Eroon helteistä

Viikko 27/2022 (4. – 10.7.2022)

Toisella kesälomaviikolla ei tarvinnut kauheasti helteistä enää kärsiä. Maanantaina taidettiin vielä päästä kolkuttelemaan hellerajaa, mutta sitten lämmöt tippuivat alle kahteenkymppiin ja vettäkin sateli useampanakin päivänä. Pari kertaa tuli lenkin aikanakin kastuttua ihan kunnolla.

Alkuviikosta oli taas vaihteeksi vähän selänkin kanssa ongelmia, mutta loppuviikosta vaivat olivat onneksi hävinneet. Edellisen viikon määrä painoi tällä viikolla ja jalat olivat melko väsyneen oloiset vähän joka päivä. Vähän jotui siis keventämään suunniteltua harjoitusohjelmaa, mutta onneksi kuitenkin vain melko vähän.

Maanantaina kävin juoksemassa Lamminpään kentällä 400 metrin vetoja. Alkuun hölkkäilin kuutisen kilometriä radalle. Ensimmäinen vetosetti oli 5 x 400m 3:40 vauhdilla 300m:n kävelypalautuksella. Sitten oli välissä verkkaa noin 6 kilometrin verran ja sitten toinen samanlainen vetosetti, jossa ensin 200m nelosta ja perään 200m kolmepuolikasta. Vedot olivat ihan rennon oloisia, mutta jalka oli muuten vaan väsynyt. Vetojen jälkeen hölkällä kotiin. Matkaa kertyi yhteensä parikymmentä kilometriä (GPS:n sekoilun vuoksi alkumatkasta, tarkkaa mittaa ei tullut).

Tiistai olikin sitten treeneistä täyslepopäivä. Keskityin siis pelkästään pihahommiin.

Keskiviikkona kävin polkemassa Säijässä TT-pyörällä 50 kilometrin vedon. Tavoite oli polkea 200W keskiteholla. Veto lähti Sarpatintien ja Rajasalmensillantien risteyksestä ja kulki Pirkkalan vanhan kirkon ohi Pirkkalantielle ja vähän lentokentälle päin, siten että edestakaisesta polkemista tulee tuo 50 km. Alkumatkasta vähän sateli ja taivaalla oli tosi tumman näköisiä pilviä, jotka etäämmällä sateli ihan kunnolla. Tuossa kohtaa oli tosi tuulistakin. Lempäälän pää oli kuitenkin ihan kuiva eikä vettä tullut ennen kuin veto oli loppumaisillaan. Ihan kunnolla tuli kastuttua, eikä lämpöäkään ollut kuin 18 astetta. Irtohihat olivat ihan hyvä valinta. Vedon keskitehot nousivat 220W:iin keskinopeuden ollessa 33.9 km/h. Koko reissulle tuli mittaa vähän alle 60 kilometriä ja aikaa kului 1:47.

Torstaina kävimme aamupäivästä uimassa Tampereen maauimalassa. Uin pullarilla 3 x 800 m, josta ensimmäinen 400m aina I-alueella ja loppu III-alueella. Melko väljää oli uida, eikä ohituksia tullut montaakaan puolin tai toisin. Illalla kävin vielä juoksemassa vajaan 13 kilometrin Nokian paloaseman lenkin. Kolmen kilometrin verran jälkeen juoksin reippaan 5 kilometrin vedon aikaan 19:18 ja sitten loppumatka taas rauhallista verraa. Alkuun vähän arvelutti jalkojen jaksaminen, mutta veto sujui yllättävän hyvin ja rennosti. Tälläkin kertaa pääsin kotiin märkänä, niin hien kuin sateenkin ansiosta.

Perjantaina oli vaihteeksi poutapäivä ja kävinkin polkaisemassa 100 km:n Tottijärven lenkin. Alkuun reitti kulki Nokian keskustan läpi ja sitten 8 kilometrin verran Turuntien piennarta pitkin. Tämän jälkeen pääsinkin rauhalliselle Tottijärven tielle. Sää oli mahtava ja myötätuulikin osui juuri sopivasta hienoihin maalaismaisemiin – joten mikä siinä oli polkiessa. Harjoitus oli vielä myös kevyt ja palauttava, joten tehojakaan ei tarvinnut pelätä. Narvassa ja Vesilahdellakin oli vielä myötätuulta, mutta Lämpäälästä Säijään ja Nokialle johtava pätkä taas vastaista. Aikaa kului tasan 3:40 eli keskari oli 27.3 km/h ja keskitehot 154W.

Lauantaille otin myös pyöräilypäivän. Ohjelmassa oli rauhallinen lenkki, mutta aina 15 minuutin välein 45 sekunnin veto 400W tehoilla. Vajaan 80 kilometrin lenkkiin sain mahdutettua 10 vetoa. Alkuun tehot olivat vähän päällekin 400W:n, mutta loppua kohden alkoi hiipumaan ja pari viimeistä olivat lähempänä 350W:ä kuin 400W:a. Sää oli kyllä taas kohdillaan. Lämpö pyöri 20 asteen molemmin puolin, tuulta ei juurikaan ollut ja aurinkokaan ei porottanut. Reitti kulki Siuron ja Salmin kautta Häijääseen. Sieltä matka jatkui Heinijärven, Mahnalan ja Sasin kautta kotiin.. Aikaa lenkkiin meni 2:47, eli keskari oli 28.1 km/h ja keskitehot koko lenkille 163W.

Sunnuntaiaamu oli sopiva juoksulenkille. Lämmöt olivat n.15 asteessa, melko tyyntä ja puolipilvistä. Suuntasin lenkkini Kalkun kautta Villilään ja sieltä Tohlopin ja Lamminpään kautta takisin kotiin. Jalka oli sen verran väsynyt, että ohjelmassa olleita 1000m vetoja en matkan aikana tehnyt vaan menin koko matkan PK2-alueella. Tosin lopussa otin yhden 500m reippaamman vedon. Matkaa kertyi 19 kilometriä ja aikaa kului 1:37, eli keskari oli 5:07. Keskisyke oli vauhtiin nähden mukanvan alhainen 117 bpm.

Tälle viikolle tuli treenitunteja vain 13.5 tuntia, mutta tehoja tuli otettua melko monessa treenissä. Joka päivä tuli tehtyä myös paljon pihahommia, joten myös sen vuoksi jalat olivat melko lopussa monena päivänä. Ensi viikolla ollaankin sitten mökillä, joten pihahommat jäävät väliin ja jaloille tulle vähän enemmän lepoa – toivottavasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *