Hiihtokalustoon päivitystä

Viikko 7/2022 (14.-20.2.2022)

Onneksi olympialaiset päättyivät, niin ei tarvitse enää potea syyllisyyttä kun ei oikein kiinnosta katsella. Tai ei ole oikein ehtinytkään, kun on ollut taas melko hulabaloota koko viikko.

Kelitkin muuttuivat mielenkiintoisiksi puolen viikon maissa, kun lämpö nousi pariksi päiväksi plussalle ja taivaalta tuli vettä ja räntää. Ajoväylät olivat täynnä sohjoa tai sitten lainehti vedestä.

Hiihtokelit muuttuivät vähäksi aikaa haastaviksi, mutta se olikin sopiva hetki päivittää vähän hiihtokalustoa. Tiistaina kävin Jsportissa valitsemassa pari paria perinteisen Peltosia. Toinen pari oli normaalia voideltavaa mallia ja toinen taas karvapohjaa. Myös uudet monot tulivat mukaan, kun sidetyyppi muuttui vanhaan kalustoon verrattuna. Nyt on sen verran hiihtokalustoa, että tarviikohan sitä tässä elämässä enää suksia ostaa.

Maanantaina käväisin autolla toimistolla, kun siellä oli hierontavuoro. Jälleen 75 minuuttia paikkojen veivaamista kuntoon.

Tiistain sulkapallot jätin väliin kun säästelin edelleen selkääni, vaikka pelko hyvässä kunnossa se jo onkin. Mutta kun varamies löytyi suht helposti, joten pidin pelitaukoa jälleen. Illalla tein kuitenkin 75 minuutin sisäpyöräilyn. Treeni sisälsi 10 x 30 sekunnin vetoa 370W teholla. Palautusaika oli 4:30 minuuttia. Ihan hyvin treeni sujui, kun oli lepopäiväkin alla.

Keskiviikkona aamupäivällä kävin juoksemassa kevyen PK1-treenin. Reitti kulki Kolmenkulmantien kautta Teivoon ja sieltä Haukiluoman kautta kotiin. Alusta oli jäinen tai sohjoinen, kun lämpöä oli aseteen verran. Nastarilla pystyi juoksemaan rennosti ja meno tuntui muutenkin kevyeltä. Illalla tunnin uintitreeni Ylöjärven uimahallinen MO:n porukan kanssa. Uinnissa kuulemma tapahtunut positiivista kehitystä.

Torstaista muodostui lepopäivä, vaikka toisin piti olla. Töiden jälkeen aloin ajelemaan nuoskalunta tieltä ja siitä muodostuikin pidempi homma kuin suunnittelin. Ajoin nimittäin A:n ojaan jumiin ja sitä jumpattiin tunnin verran irti sieltä. Sen verran myöhään meni, ettei treenejä enää ehtinyt tekemään, joten höyläilin tietä ja naapurinkin pihoja koko loppuillan.

Perjantaina illalla kävin testaamassa uudet skinisuket pienellä lenkillä. Hiihdin Lamminpään majan kautta Soppeenmäelle ja siellä U-käännös ja samaa reittiä takaisin. Matkaa tuli reilu 15 kilometriä ja aikaa kului 70 minuuttia. Näin lyhyttä lenkkiä ei ole moneen vuoteen tullut tehtyäkään. Keli oli asteen verran pakkasella, mutta ladut olivat liippana, enkä saanut skiniä kunnolla pitämään, eteenkään ylämäissä. Muutenkin oli ongelmia oikean monon kanssa, kun sen kanta ei oikein osunut kunnolla siteen kantalappuun. Kotona huomasin, että mono on jotenkin kiero ja tästä syystä klonksui aika usein kun kanta painui alas. Hiihdon päälle pyöräilin tunnin verran trainerilla. Pääharjoite oli 30 minuutin (32 min) mäkipolkaisu, jonka tein Alpe du Zwiftin nousussa. Keskitehot olivat 229W ja keskisyke 144 bpm. Hiki lensi, mutta hyvin jaksoi vääntää.

Olin viikonlopun koirien yksinhuoltajana ja lauantaista tulikin melko ulkoilupainotteinen. Aamun koiralenkin jälkeen lähdin testaamaan uusia Peltosen voideltavia suksia. Hiihdin Lamminpään majan kautta Myllyhakaan ja samaa reittiä takaisin Virelän lisälenkkiin päättäen. Matkaa kertyi vähän vajaat 55 kilometriä ja aikaa kului 4:10 tuntia. Suksi oli hyvä, vaikka loppumatkasta alkoi luistot loppuakin. Pakkasta oli -4 – -2 astetta ja latu liukas. Monokin tuntui ihan hyvältä tähän siteeseen. Hiihdon päälle kävin juoksemassa vielä vajaan 8 kilometrin lenkin. Siinä tein 3 x 10 minuutin settejä nopeutta joka seteissä aina nostaen. Aikaa kului 37 minuuttia ja keskivauhti oli 4:45 min/km ja keskisyke 139 bpm. Sitten vielä ennen saunaa koiralenkki ja vähän lumihommia.

Sunnuntaina taas ensin koiralenkille, ja sitten testaamaan uudellen skini-suksea samanlaisella lenkillä kuin perjantainakin, eli 15 km / 1:10 tuntia. Edelleen monossa häikkää ja kyllä se vaan vaihtoon menee. Hiihdon päälle 2:20 tuntia sisäpyöräilyä, joka sisälsi 6 x 15 minuutin vetoja 5 minuutin palautuksella. Ensinmmäiset kaksi vetoa 175W teholla, seuraavat kaksi 180W ja kaksi viimeistä 195W teholla. Yllättävän hyvin jaksoi, vaikka jalat olivat melko väsyneet pääosin lauantain hiihdosta. Sitten vähän huilia, jonka jälkeen koiralenkille ja illalla vielä 75 minuutin juoksulenkille. Vähän epäilytti lähteä juoksemaan, kun jalat olivat melko kuitit, mutta yllättävän hyvin juoksu kulki. Ensimmäinen 45 minuuttia PK1-alueella n.5:30 min/km vauhdilla ja alle 120 bpm sykkeita yrittäen. Sitten 30 minuuttia vähän reippaampaa pyrkien alle 130 bpm sykkeisiin. Matkaa kertyi 14 kilometriä ja keskivauhti oli 5:20 min/km ja keskisyke 122 bpm. Pakkasta oli muutama aste ja alusta luminen. Vallan mainio keli ja mukavasti kulki kun rauhassa sai mennä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *