Kevättä ilmassa

Viikko 8/2022 (21.-27.2.2022)

Vaikka ilmassa onkin kevään tuntua, niin rintaan asti se ei ole oikein päässyt, kun on katsellut viime päivinä tilanteita, mitä tuossa puolentoista tuhannen kilometrin päässä täältä kaakkoon päin oikein tapahtuu. Koronauutisointi ainakin on loppunut kuin seinään, kun uusi P-variantti on lähtenyt liikenteeseen ja leviää Ukrainan suunnalla. Tuohon virukseen eivät lisärokotteet tepsi, vaan siihen tautiin tarvitaan vähän järeämpiä keinoja. Nuo tapahtumat on vähän laittanut miettimään, mitä mieltä tässä omassa tri-treenaamisessa oikein on, että pitäisikö sitä siirtyä esim. maanpuolutuskursseille reenaamaan vähän tärkeämpiä asioita. Mutta pidetään nyt vielä hevoset kurissa ja noudatetaan vaan nykyistä harjoitusohjelmaa.

Viikon kelit ovat olleet taas vaihtelevia. Alkuviikko oli vielä komean talvista, mutta loppuviikosta tuli taas räntäsateet ja plussakelit. Parina yönäkin oltiin plussalla, mutta viikonloppuna vain päivällä. Se tiesi viikonlopulle komeita ulkoilukelejä. Kevyenliikenteen väylät tosin ovat menneet heikkoon kuntoon, kun päivällä penkat sulattavat vettä väylille ja yöllä ne jäätyvät. Nämä on näitä kevään riemuja.

Maanantaina ei ollut ohjelmassa kuin työmatkapyöräilyt. Muutaman asteen pakkasessa sai sotkea ja lumistakin oli. Illan lumisateet eivät päässeet vielä sotkemaan työmatkapyöräilyä.

Tiistain aamutreeniin varattu aika kului lumihommiin. A:n kanssa puskettiin aamulla klo 6-8.30 paikkoja puhtaaksi yö lumisateista. Hiki ei tullut, mutta aikaa kului. Illalla sai sentään vähän hikoillakin, kun kävin taas pelailemassa sulkapalloneluria puolentoista tunnin ajan. Melko hyvin pelit sujuivat ja selkäkin pysyi suht hyvässä kunnossa.

Keskiviikkona illalla kävin juoksemassa 19 kilometrin PK1-lenkin. Pakkasta oli -9 astetta ja lumistakin oli. Rauhassa tuli mentyä, sillä keskivauhti oli 5:39 min/km, mutta kyllä keskisykekkin pysyi mukavasti 114 bpm:ssä. Kerran piti käydä puskassa pissalla ja toisen kerran kauppakeskus Elossa isommalla hädällä. Kolmatta kertaa en enää viitsinyt topata, vaikka hätä olikin. Juoksu kulki kevyesti eikä kylmäkään päässyt yllättämään kuin vasta loppumatkalla kun viima alkoi menemään takin läpi. Onneksi vielä illemmalla pääsi Ylöjärven uimahallille saunaan ja tunnin MO:n uintitreeniin.

Torstaina illalla poljin ensin 80 minuutin sisäpyörätreenin Zwiftissä. Treenin pääsisältö oli mäkinousu matalalla, alle 70 rpm:n kadenssilla. Nousuna oli Watopian Alpe du Zwift. Nousua kertyi vähän toista tuhatta metriä ja keskitehot olivat 191W. Pyöräilyn päälle juoksin vielä matolla reilun puoli tuntia. Juoksu sisälsi 3 x 5 minuutin reippaita vetoja 2 minuutin kävelypalautuksella.

Perjantai olikin lepopäivä, mutta lauantaiaamusta lähdin tekemään pidempää hiihtolenkkiä uusilla Peltosen voideltavilla pertsan suksilla. Sää oli ihan mahtava, kun pakkasta oli pari astetta ja aurinko paisteli, eikä tuultakaan ollut juuri lainkaan. Suksikin pelasi vallan mainiosti. Oli kunnon kompromissikeli, sillä luisto ja pito olivat aivan mainioita vaikkei kumpikaan ihan täydellisiä ollutkaan. Vähän vajaat 4,5 tuntia tuli hiihdeltyä ja matkaa kertyi melko tarkkaan 60 kilometriä. Reittinä oli kotipihasta Lamminpään majalle ja sieltä Nokian Harjuniittyyn niin pitkälle kuin latua riitti. Takaisin muuten samaa reittiä, mutta lisäsin paluumatkalla lyhyen Topin lenkin kierroksen. Illalla poljin vielä 75 minuutin sisäpyöräilyharjoituksen. Harjoitus sisälsi 3 x 7 minuuttin vetoa vk-alueella eli tehoissa mentiin 230-265W välillä. Palautusta vetojen välillä oli 4 minuuttia.

Sunnuntai alkoi tunnin uintitreenillä Ylöjärven uimahallissa. Kelailimme tonnin pätkiä bullarilla ja lät-bullilla. Itse ehdin tunnissa kelaileen 2900m. Uinnin päälle MO:n pienellä porukalla hiihtelemään. Lähdimme Maunussuon vedenottamolta ja kävimme kääntymässä Pentinmaalla. Samaa reittiä takaisin ja lisäksi hiihdin vielä kotiin. Matkaa kertyi 30 kilometriä ja aikaa kului 2:20. Kalustona oli nyt Peltosin skinit. Luisto oli mainio, mutta pidon kanssa vähän ongelmia. Lämpö oli nollan tuntumassa ja ladut olivat pääosin mahtavassa kunnossa. Illalla kävin vielä juoksemassa Nokian paloaseman lenkin. Matkaa kertyi vähän alle 14 kilometriä ja aikaa kului 75 minuuttia, eli vauhti oli 5:24 min/km. Keskisyke oli 118 bpm, eli PK1:n puolella tuli mentyä. Yllättävän hyvin juoksu kulki, vaikka kuormaa olikin alla. Alusta oli melko jäinen, paikoin sohjoinen ja märkäkin, mutta myös sulalla asfaltilla pääsi pieniä pätkiä jo menemään. Nastari oli silti oikea jalkinevalinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *