Myrsky(i)sää

Viikko 32/2023 (7.-13.8.2023)

Sääennusteista huolimatta tällä viikolla ei saatukkaa vuosituhannen myräkkää. Tuulista kyllä on ollut koko viikon, mutta maanantaille ennustetut sateet ja ukkoset jäivät tulematta Suomen puolelle. Lenkkipoluilla näki jonkin verran kaatuneita puita, mutta itse ei tarvinnut moottirisahaa päräyttää käyntiin.

Maanantaina aamulla ei ollut vielä ihan hirveä tuuli, mutta sen verran kuitenkin idästä puhalteli, että kun menin töihin Säijän ja Lempäälän keskustan kautta, niin vastatuulipätkillä tuuli kyllä vaikutti ajonoupeuteen. Aamulla oli jo 19 astetta lämpöä, joten ajattelin tehdä pyörälenkin heti aamutuimaan, kun illaksi oli luvattu 30 asteen lämpöjä. Pitkästä aikaa oli allani maantiepyörä ja se tuntui taas graveloinnin jälkeen tosi kevyeltä polkea. Reiluun 52 kilometriin menikin aikaa vain 1:45, eli keskinopeus oli kutakuinkin 30 km/h. Keskitehot olivat 179W. Iltapäivällä poljin töistä kovasta helteestä huolimatta Jasperintien, Sionkylän ja Nokian keskustan kautta 32 kilometrin lenkin. Jälleen tultiin 30:n keskarilla.

Tiistaina kova itätuuli jatkui. Aamulla oli 22 astetta lämpöä ja pyörällä puskin vastatuuleen töihin. Aamupäivällä kävin juoksemassa Valmetilta reilun 12 kilometrin lenkin Ratinan, Koskikeskuksen ja eteläpuiston kautta. Tuuli ei kauhean hyvin osunut reitille ja kun jalkakin oli taas ihan syönnillä, niin lenkkiin ei mennyt aikaa kuin reilu 53 minuuttia, eli 4:23 min/km:n keskivauhdilla tuli mentyä. Keskisyke oli 140 bpm. Pohkeet olivat jo ennen lenkkiä vähän jumissa, mutta lenkin jälkeen ne menivät vaan pahempaan kuntoon ja tulivat melko aroiksi. Iltapäivällä olikin sitten mukava pyöräillä kotiin päin, kun oli kunnon myötätuuli. En olekaan ennen tainut tulla kotio alle 36 minuutin.

Keskiviikkona säässä ei tapahtunut muuta muutosta kuin että lämmöt tippuivat aika paljon. Pyörällä taas töissä ja illalla tunnin kotisalitreeni.

Torstaina olinkin sitten kotikonttorilla. Töiden jälkeen kävin juoksemassa poikkeuksellisesti jo viikon pitkiksen. Reitti kulki Kolmenkulmantien, Avantin, Haaviston, Teivon ja Vuorentaustan kautta. Matkaa kertyi vähän päälle 27 kilometriä ja aikaa kului 2:12. Ensimmäisen 21 kilometriä juoksin rauhallista PK-vauhtia. Tai kun jalassa oli Hokan raketit, niin keskari oli 5 min/km, mutta kai sen voi vielä PK-vauhdiksi laskea. Keskisyke oli hieman korkealla heti alusta asti, mutta kun juoksu oli rennon letkeää, niin en alkanut sykkeen vuoksi himmailemaan. 21 kilometrin jälkeen kiihdytin vauhtia neljän kilometrin ajaksi siten, että 1. kilometri oli 4:08, 2. 3:52, 3. 3:42 ja viimeinen 3:40. Päälle vielä pari kilsaa palauttelua. Aika hyvin kovat kilometrit lähtivät tunti kolmen vartin juoksun jälkeen.

Perjantaina olin myös kotikonttorilla. Päivä oli treenien osalta lepopäivä, mutta illalla tuli tehtyä jokunen tunti pihahommia lapion ja rautakangen kanssa.

Lauantaina lähdin pitkästä aikaa MO:n porukalla pitkälle pyörälenkille. Sää oli mitä parahin, sillä aurinko paisteli puolipilviseltä taivaalta eikä sateen uhkaa ollut. Etelätuulta oli jonkin verran, mutta kun 3-4 hengen porukassa ajoimme, niin ei siitäkään ollut suura haittaa, kun ei tarvinnut itse koko ajan olla kärkimiehenä. Ensin poljin kotoa Santalahden, Ratinan, Turtolan ja Kaukajärven kautta Saarenmaantien ja Kauhakorvenkadun risteykseen, josta lähdimme neljän hengen porukalla polkemaan kohti Kangasalaa. Kangasalta suuntasimme Kaarina Maununtyttärentietä pitkin kohti Valkeakoskea. Sieltä Sääksmäen kirkon ja sillan kautta Toijalaan, jossa pysähdyimme ostamaan kaupasta vähän täydennystä eväisiin. Toijalasta jatkoimme Vuolteen ja Koskenkylän kautta Narvaan ja sieltä Rämpöö ja Stormin kautta Kiskokabinetille, jossa pysähdyimme syömään vähän sämpylää ja munkkia. Kun tulimme Vesilahden tiellä porukkamme pieneni kolmihenkiseksi. Tämän toisen evästauon jälkeen suuntasimme kohti Ellivuorta. Ellivuoren jälkeen oli yksi silta remontissa ja suljettuna, mutta kieltomerkeistä huolimatta kävelimme sillan yli ja jatkoimme matkaa kohti Häijäätä. Häijään jälkeen Heinijärvelle ja Hämeenkyröön ja sieltä Viljakkalaan, jossa pidimme seuraavan tankkaustauon. Loppureitti kulki sitten Lintuharjuntien kautta Turkkilaan ja sieltä Sasin ja Siuron kautta Nokialle ja Rajasalmen sillan tuntumaan. Siitä jatkoin vielä yksin pienelle lisälenkille, jossa kiersin kotiin Epilän ja Tohlopin kautta. Matkaa kertyi Garminin mittarin mukaan 260,1 kilometriä. Aikaa kului melko tarkkaan 9 tuntia, eli keskinopeudeksi tuli 28,8 km/h. Nousumetrejä oli 1900 ja keskitehot 147W. Eli melko maltillisilla tehoilla tuli päästyä, vaikka vetovuorojakin oli aika paljon. Keskisykekään ei noussut kuin 113 bpm:iin. Mukava lenkki hyvässä seurassa, ja samalla tuli tehtyä matkaennätyskin pyöräilyssä.

Sunnuntaina tein jälleen pihahommia koko päivän. Illansuussa kävin vielä juoksemassa vajaan 11 kilometrin saunalenkin rauhallisella 4:48 min/km vauhdilla. Jalat olivat kyllä lauantain pyöräilystä väsyneet ja sykkeetkin olivat korkealla vauhtiin nähden. Olisi pitänyt juosta vieläkin rauhallisemmin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *