Jäistä

Viikko 46/2023 (13.-19.11.2023)

Talvi on pitänyt pintansa tällä viikolla, ja menty jopa talvisempaan suuntaan. Mitään isoja lumimääriä ei ole tullut tai kovista pakkasista kärsitty, mutta sen verran kuitenkin on molempia saatu, että ulkona on ihan talvisen oloista.

Reenattukin on taas yritetty, mutta polvivaivat ovat vähän haittaavat tekemistä, vaikka ei ole täysin estänytkään. Alkuviikosta tuli tilanteeseen jopa takapakkia.

Maanantaina piti pyöräillä nastattomalla gravelilla töihin, kun maastopyörä oli vieläkin Valmetilla jemmassa. Aamulla vähän jänskätti polkea, kun tiet olivat aika lumiset ja loskaiset eikä 38mm:n rengas edennyt sohjossa ihan tyylipuhtaasti. Illalla jännitti vielä vähän enemmän, kun lämpö oli mennyt inasen pakkasen puolelle ja tien pinnat jäähän. Mutta eipä siellä kuitenkaan kauhean liukasta ollut. Ainoa ongelma illalla oli, kun aamun sohjot olivat jäätyneet rattaisiin ja renkaisiin, että pyörä ei liikkunut ollenkaan. Onneksi kävin tarkastamassa tilanteen pari tuntia ennen töistä lähtöä ja nostin pyörän suihkutiloihin sulamaan. Kotimatka sujui ilman ongelmia. Illalla vielä tunnin verran kotisalitreeniä.

Tiistaina aamulla juoksin töihin. Pakkasta oli pari astetta ja uutta luntakin oli sateli pikkaisen. En laittanut jalkaani nastaria, joka olikin pienoinen virhe. Alkumatkasta oli vielä luminen alusta, mutta sitten kun pääsi pyöräteille, niin ne olivat pääosin paljaita mutta jäisiä ja liukkaita. Pito oli tosi huono ja melkein joka askel lipsui. Kaiken lisäksi reilu pari kilsaa ennen työpaikalle pääsyä, Veskan edessä, jalka lipsesi ja mulkkasin kunnolla. Huonoksi onneksi löin kipeän oikean polveni maahan ja siitä se tuli entistäkin kipämmäksi, ja on nyt vaivannut taas enemmän koko loppuviikon ajan. Matkaa kertyi 16.5 kilometriä ja aikaa kului 1:25, eli keskari oli 5:07 min/km. Keskisyke korkea 129 bpm. Illalla poljin Valmetilla viikon majailleen maastopyöräni kotiin.

Keskiviikkona oli kotikonttoripäivä, ja illalla poljin 70 minuutin sisäpyöräilyn. Keskitehot olivat tällä kertaa vähän korkeammalla, 190W. Reitin alussa oli 9 kilometrin nousuosuus, josta kertyi vähän reilu 500m vertikaalia. Polvi otti vähän itseensä polkemisesta. Keskiviikkona tuli myös 20 vuotta siitä kun muutimme Toivontielle.

Torstaina oli myös kotikonttoripäivä. Illalla käytiin Peetun kanssa juoksemassa Teivosta Kolmenkulmantielle, Toivontielle, Lamminpäähän ja takaisin. Mentiin erittäin rauhassa. Se sopi minulle vallan mainiosti. Polveakin piti vähän säästellä, mutta parin ensimmäisen kilometrin jälkeen se ei haitannut juoksua laisinkaan. Vajaan 13 kilometrin lenkkiin meni aikaa 75 minuuttia, eli keskari oli 5:48 min/km. Noin rauhassa ei ole pitkään aikaan tullut juostuakaan. Keskisykekin oli mukavan alhaalla, 111bpm. Keli oli luminen ja pakkasta oli nelisen astetta. Eli ihan ok. Natari oli varmuuden vuoksi jalassa ja se oli ihan hyvä valinta.

Perjantaina edelleen kotikonttorilla. Päivä oli treenien osalta lepoa, mutta illalla kävin Karhulla puolentoista tunnin hieronnassa. Etenkin pohkeista ja etureisistä löytyi erittäin mukavia kohtia. Hieronnan jälkeen kävin ostamassa uudet polku-/talvijuoksukengät. Asicsen Trabuco Max 2 onkin ihan uusi tuttavuus ja innolla odotan kun pääsen niitä ensimmäistä kertaa kokeilemaan.

Lauantaina oli jälleen lappu rinnassa. Talvikauden ensimmäinen TeivoCupin osakilpailu starttasi puolilta päivin. Sää oli melko sopiva, kun pakkasta oli asteen verran ja tuultakaan ei juuri lainkaan. Alusta oli luminen/jäinen, joten nastari jalassa oli jälleen ihan hyvä valinta. Puoleentoista kuukauteen ei ole tullut tehtyä kovia vetoharjoituksia ja se näkyi ja tuntui menossa. Keuhkot olivat tällä kertaa ne joka rajoitti menoa, ei jalkojen hapotus. Loppuaika oli vähän vaatimaton 19:11, mutta siitä on hyvä lähteä parantamaan tuleviin osakilpailuihin. Maksimisyke nousi kuitenkin vielä 182 bpm:iin, mittaus tosin ranteesta. Tuolla ajalla sijoittui kuitenkin miesten viiskymppisissä ensimmäiseksi ja kaikista miehistä kymmenenneksi (/28). Tämä kisa taas muistutti kuinka raastavaa tuollaisen vitosen juokseminen on. Polvi ei onneksi vaivannut kisassa, vaikka alku- ja loppuverkassa tuntemuksia olikin. Päivällä tuli kaadettua pari isoa koivua, kannettua risuja ja pölkkyjä. Pimeän tultua poljin vielä 73 minuuttia sisätrainerilla. Kevyttä rullailua 162W keskitehoilla.

Kuva Teivo Stayers
Kuvat Teivo Stayers

Sunnuntai oli komea ulkoilupäivä. Heti aamusta tulikin lähdettyä pidemmälle juoksulenkille. Jalassa oli uudet Asicset ja alkuperäinen ajatus oli vain sisäänajaa uunituoreet kengät pienellä lenkillä, mutta komean kelin ja kun polvikaan ei kauheasti vaivannut, niin matkaa kertyikin 22,2 kilometriä. Aikaa kului 1:53, eli keskari oli 5:06 min/km ja keskisyke 128 bpm, joka oli vauhtiin ja alustaan nähden ihan OK. Kenkä istui jalkaan ihan mukavasti, vaikka vasempaan jalkaan tulikin pari hiertymää, mutta voi olla, että ne tulivat jo lauantain kisan aikana. Pakkasta oli pari astetta ja tuulta ei juuri lainkaan. Alusta oli luminen/jäinen, mutta kenkä piti onneksi melko hyvin, vaikka ei nyt tietenkään nastarin veroisesti. Jos olisi ollut enemmän kovaa lunta, niin kenkä olisi varmaankin toiminut moitteetta. Lenkki kulki Kalkun kautta Nokian paloasemalle ja sieltä Kolmenkulman ABC:n kautta Tesomalle ja sieltä Lamminpään kautta Haukiluomaan ja sitten kotiin. Aikaisen lenkin jälkeen jäi hyvin aikaa jatkaa lauantain puuhommia. Lauantailta jäi vähän rungon katkomista ja pöllien kantamista. Vähän pääsin myös halkomisen makuun, mutta se homma siirtyy ensi viikkoon. Pimeän tultua vaihdoin vielä maastopyörän etupäähän jarrupalat ja ilmasin jarrun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *