Viikko etäilyä mökillä

Viikko 20/2023 (15.-21.5.2023)

Viikko oli taas vaihtteksi vähän poikkeava. Etäilin koko viikon Vehkajärveltä päin. Tosin Helatorstai oli vapaapäivä ja perjantai oli muuten vaan vähän lyhennetty työpäivä, mutta kyllä niitä työtuntejakin tuli tehtyä. Alkuviikon olimme Sisun kanssa kahdestaan, mutta keskiviikkoiltana saimme Tuulin seuraksemme.

Säiden osalta viikko oli kaksijakoinen, tai oikeastaan kolmi. Maanantai oli vielä komean aurinkoinen ja lämmin, mutta sitten kylmeni ja alkoi tuulemaan kovasti. Torstaina alkoi taas paistelemaan ja loppuviikko olikin sitten vaihteeksi aurinkoinen ja lämminkin.

Vaikka maanantai olikin komea päivä, niin se oli kuitenkin treeneistä vapaa. Sisun kanssa köpöttelimme illalla ja nauteimme rauhallisuudesta.

Tiistaina juoksin Valontien lenkin. Se on mitaltaan 12 kilometriä ja pääosin hiekkatietä. Multa ei ole viime aikoina löytynyt oikein malttia näille juoksulenkeille ja tälläkin kertaa vauhti karkasi 4:34 min/km:iin. Sykkeet kyllä pysyivät ihan ok alueella ja muutenkin juoksussa ei mitään valittamista, mutta näitä lyhyempiäkin pitäisi osata mennä välillä vähän rauhallisemmin. Lämmöt nousivat vielä tänään 16 asteeseen.

Keskiviikkona olikin sitten jo viileämpi päivä, kun lämpötila ei noussut kuin 10 asteeseen ja vielä kun etelätuuli oli kovaa ja puuskittaista, niin piti vähän miettiä mihin suuntaan juoksulenkkinsä suuntaisi. Juoksinkin ensin Heleniuksentien kautta Vehkajärven eteläosaan ja sielä Vehkajärventietä pitkin Tourunkulmantielle, jossa tein U-käännöksen ja tulin pari kilometriä takaisin päin ja lähdin Mustaojantielle, jota juoksin aina Nuutajärventielle asti ja sitä kautta takaisin mökille. Matkaa kertyi vähän vajaa 21 kilometriä ja aikaa kului 1:42. Nyt sain vauhdin pysymään vähän alle vitosessa, mutta toisaalta olisi saanut olla vieläkin hitaampaa, kun matka venähti (ennakkosuunnitelmista poiketen) noinkin pitkäksi. Hieman oli kyllä kylmä, vaikka melko hyvin tuulen suojassa pystyikin juoksemaan, mutta kun oli vielä pilvistä ja pientä vesitihkuakin alussa tuli, niin lämpöjä ei meinannut saada päälle laisinkaan.

Torstai oli edelleen kova lounaistuuli. Iltapäivällä kävimme Virtaan Toimintalomilla avaamassa suunnistuskauden. Juoksin 6.9 kilometrin reitin (toteuma 8.8 km) ja siihen meni aikaa 59 minuuttia. Muutama vähän karkeampi pummi tuli, eli tuosta olisi voinut saada melko helposti 7 minuuttia pois. Mutta suunnistus tuntui taas pitkän tauon jälkeen ihan mukavalta ja kankaalla on aina kiva juosta, vaikka nyt olikin jonkin verran hakkuujätettä maassa. Suunnistuksen jälkeen poljin takaisin mökille Huovinrinteen ja Huittisten kautta. Matkaa kertyi 75 kilometriä ja aikaa kului 2:18. Keskinopeus siis hulppea 32.6 km/h. Huovinrinteelle asti (12 km) oli vastaista tuulta, mutta sen jälkeen pääsi sivu/sivumyötäiseen/myötäiseen tuuleen ja vauhti kasvoi radikaalisti. Huittisista Koskioisille (28 km) keskari oli mukava 36 km/h.

Perjantaina töiden jälkeen poljin muutaman kilometrin matkan Särkän hiekkatien risteykseen ja sieltä hölkkäsin Jalasjoen mäkeen tekemään mäkivetoja. 8 kertaa juoksin mäen ylös ja verkkasin alas. Mäelle ei tule mittaa kuin 300 m ja siitäkin alku on aika loivaa. Pääosin mäki on vähän turhan jyrkkä tällaiseen treeniin ja hapot nousivatkin vähän liian kovaksi. Vetojen jälkeen hölkkäsin takaisin pyörälle ja sitten polkien takaisin mökille. Koko juoksuosuudelle kertyi mittaa tasan 10 kilometriä.

Lauantaina lähdin kasin jälkeen polkemaan pidempään pyörälenkkiä. Lämpöä ei ollut lähtiessä kuin kymmenen astetta, joten etenkin yläpäähän sai laittaa vähän enemmän vaatetta päälle. Lämmöt kuitenkin nousi pikku hiljaa päivän mittaan ja maaliin pääsyn hetkellä sitä oli 23 astetta. Aurinko lämmitti vielä lisää, mutta jonkinmoinen lounaistuuli viilensi puolestaan. Mökiltä poljin ensin Punkalaitumen keskustana kautta Huittisiin. Sieltä Puurijärven ja Kauvatsan kautta Kokemäelle. Kokemäeltä suuntasin kohti Säkylää ja poljin sinne Köyliöjärven itäpuolista tietä pitkin. Säkylässä piti poiketa Huovinrinteelle sotkuun, mutta se ei ollutkaan vielä auki, joten jouduin polkemaan vielä pari kymmentä kilometriä Yläneelle, jossa pidin pienen tankkaustauon. Yläneeltä suuntasin Oripään kautta Hirvikoskelle ja sitten päämäärääni Alastaron Pakilantielle. Alastarolla jouduin tekemään pienet lisäkiemurat, jotta sain 200 kilometriä täyteen. Aikaa kului tasan 6:30, joten keskariksi muodostui 31 km/h. Vähän turhan reipasta vauhtia tuli mentyä kun keskitehotkin olivat 190W. Tarkoitus oli mennä huomattavasti rauhallisemmin, mutta jotenkin sitä vaan taas innostui kun jalka tuntui toimivan. Liian kovasta tehosta kieli myös se, että keskisyke oli 133 bpm. Tuulen suunta oli ikävimmillään Kauvatsalta Säkylään polkiessa ja etenkin Säkylän päässä se pääsi hyydyttämään menoa aika lailla. Siksikin olen yllättynyt, että keskinopeus nousi noinkin hyväksi. Pyöräilyn päälle kävimme kaveriporukalla syömässä Loimaalla, joten jälkitankkaus tuli hoidettua kunnolla.

Sunnuntaiaamusta vähän arvelutti lähteä tekemään pitkää juoksulenkkiä, kun ei oikein tiennyt miten jalka oli palautunut edellisestä päivästä. Pienen alkukankeuden jälkeen jalka alkoi kuitenkin toimimaan ihan hyvin ja eikä meno muutenkaan ollut väsynyttä. Pystyinkin juoksemaan koko suunnittelemani lenkin ja pari kilsaa vielä päällekin. Reitti kulki ensin Särkän kautta Koskioisiin ja sieltä Tursan kautta Valajärvelle ja Runkan lisälenkin kautta takaisin mökille. Matkaa kertyi hieman päälle 27 kilometriä ja aikaa kului 2:20. Jälleen keskari oli turhan korkea 5:07 min/km, olisi saanut olla ainakin 10 sek/km hitaampi. Keskisyke oli vauhtiin ja edellisen päivän rasitukseen nähden ihan ok, 125 bpm. Sääkin oli mitä parahin. Lähtiessä lämpöä ehkä 15 astetta, oli aurinkoista eikä tuulta juurikaan. Matkan aikana lämmöt toki nousivat, mutta ei kuitenkaan kauheasti yli 20 asteen. Juoksun päälle oli mukava pulahtaa 17 asteiseen Vehkajärveen. Mökkiviikko loppui tähän ja matka kohti kotia alkoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *