Taas parempia tuntimääriä

Viikko 1/2023 (2.-8.1.2023)

Kelit ovat jatkuneet talvisina. Tämä viikko ollaan oltu koko ajan pakkasella ja lisää luntakin ollaan jonkin verran saatu. Uutta lunta tarvittaisiinkin, sillä uudenvuoden vaihteen plussat vei laduilta sen verran lumikerrosta, että paikoin latukone kuopaisee maata myöden. Viikonlopuksi oli myös luvattu kovia pakkasia, mutta niiltä onneksi vältyttiin ja pyörittiin siinä 10 pakkasasteen molemmin puolin.

Selkä on ollut koko viikon melko hyvässä kunnossa. Tosin sunnuntain hiihdossa pientä väsymyksen tunnetta selässä oli, mutta takana olikin tuntimäärällisesti kovin viikko sitten elokuun lopun. Sulkapallosta yritetään vielä pitää taukoa niin pitkään kuin vain varamiestä itselleni löytyy.

Maanantaina kävin pyörällä konttorilla. Pikku pakkasta oli ja vähän jäistäkin (etenkin kotitie), mutta maastopyörän nastarenkaasta löytyi pitoa. Illalla kävin Peetun kanssa juoksemassa Nokian paloaseman lenkin pienellä lisälenkillä höystettynä. Rauhallisesti mentiin ja 15.1 km:n lenkkiin meni aikaa vähän vajaat puolitoista tuntia, keskari oli 5:46 min/km ja keskisyke sopivan alhainen 117 bpm. Juoksin nastarilla kun etenkin kotitie oli jäinen, mutta muuten olisi kyllä varmaankin pärjännyt kesätossullakin.

Tiistaina olin kotikonttorilla, ja töiden jälkeen kävin selkäfixarilla puolen tunnin jumpassa. Muuten päivä oli lepoa, lumihommatkin jätin tekemättä kun ajattelin että poljetaan uusi lumi jääkerroksen päälle.

Keskiviikkona taas pyörällä toimistolla. Tiistaina sataneita lumia ei oltu aamulla vielä ajettu kovinkaan hyvin pois pyöräteiltä. Pakkasta oli aamulla kolmisen astetta, mutta päivän myötä se oli kiristynyt 7 asteeseen. Kotiin päin tullessa pyörätiet olivat jo hyvin auratut – paitsi kotitie, jonka kävin sitten kuitenkin ajamassa puhtaaksi kun lunta oli tullut sen verran paljon, ettei se kovettunutkaan jään päälle. Sillä välin kun A suli tallissa, poljin trainerilla harjoituksen mukaisen, reilun tunnin polkaisun Zwiftissä. Keskitehot olivat 160W.

Torstaina olin kotikonttorilla. Töiden jälkeen kävin juoksemassa 11 km:n lenkin. Tällä kertaa yritin ottaa vähän enemmän tehoja irti juoksussakin. Vauhti olikin 4:41 min/km, joka oli ihan ok lumisella alustalla kesäkengällä juostulla lenkillä, pakkastakin oli 9 astetta. Sykkeet olivat kyllä melko korkealla, keskarin ollessa 140 bpm. Mutta tämä oli tehollisesti kovin juoksulenkki pitkään aikaan.

Perjantaina oli loppiainen ja näin ollen vapaapäivä. Lähdin aamupäiväällä tekemään kauden ensimmäistä pertsan hiihtoa. Pakkasta oli 9 astetta ja ladut ihan hyvässä kunnossa. Kiersin jälleen Topin lenkin ja alkuun sekä päätteeksi Virelässä käynti. 35.6 km:n lenkkiin kului aikaa 2:50. Luisto oli ihan mukava, mutta pidon kanssa pientä haastetta – noilla pakkasasteilla olisi kuvitellut että toisin päin.

Lauantaina aamupäivällä poljin sisätrainerilla 80 minuutin treenin 192W keskitehoilla. Reittinä oli Alpe de Zwift, eli reilun 10 kilometrin nousupätkä, jossa nousumetrejä oli reilun tonnin verran. Tunnin verran nousuprosentti pyöri 10 paikkeilla. Yllättävän hyvin jaksoi vääntää. Illalla kävin vielä juoksemassa 14 kilometrin lenkin Kolmenkulmantien ja Teivon kautta. Nastarit laitoin varmuuden vuoksi jalkaan. Pakkasta oli 9 astetta, alusta luminen ja kaakosta puhalteli navakasti. Koska juoksin lenkin myötäpäivään, niin vastatuuli tuli Ylöjärven keskustan ja Teivon suoralla ja tuolloin meno olikin melko hyytävää. Aikaa kului 1:12 eli keskari oli 5:08, keskisykkeen ollessa 128 bpm. Muuten meni rennosti, mutta loppukilometreillä alkoi lonkankoukistajat jumittelemaan.

Sunnuntaiaamusta lähdin heti aamupuuron jälkeen ladulle, kun päivälle oli luvattu lumipyryä. Pakkasta oli 8 astetta ja vapaalla tyylillä menin. Hiihdin perinteisen Topin lenkin Virelän lisälenkeillä sekä kävin vielä Antilan pellolla piipahtamassa. Matkaa kertyi 38 kilometriä ja aikaa kului 2:46. Hiihtokauden ensimmäinen satanen tuli täyteen. Meno oli kyllä vähän väsyneen oloista ja kun jo puolessa välissä alkoi sitten tulemaan lunta ja vastatuultakin oli enemmän, niin meno hyytyi vähän. Ojentajat ovat vielä tässä kohtaa hiihtokautta melko heikossa kunnossa, ja loppukilometreillä vasen ojentaja alkoikin vähän kramppailemaan. Illalla tuli tehtyä vielä puolen tunnin kotisalitreeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *