Hiihtokausi päätökseen?

Viikko 12/2022 (21.-27.3.2022)

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Ainakin siltä osin, että onko tämän kauhden hiihdot hiihdetty vain ei. Ensi yönä pitäisi tulla lunta ja vettä, ja huomenna melkein tietää jatkuuko 1000 hiihtokilometrin metsästys vielä. Jos uutta lunta saadaan ja latuja pystytään vielä ajamaan, niin kausi jatkuu ainakin ensi viikolla, mutta jos latukone on mennyt jo kesälomalle, niin hiihtokilsat jäävät tähän, n.900 kilometriin.

Nyt viikonloppuna ollaan menty taas kylmempään suuntaan, mutta viikko oli muuten mukavan keväinen ja lämmin. Kotitietäkin on tullut hinkattua A:lla sen verran, että sulaa väylää alkaa tulemaan esiin, mutta huomenna kaikki voi olla taas toisin.

Konttorillakin tuli käytyä tällä viikolla oikein kolmena päivänä, mutta ainoastaan maanantaina olin pyörällä liikenteessä. Aamulla pikku pakkasessa ja illalla kymmenen asteen lämmössä sai polkea.

Tiistain sulkapallot olivat jäälleen peruttu osanottajapulan vuoksi. Illalla tuli kuitenkin poljettua trainerilla 80 minuutin ohjelman mukainen treeni. Se sisälsi 5 kpl 40 sekunnin vetoja 340W tehoilla ja päälle 3:20 min palautusta. Vetojen päälle 21 minuuttia nousevalla teholla n.180 W:sta 250W:iin. Pyöräilyn päälle vielä 30 minuuttia kotisalitreeniä.

Keskiviikkoaamuna oli mukava pikku pakkaskeli ja ennen töihin ajelua poikkesin Koukkujärven laduilla hiihtämässä kahden tunnin ja 31 kilometrin lenkin. Lähdin Porin tien parkista ja hiihdin Koukulle, Hopeatielle, Takalauttalaan ja takaisin Porintielle. Vähän aamukuuden jälkeen olin liikenteessä eikä latukone ollut vielä ehtinyt kunnostaa latuja. Vapaalla tyylillä kun menin, niin melko jäistä meno oli eikä kantti oikein suksessa pitänyt. Illalla oli lisäksi MO:n tunnin uintitreenit Ylöjärven uimahallilla.

Torstaina aamupäivällä kävin juoksemassa tunnin / 13 kilometrin juoksutreenin Kolmenkulmantiellä. Alkuun reilu 20 minuuttia verraa ja sitten 4 x 2+2 minuutin kiihtyvävauhtista vetoa minuutin palautuksella. Vedot olivat keskimäärin hieman alle nelosen vauhtia. Alusta oli melko tasainen ja täysin sula, eli hyvissä olosuhteissa sai vedot vetää. Jalat vähän väsyneet. Illalla oli vielä 75 minuutin sisäpyörätreeni, joka sisälsi 10 x 30 sekunnin vetoa n.370W:n tehoilla + palauttelua 4:30 min. Melko hyvin jaksoi rypistää noita lyhyitä vetoja, vaikka aamun juoksut olivat alla.

Perjantainakin oli ohjelmassa sisäpyörätreeni. 90 minuuttia tuli ajettua ja se sisälsi 3 x 10 minuutin vetoja n.250W tehoilla + 5 minuuttia palautusta. Treenissä ei ollut erg-moodi päällä, joten tehoja piti pitää itse yllä eikä vaan sotkea niitä. Melko hyvin jaksoi pitää tehoja yllä.

Lauantaina kävin kokeilemassa taas vapaan hiihtoa Koukkujärven laduilla. Tälläkään kertaa ei oltu latuja ajettu, vaikka olin myöhempään liikenteessä. Kovin nautinnollinen ja rento hiihtoreissu ei ollut, sillä ladut olivat melko röpelöiset ja paikoin tosi likaiset, koska pohjoistuuli lähenteli puuskissa myrskylukemia. Uutta luntakin oli tullut jokunen milli ja se oli sen verran tahmeeta tavaraa, että luisto oli surkea. Jos keskiviikkona keskivauhti oli hieman alle 16 km/h, niin tällä kertaa se oli vain 13,5 km/h, vaikka reitti oli lähes sama. Illalla kävin vielä juoksemassa rauhallisen PK1-lenkin. Nokian paloaseman + Tesoman lenkillä näkyi jokusia tuulenkaatoja tiellä ja jopa talon katollakin. Alusta oli lähes kokonaan sula. Matkaa kertyi 17 kilometriä ja aikaa kului 90 minuuttia. Melko kevyesti juoksu kulki, vaikka keskisyke olikin ehkä vähän koholla (117 bpm).

Sunnuntai alkoi perinteisesti MO:n uintitreenillä Ylöjärven uimahallilla. Ohjelmassa oli kelailua eri vauhdeilla ja eri välineillä. Uinnin päälle pyöräilin trainerilla 80 minuutin treenin ilman erg-modea, eli vapaalla tehonsäädöllä. Treeni sisälsi ensin 5 x 40 sek vetoja n. 360W teholla + 4:20 min palauttelua. Vetojen päälle 21 minuutia nousevalla teholla lähtien 180W:sta päättyen n.250W:iin. Alkuun jalat olivat vähän tukossa, mutta pitkä tehonnosto meni kuitenkin yllättävän hyvin. Illalla kävin vielä juoksemassa kevyen PK1-lenkin Ylöjärven päässä. Matkaa kertyi vajaa 19 kilometriä ja aikaa kului 1:37, eli keskari oli 5:13 min/km. Keskisykekin oli yllättävän alhainen vauhtiin nähden 115 bpm. Juoksu tuntui muutenkin mukavan rennolta ja kevyeltä, ja alustakin lähes kokonaan sula. Nyt kun jäistä on päästy eroon, niin seuraavaksi sitten sepelistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *