Cup-kauden päätös

Viikko 12/2023 (20.-26.3.2023)

Jos talvi tuli tänä vuonna epävarmasti ja hapuilemalla, niin eipä kevätkään kovin pontevia otteita ole vielä esittänyt. Öisin ollaan oltu vielä pääosin pakkasella, mutta päivisin on menty säännöllisesti plussan puolelle. Taivaalta on sadellut tavaraa kaikissa olomuodoissa, mutta pääasiassa ne ovat tulleet vetenä tai räntänä. Kevään tulo näyttäisi tosin nyt pysähtyvän ainakin viikoksi, sillä lauantaina mentiin päivälläkin pakkaselle ja seuraavan viikon ennuste näyttäisi pelkkää pakkasta ja reippaita lumisateita. Eli hiihtokelit vielä voivat tulla takaisin.

Tällä viikolla koiralenkit ovat muuttaneet vähän luonnettaan, sillä Jalo on sairastellut koko viikon, eikä ole jaksanut lähteä lenkille, kun ruoka ei mene alas kuin ruutan avulla. Tästä syystä koiralenkit ovat olleet Sisun kanssa hömpöttelyä, eli lepposaa lampsimista ilman että naru olisi kireällä.

Omat lenkit ovat jatkuneet melko perinteiseen tapaan, vaikka tämä viikko onkin ollut edellistä maltillisempi treenituntien suhteen. Alkuviikkokin meni vielä vähän palautuessa viikonlopun kovasta tuntimäärästä. Maanantaina ei ollutkaan ohjelmassa kuin työmatkapyöräilyt. Lämmöt olivat mennen tullen vähän plussan puolella, mutta aamulla loskat olivat jäässä ja iltapäivällä sohjona. Iltapäivällä sateli taivaalta myös uutta räntää.

Tiistai oli kotikonttoripäivä ja perinteiseen tapaan kävin aamupäivällä juoksemassa aamulenkin. Tällä kertaa kiersin Kolmenkulmantien ja Teivon kautta. Pakkasta oli pari astetta ja alusta oli luminen ja edellisen päivän rantä oli jäätyneenä maassa. Eli nastari oli hyvä valinta jalkaan. Matkaa kertyi 14.2 kilometriä ja aikaa kului 1:06, eli keskari oli 4:38 min/km ja keskisyke 134 bpm. Eli suht reipas lenkki ja sykkeet siihen nähden melko maltilliset. Illalla kävin vielä hiihtämässä vapaalla tyylillä 31.4 kilometrin lenkin. Lamminpään kautta hiihdin Julkujärvelle ja samaa reittiä takaisin. Mennen tullen vielä Virelässä käynti. Virelä – Horha -väli oli ihan mukavan liukasta, mutta Lamminpää – Julkujärvi -väli oli kosteamman oloista eikä luistokaan niin hyvä. Lämpö oli asteen verran plussan puolella. Vauhti oli kuitenkin ihan hyvä, eikä tuohon lenkkiin kulunut aikaa kuin 2:08.

Keskiviikkona jälleen pyörällä töihin. Aamulla oli jäisempää kun oli aste pakkasta, mutta kotiin päin polkiessa pari astetta plussaa, joten jälleen oli paikoin sohjoakin tarjolla ja muutenkin märän oloinen keli, vaikkein juurikaan sillä hetkellä vettä satanutkaan. Illalla poljin ohjelmanmukaisen vajaan puolentoista tunnin Zwift-treenin. Meno oli vähän hapokkaan oloista, kun harjoitus sisälsi 5 x 5 min / 250W. Keskitehot olivat koko treenillä 177W.

Torstainakin olin pyörällä liikenteessä. Nyt oli aamulla ja illalla neljä plussa-astetta. Ja etenkin aamulla oli märkää menoa, kun edellinen yö oli sadellut vettä. Illalla tein kolmen vartin kotisalitreenin.

Perjantai otettiin kevyesti lauantain TeivoCuppia silmälläpitäen. Kotikonttorilla olin ja töiden jälkeen kävin tekemässä vain lyhyen avaavan vetojuoksun Kolmenkulmantiellä. Tolpan välien mittaisia vetoja tein kuusi kappalella, muuten rentoa lönköttelyä. Matkaa kertyi vähän päälle neljä kilsaa. Illalla kävin MaSa:n kanssa katsomassa SportBarissa Ässät-Ilves -peliä ja sen päälle tunti keilausta. Eipä menneet peli eikä keilaukset tuloksellisesti ihan niin kuin olisi pitänyt.

Lauantaina päivällä oli kauden viimeinen TeivoCup-osakilpailu. Koko yön oli loikottanut vettä ja jossain vaiseessa sade oli muuttunut rännäksi ja lumeksi. Uutta nuoskalunta oli maassa viitisen senttiä, mutta onneksi kisareitti oli aurattu puhtaaksi ja alusta oli lähes kauttaaltaan sula. Pakkasta oli asteen verran ja pohjoisesta tuuli napakasti. Oma tavoitteeni oli juosta 18-alkuinen aika, joka ei vaatinut kuin 11 sekunnin parannuksen kolmen viikon takaiseen aikaani. Ja kun tällä kertaa alustakin oli sula eli nopeampi, niin luotto tuohon aikaa oli ihan kova. Tällä kertaa oli onni, että samanvauhtisia oli liikenteessä, sillä pääsin peesailemaan hyvin ensimmäisen puolikkaan, jolloin vastatuuli ei tuntunut niin pahalta. Kääntöpaikalla aikani oli 9:15, eli aikataulussa oltiin. Paluumatkalla ohitin melko pian yhden ja paria muuta tavoitin sen verran, että pääsin iskuetäisyydelle. Tällä kertaa loppukirini piti vähän paremmin kuin viime kerralla, sillä kahdesta viimeisen kilometrin kilpakumppanistani pystyin toisen pitämään takanani ja toisellekin hävisin vain sekunnin. Aikani tällä 5 kilometrin rypistyksellä oli 18:31, johon olen ihan tyytyväinen. Kaikki tuli otettua irti ja keskisyke oli 169 bpm ja maksimikin nousi vielä 182 bpm:iin. Aika on jopa jokusen sekunnin parempi kuin vuosi aiemmin. Illalla poljin vielä suht kevyen, vajaan puolentoista tunnin, ohjelmanmukaisen Zwift-treenin 157W keskitehoilla.

Sunnuntaina aamupäivällä kävin juoksemassa viikon pitkiksen. Pakkasta oli kolmisen astetta ja koillisesta puhalteli napakasti. Yöllä oli satanut pari milliä pakkaslunta, mutta kevyenliikenteenväylät olivat kuitenkin aika pitkälti sulia – tai ainakin jonkinnäköinen sula väylä löytyi. Mutta oli kyllä pätkiä, jotka olivat jäässä. Reitti kulki ensin 3-kulmantien kautta Avantille ja sieltä Elovainion ja Siltatien kautta Haavistolle. Sieltä matka jatkui Teivon kautta Lamminpäähän ja Vuorentaustan kautta Ikuriin, jossa pientä kieputtelua, jotta 27 kilometriä tuli täyteen. Juoksin rauhallisesti fiiliksen mukaan enkä katsonut kelloa kuin 10 ja 20 kilometrin kohdalla. Aikaa kului 2:20, eli keskari oli 5:07 min/km ja keskisyke oli vauhtiin nähden mukavan alhainen, 118bpm. Juoksu tosin ei ollut kovin tuoreen tuntuista. Illalla tein vielä kolmen vartin kotisalitreenin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *