Korvaavaa harjoittelua

Viikko 40/2023 (2.-8.10.2023)

Kyllä se patellajänteen kiinnityskohta otti vaan kovasti itseensä viikonlopun juoksuista. Onneksi olin varannut jo aiemmin ajan ortopedille ihan muusta syystä, mutta pääsin nyt näyttämään polvivaivaanikin samalla kertaa. Sain siihen kortisonipiikin ja se tuntuikin auttavan ongelmaan. Alkuperäinen syy ortopediaikaan oli alavatsalihaksen (tai mikäköhän sen oikea nimi nyt onkaan) vaivat, epäilin että todellinen syy on nivusessa ja lähentäjässä, joka vaivaa aina silloin tällöin. Ehkä ns. “urheilijan tyrä”. Ortopedi antoikin minulle lähetteen ultraan ja pääsinkin sinne vielä samana päivänä. Sieltä tosin ei löytynyt mitään, ei tyrää eikä muutakaa vakavampaa repeämää, jonka ultralla näkisi. Eli hommaan ei tullut tällä kertaa selvyyttä. Seurataan tilannetta. Kolmas vaiva, jota ortopedille valittelin oli kyynärpääkipu, ja siihen sain diagnoosin, että “golf-kyynärpää”. Eli nyt olen minäkin päässyt kyseisen harrastuksen pariin, ainakin vaivojen osalta.

Nyt kun alkuviikosta vaivasi polvi, ja keskiviikkona sain kortisoonipiikin, jonka vuoksi piti pitää muutama päivä lepoa, ja viikonloppuna oli muuten vaan paskaa ulkokeliä, niin piti keksiä jotain muuta kuin juoksua ja kelien puolesta mielellään sisällä. Tällä viikolla tulikin käytyä taas pitkästä aikaa uimahallissa polskimassa ja sisäpyöräilykausikin tuli avattua.

Maanantaina kävin vielä pyörällä töissä. Vähän pyöräilykin polveen tuntui, mutta ei pahasti. Illalla vielä kolmen vartin kotisali.

Tiistaina kävin illalla Tesoman uimahallilla uimassa vaparia kahden kilometrin verran. Pienissä pätkissä uin ja rauhassa vetelin ja yritin muistella hyvää uintitekniikkaa. Illalla käytiin vielä pyöräilemässä Tuulin kanssa graveleilla Nokian Pyhäjärven rantoja aina Sorvassa asti. Matkaa kertyi 32 kilometriä ja rauhallisesti mentiin. Pimeäkin pääsi yllättämään, mutta onneksi edes minulla oli lamppu mukana.

Keskiviikkona ensimmäistä kertaa lomien jälkeen autolla töissä, kun piti käydä aamupäivällä siellä ortopedilla ja iltapäivällä ultrassa. Tästä tuli siis täyslepopäivä.

Torstaina kävin myös varmuuden vuoksi vielä autolla töissä. Illalla tein tunnin kotisalitreenin.

Perjantaina kotikonttoripäivä. Aamupäivällä kävin jälleen Tesoman uimahallissa. Tein vähän samantyyppisen harjoitteen kuin tiistainkin uintikerralla. Vähissä oli tälläkin kertaa porukka radalla. Yksi toinen oli samaan aikaan radalla, mutta eipä siitä haittaa ollut, vaikka melko usein hänet saikin ohittaa. Illalla puolentoistatunnin jalkahieronta Karhulla.

Lauantaina ulkona loikotti vettä, myrskytti ja lämpöä vain jokunen aste, joten jotain sisäaktiviteettia piti keksiä. Päivällä otinkin sisä-trainenrin käyttöön viiden kuukauden tauon jälkeen. Kaksi tuntia jaksoin veivata 150W keskiteholla. Ihan ok meni eikä polveenkaan ihan kauheasti tuntunut. Maantiepyörä tuli myös nostettua talviteloille ja odottamaan osasarjapäivitystä. Eiköhän senkin homman kimppuun pian päästä.

Sunnuntaina vähän jänskätti kun lähdin päivällä kokeilemaan pienellä juoksulenkillä polven kestoa. Ihan hyvin ja ilman isompia kipuja 8.6 kilometrin lenkki meni. Sen verran tarkasti tuli kuitenkin polvea kuulosteltua, ettei se ihan oireeton ollut, mutta kun ei ole aiemmin noin tarkkaan siihen kiinnittänyt huomiota, niin paha sanoa oliko tuntemukset kuitenkin ihan normaaleja. Vauhti oli 4:35 min/km luokkaa, eli ei ihan köpöttelyvauhtiakaan tullut mentyä. Keli oli jo melko syksyinen, sillä lämpöä ei ollut kuin kolme astetta ja pohjoisesta tuuli kovaa. Taitaa olla niin, että kesäkamppeita saa alkaa jo pesemään kaappiin odottamaan ensi kevättä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *