Märkkäriuintia

Viikko 10/2022 (7.-13.3.2022)

Sää jatkuu entistäkin keväisempänä. Öisin pakastaa, mutta päivisin ollaan päästy useammankin asteen verran plussan puolelle. Ja kun aurinkokin paistelee lähes pilvettömältä taivaalta, niin ainakin tiet ja kevyenliikenteenväylät alkavat sulamaan.

Tuulin Pirkan hiihdon äxidentti osottautui sen verran pahaksi, että parin viikkon päästä alkavan pitänyt talvilomareissu pohjoiseen piti perua. Vuoden hiihtopläjäys jäi siis kokematta, ja voi olla, että sen vuoksi 1000 hiihtokm:ä ei mene rikki tänä talvena. Tosin nyt on jo hieman alle 800 km, mutta sääennusteet ovat vähän sellaisia, että mahtaako hiihtokelejä tällä korkeudella riittää enää kuun loppuun asti.

Maanantai oli viikon ainoa konttoripäivä ja silloin pyörällä liikenteessä.

Tiistaina aamupäivällä kävin juoksemassa reilun 13 kilometrin lenkin Kolmenkulmantien ja Teivon kautta. Aikaa kului 70 minuuttia, eli keskivauhti oli 5:17 min/km. Vauhtiin nähden keskisyke (114 bpm) oli mukavan alhaalla. Muutenkin tällä viikolla on tuntunut sykkeet olevan normaalia alempana. Olisikohan viikonlopun TeivoCupin rypistys ja seuraavan päivän pitkä hiihto tehnyt tehtävänsä. Lenkin pääsi juoksemaan kesätossulla, kun yöllä oli satanut pari senttiä uutta lunta ja kesätossu piti melko hyvin siinä. Illalla oli vielä puolitoista tuntia sulkapalloneluria. Jotenkin oli pelivire / -fiilis vähän kateissa.

Keskiviikkona kävin töiden jälkeen “skinittelemässä”, kun hiihdin ennen MO:n uintitreenejä parin tunnin lenkin Topin lenkin kautta. Matkaa kertyi vähän vajaa 28 km. Sykkeet jälleen mukavan alhaalla. Hermot sen sijaan oli enemmän koetuksella, kun en saanut tälläkään kertaa skinejä pitämään kunnolla.

Torstaina aamupäivällä juoksin 16 kilometrin PK1-lenkin Nokian paloaseman kautta. Vauhti oli 5:09 min/km ja keskisyke jälleen mukavan alhainen vauhtiin nähden, 117 bpm. Reitti oli vielä pääosin jäinen/luminen, mutta kyllä aurinko alkaa jo hyvin sulattamaan väyliä vaikka nytkin oli asteen verran pakkasta. Illalla poljin vielä Zwiftissä ohjelman mukaisen treenin, joka sisälsi 5 x 40 sek vetoja ja päälle 21 minuuttia nousevalla teholla. 75 minuutin treenin keskiteho oli 157W, mutta vedot mentiin reippasti yli 200W tehoilla. Hyvin jaksoi sotkea kampea.

Perjantai-iltana poljin ensin trainerilla ohjelman mukaisen treenin, joka sisälsi 20+10 sek vetoja 8 kappaletta. Treeni ei ollut kuin 45 minuutin mittainen, mutta päälle juoksin 12 km/tunnin matolla. Juoksu sisälsi 5 x 1000 m vetoja 1000 m palautuksella. Verrat ja palautukset menin 5:27 min/km (11 km/h) vauhdilla ja vedot 4:31 – 4:23 min/km (13.3 – 13.7 km/h) vauhdilla. Melko kevyesti juoksu kulki.

Lauantaina oli Alastaroreissun vuoro, mutta aamulla ehdein hiihtämään reilun 3 tunnin hiihdon mahtavassa kelissä. Topin lenkin + vähän lisälenkkejä hiihdin ja matkaa kertyi 41.5 kilometriä. Voideltu suksi oli melko hyvä, mutta ei niin hyvä kuin edellisenä sunnuntaina. Syke mukavan matala 112 bpm.

Sunnuntai alkoi MO:n tunnin uintitreenillä Ylöjärven uimahallissa (tai oikeastaan se alkoi koiralenkillä). Puimme ensimmäistä kertaa tällä hallikautena märkäpuvut päälle ja totuttelimme jälleen sen kelluttavuuteen. Uimme myös 500 m reippaan pätkän märkkärillä. Oma aikani oli 8:46, johon olen kyllä tyytyväinen, kun siinä ei tullut edes peesissä uintia yhtään. Ei myöskään tarvinnut ihan täysillä mennä. Olisikohan talven aikana tullut jotain kehitystä. Loppuaika uitiin taas ilman märkkäriä. Uinnin jälkeen kävin hiihtämässä Koukkujärvi – Virelä lenkin, josta kertyi 50.5 kilometriä ja aikaa kului 3:45 tuntia. Viime viikon liisterit eivät enää auttaneet, vaikka vähän lisäpurkilla sitä paikkasinkin, vaan etenkin ajamattomilla pätkillä pito oli melko heikko tai ihan olematon. Luistoa sentään oli mukavasti, mutta käsien varaan piti laskea melko paljon. Ladut olivat muuten mainiossa kunnossa ja kuosissa, eikä edes likaiset. Lähtiessä lämpöä oli asteen verran, mutta ilma lämpeni 7 asteeseen asti ja kun aurinko vielä lämmitti kivasti, niin paikoin loppumatkasta oli jo aika sohjoisia/märkiä kohtia. Hiihdon päälle kävin vielä juoksemassa 7 kilometrin pätkän. Juoksu kulki melko hyvin ja Kolemenkulmantien viereinen kevyeenliikenteenväylä oli jo melko sula. Vauhti oli 4:48 min/km.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *