Toukokuun tonni

Viikko 20/2022 (16.- 22.5.2022)

Joo, kyllä se nyt keväältä alkaa haiskahtamaan, ja melkeinpä kesältäkin. Lumet hävisivät tällä viikolla ojanpohjiltakin ja lammesta jää. Komeeta on vaikka pirusti tuuleekin. Seuraavaksi varmaankin odotellaan vettä, mutta sitä on ensi viikolle luvattu.

Tällä viikolla taas treenipäivissä oli melkoisesti variaatiota. Välillä tosi kevyttä, sitten hyviä määräpäiviä ja tehojakin löytyi. Valtakunnallinen pyöräilyn kilometrikisakin käynnistyi toukokuun alussa ja tänään tuli tonni täyteen pyöräilyä tässä kuussa.

Maanantai piti olla periaatteessa lepopäivä, mutta kun ei ollut autoa käytettävissä, niin sitten piti pyöräillä työmatkat. Aamukin oli tällä kertaa lämmin, melkein jo kymmenen astetta. Päivällä oli myös hieronta-aika. Jalat vähän arat viikonlopun riennoista.

Tiistainan iltapäivällä kävin kiertämässä “pikku-Säijän” -lenkin. Rahallisesti tuli mentyä. Pohkeet olivat viikonlopun kisailun ja ehkä maanantain hieronnankin jäljiltä melko kipeät. 45 km tuli poljettua ja aikaa meni 100 minuuttia. Viileetä oli kun lämpöä oli vain 10 astetta ja reipas länsituuli hyydytti vielä lisää. Onneksi pyöräilyn päälle oli uintitreeni, jonka tein Tesoman uimahallissa. Tunnin verran uin ja matkaa kertyi 2,5 kilometriä. Hallissa oli rauhallista ja vapaasti sai uida. Sauna teki poikaa.

Keskiviikkoiltana oli ohjelmaa Suomi-Ruotsi jääkiekkomatsin merkeissä. Eli iltatreenit tuli skipattua. Aamulla juoksin pitkästä aikaa töihin. Melko mukavan rennosti matka eteni 5:09 min/km tahdilla. Jalka tosin oli vähän vielä väsynyt ja vasen pohjekin vielä jumissa. Matkaa kertyi 16.4 kilometriä ja aikaa kului n.85 minuuttia.

Torstaina oli taas kotikonttoripäivä. Aamupäivällä kävin juoksemassa Lamminpään kentällä 6 x 400m vetoja. 3:30 min/km vauhdilla menin kaikki vedot ja 200 metrin kävelypalautus väliin. Alku- ja loppuverran kanssa aikaa kului 55 minuuttia ja matkaa kertyi vähän vajaat 11 kilometriä. Illalla kävin vielä polkemassa 50 kilometrin Siuro-Sasi -lenkin. Tarkoitus oli alku- ja loppuverran välissä polkea 50 minuuttia keskitehoilla, mutta suunnitelmat muutuivat, kun 10 kilometrin kohdalla takavaihtajan vaijeri katkesi ja takavaihtaja siirsi ketjun pienimmälle rattaalle. Käytössä oli siis kaksi vaihdetta – raskain ja välimalli. Tuolle lenkille kun osuu jokunen ihan rapsakka mäki, niin melkoiseksi voimapolkemiseksi reissu muodostui. Keskitehot koko reissulla olivat 206W.

Perjantai olikin sitten lepopäivä. Sain maantiepyörääni vaihdatettua vaihdevaijerin, joten viikonlopun pyöräilyt oli turvattu. Kävin myös optikolla tarkastummassa näköni, ja sain hieman huonommat arvot kuin viisi vuotta sitten. Sain kokeiluun uudet kertakäyttöpiilarit. Pikaisella kokeilulla koiralenkillä, ei aivot ihan hyvin haltsanneet uutta vähän suurempaa eroa silmien välillä (piilari vain oikeassa silmässä). Pitää vielä kokeilla pystyykö tuollaisella piilarilla suunnistamaan laisinkaan, vai pitääkö tehdä jotain säätöjä.

Lauantaiaamuna lähdimme Peetun kanssa juoksemaan vähän pidempää siivua. Itse juoksin ensin Ikurin kautta Teivoon, jossa treffasimme. Sitten suuntasimme Siivikkalaan ja sieltä rantoja pitkin Lielahteen, josta suuntasimme takaisin Teivoon päin. Lämpöä oli kymmenisen astetta ja aurinko paisteli, joten oli vallan mainio juoksusää – vaikka vähän tuulikin. Alussa jalka oli jonkin verran väsynyt, mutta matkan edetessä rauhallinen meno alkoi maistumaan. Matkaa kertyi 25 kilometriä ja aikaa kului 2:17, eli keskari oli hieman alle viiden ja puolen. Keskisyke oli mukavan alhainen, 114 bpm. Illalla kävin vielä polkemassa vajaan 60 kilometrin lenkin Säijän ja Nokian keskustan kautta. Harjoitus sisälsi 3 x 5 minuutin vetoja n. 300W tehoilla, palautusta 5 minuuttia. Vetojen vauhdit eivät olleet mitään huippua, vaikka melko tasaiselle osiolle ne osuivatkin, koska vastatuuli oli sen verran kova. Puskemiseksi meni. Aikaa reissuun kului melko tarkkaan 2 tuntia.

Sunnuntai alkoi normaaliin tapaan MO:n uintitreenillä Ylöjärven uimahallissa. Ohjelmassa oli 1000m testiuinti, jonka tein lätbulina. Aikaa kului 17:30. Jokunen viikko aiemmin tuli mentyä sama matka märkkärillä ja silloin aika oli minuutin verran parempi. Olen kyllä tähänkin aikaa ihan tyytyväinen. Uinnin päälle lähdimme tekemään pienellä porukalla pidempää maantiepyörälenkkiä. Lämpöä oli vähän päälle 10 astetta ja aurinko paisteli. Idästä tuuli kuitenkin jonkin verran ja se sai tuntumaan, etenkin alkumatkasta, ehkä vähän liian kevyessä asusteessa pyöräilyn, viileältä. Etenkin käsivarret kaipasi vähän lisää tuulensuojaa. Alkumatkan Karhen kautta Viljakkalaan, Hämeenkyröön ja Heinijärvelle menimme porukassa, mutta sitten minä poikkesin omille teilleni. Oma reittini jatkui Jumesniemen kautta Salmiin ja sieltä Siuron ja Sasi kautta kotiin. Matkaa kertyi 115 kilometriä ja aikaa kului pikkuisen päälle 4 tuntia. Eli keskari oli 28.5 km/h. Keskiteho oli 173W. Loppujen lopuksi ihan mukava pyöräilysää, vaikka välillä sai vastatuuleen puskeakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *