Syyskauden harrastuksia

Viikko 38/2022 (19.-25.9.2022)

Tällä kertaa oli kuivempi syysviikko. Aamut jo melko kylmiä, mutta päivällä lämpö kipuaa vielä juuri ja juuri kymmenen asteen yläpuolelle. Koivut ovat keltaisessa puvussa, joten vielä joutuu odottelemaan vähän aikaa, että niitä pääsee kaatelemaan, mutta sunnuntaina kuusia meni jokunen kappale kumoon. Puunhommissa otin sen taktiikan käyttöön, että sen verran päivässä kaadetaan, että ne ehtii tekemään heti myös klapeiksi, eli ei kaadeta kahtakymmentä runkoa kumoon ja sitten niitä pilkotaan kaksi viikkoa.

Neljä vuotta vanha Polarin Vantage V pääsi perjantaina eläkkeelle ja uusi Polar Pacer Pro sai ottaa mittarin tehtävät vastaan. Jonkin verran kevyempi ja matalampi tämä uusi vehje on. Kosketusnäyttö puuttuu, mutta se ei ole muutenkaan ollut tarpeellinen, välillä jopa haitallinen. Näyttö on myös kirkkaampi ja siitä saa hyvin selvää. Pari treeniä sillä olen nyt ehtinyt tehdä ja ihan käypä peli tuntuu olevan.

Torstaina loppui, toukokuun alussa alkanut, kilometrikisa, jossa olin mukana eräässä Valmetin joukkueessa. Itselleni kertyi toukokuun alusta tämän viikon torstaihin hieman päälle 5500 kilometriä pyöräilyä. Sinänsä kilometrikisalla ei ollut kilometrien keräilyyn suurtakaan vaikutusta, muutenkin olisi varmaan tuon verran tullut poljettua. Ehkä joillain lenkeillä tuli tehtyä joku lisäkiemura, että saa pikkuisen enemmän kilometrejä kasaan.

Tiistaita lukuunottamatta tällä viikolla tuli käytyä joka päivä toimistolla, ja pyörällä aina liikenteessä. Tällä viikolla mentiin suorinta tietä paikasta A paikkaan B, eikä lisälenkkejä tullut tehtyä.

Maanantaina ja perjantaina tein syyskauden ensimmäiset kotisalitreenit. Varovaisesti aloittelin, ettei paikat tulisi kauhean kipeiksi. Molempina päivinä puolen tunnin kiertoharjoitus riitti.

Tiistaina kävin aamupäivällä juoksemassa kotoa päin 12 kilometrin lenkin. Ihan ok meni 4:47 min/km vauhdilla. Illalla puolitoista tuntia sulkapalloneluria. Sulkiksetkin sujuivat taas ihan mukavasti ja tuloksekkaasti. Tälläkin kertaa oli yksi varamies mukana, mutta se ei pelin tasoon vaikuttanut.

Torstaina kävin töiden jälkeen tekemässä tunnin / 12.9 km juoksulenkin Nokian paloaseman kautta. Vähän väsynyttä meno oli, kun alla oli työpäivä ja työmatkapyöräilyt. Säätä ei voi moittia, sillä 12 astetta lämpöä ja puolipilvistä, niin mikäs siinä on juoksennellessa.

Lauantaina kävimme Kihniöllä Kyllikin 80 vuotisjuhlissa, mutta sitä ennen ehdein tekemään syyskauden ensimmäisen sisäpyöräilyn. Aloitin uuden trainer-kauden ramp-testillä, jossa ensin poljetaan 5 min lämpöä ja sitten aloitetaan 100W:sta ja minuutin välein tehoja nostetaan 20W:lla. Hyppäsin pyörän selkään heti herättyäni, mutta jalat olivat vielä melko unessa ja polkeminen oli alusta asti vähän raskaan oloista. 320W:n minuutin sain poljettua kokonaan, mutta 340W:ssa meno loppui heti alkuunsa. FTP-tuokseksi tuli 243W, joka on aika paljon alle kevään arvosta. Kaikkensa tuli kyllä kuitenkin annettua, sillä kun hyppäsin heti testin jälkeen pyörän päältä pois ja menin lattialle makaan (kokemus on opettanut, että se kannattaa), niin vintti meni taas vähäksi aikaa pimeäksi. Siitä virottuani, poljin vielä kymmenisen minuuttia loppuverraa.

Heti sunnuntaiaamusta lähdin tekemään viikon pitkää juoksulenkkiä. Vähän banaania poskeen ja myös puolikas geeliä ja sitten menoksi. Sää oli jälleen vallan mainio. Lähes tyyntä, 10 astetta lämpöä ja aurinkokin vähän paisteli. Reitti kulki ensin Kolmenkulman ABC:n kautta Nokian keskustaan päin ja sieltä Vihnusjärven ohi Epilään. Epilästä Teivoon ja sieltä Kolmenkulmantien kautta takaisin kotiin. Matkaa kertyi hieman alle 32 kilometriä ja aikaa kului 2:48, eli keskivauhti oli 5:17 min/km. Keskisyke oli hieman korkea, 125 bpm. Syke oli koholla heti alusta lähtien. Jalka kuitenkin tuntui kevyeltä ja juoksu menikin yllättävän kevyesti, niin jaksamisen kuin jalkojen kestonkin osalta. Antoi luottamusta siihen, että syksyllä maran voisi päästä vielä läpi. Juoksun päälle tuli tehtyä vielä viitisen tuntia mettähommia, joten teputusta sunnuntaille tuli ihan mukavasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *