon ajan kymmenen asteen kieppeillä – asteen pari molemmin puolin.

Maanantaina olin kotikonttorilla ja treenit jäivät tunnin kotisalitreenin varaan.

Tiistaina kävin iltapäivällä puolentoistatunnin hieronnassa. Tämä ajan kohta ei ollut ihan optimaalinen, sillä illalla piti mennä vielä pelaamaan sulkapalloa puoleksitoista tunniksi. En nyt osaa sanoa oliko hieronnasta hyötyä vai haittaa, tai menikö hieronta turhuuteen kun tuli pelit päälle.

Keskiviikkona oli itsenäisyyspäivä, eli vapaapäivän iloista sai nauttia. Aamulla ensin Sisun kanssa lenkki ja sitten jokuseksi tunniksi viimeistelemään klapihommat. Iltapäivällä kävin Peetun kanssa juoksemassa rauhallisen lenkin. Juoksin ensin nelisen kilsaa Teivoon, josta lähdimme tekemään yhteislenkkiä. Kiersimme Ryydynpohjan, Lielahden, Epilän, Tohlopin ja Lamminpään kautta takaisin Teivoon päin. Itse juoksin vielä kotiin pienen lisälenkin kautta, jolloin matkaa kertyi vähän päälle 20 kilometriä. Rauhallisesti mentiin, sillä keskarini oli 5:39 min/km ja keskisyke 122 bpm. Rauhallisesesta vauhdista huolimatta meno oli vähän kankeen oloista ja kun oli jälleen Trabukot jalassa, niin eihän ne pitäneet tälläkään kertaa, vaikka vauhti oli noin hiljainen. Pakkasta oli viitisen astetta, eli sään puolesta kaikki oli kohdillaan.

Torstaina tuli poljettua viikon ainoat työmatkapyöräilyt. Talvista oli meno, etenkin kotiin päin polkiessa, kun taas oli tullut päivän aikana pari senttiä uutta kevyttä pakkaslunta. Illalla poljin vielä tunnin vähän kovamman mäkipätkän sisä-trainerilla. Keskitehot olivat 191W ja keskisyke 128 bpm. Ihan mukavasti jaksoi.

Perjantaiaamusta juoksin töihin. Jalassa oli tällä kertaa vanhahkot Hokan Cliftonit. Ne ovat kesäkengät, mutta olin kairannut omatoimisesti niiden pohjan päkiäosaan kahdeksan nastaa. Yllättävän hyvän pidon nastat antoivat. Meno oli ihan mukavan tuntuista, kun tällä kertaa asekel ei mennyt “läpi” jokaisella ponnistuksella. Matkaa kertyi 17 kilometrä ja aikaa kului 1:27, eli keskari oli 5:05 min/km ja keskisyke 131 bpm, joka oli kyllä melko korkea vauhtiin nähden. Juoksu kulki kuitenkin ihan mukavasti ja rennosti. Päivällä meillä oli töissä tavarantoimittajan tilaisuus ja illalla kävimme katsomassa vielä paikallispelin Nokia-areenalla.

Lauantaiaamupäivällä poljin ensin ramppi-testin Zwiftissä. Tällä kertaa sain puristettua FTP-arvoksi 264W, joka oli 20W enemmän kuin viisi viikkoa aikaisemmin ja melkein samaa luokkaa, mitä keväälläkin oli. Päälle polijn vielä kevyen puolentunnin pyöräilyn 159W:n keskiteholla. Illalla oli ohjelmassa tunnin kotisalitreenin.

Sunnuntaina aamupäivällä koiralenkki Sisun kanssa meni vähän rankaksi, kun mettäpätkällä Sisun takapää väsyi ja petti, ja jouduin kantamaan 34 kiloista karvakasaa viimeisellä kilometrillä vähän väliä. Onneksi päästiin kotiin asti ehjänä ja Sisukin on jo toipunut koettelemuksesta. Päivällä juoksin pitkästä aikaa matolla treenin. Juoksin kiihtyvävauhtisen 8 kilometrin pätkän. Aloitin 12 km/h vauhdilla ja nostin kilometrin välein vauhtia 0,5 km/h. Eli viimeinen kilometrin menin 15,5 km/h vauhtia. Päälle vielä kaksi kilometriä verkkaa. Koko kymppiin meni aikaa melko tarkkaan kolme varttia. Illalla oli vuorossa sisäpyöräilyä noin 2,5 tunnin verran. Kevyesti oli tarkoitus polkea, mutta keskitehot nousivat kuitenkin 172W:iin. Lähinnä reitin mäkisyyden vuoksi tehot nousivat, sillä vertikaalia kertyi tonnin verran ja tuolloin on vähän hankalampi mennä alhaisilla wateilla. Ihan hyvin silti jaksoi, vaikka ennakkoon jalat tuntuivatkin vähän väsyneiltä juoksutreenin vuoksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *