Vuoden ensimmäinen selkäjumi

Viikko 3/2022 (17.-23.1.2022)

Tälläkin viikolla puhalteli kertaalleen joku föhn-tuuli ja lämmöt hyppäsi plussan puolelle keskiviikon puolelle. Onneksi vesi- ja räntäsade muuttui torstaina äkkiä lumeksi, ja lunta tulikin enemmän kuin ehti sulaa. Tosin se tuli kovalla tuulella, ja lumikertymä olikin vähän epätasaista. A:lle oli kuitenkin jälleen mukavasti käyttöä.

Viikko tuli vietettyä pääosin kotikonttorilla. Ainostaan maanantaina kävin toimistolla, kun siellä oli hierontatunti varattuna. Pyörällä menin ja tuulista oli ja aamulla osuin kunnon lumipyryaikaan liikenteeseen. Hitaita kilometrejä.

Tiistaina ei ollut kuin puolentoista tunnin sulkapallopelit Ylöjärven liikuntakeskuksella. Tuloksellisesti täydellinen ilta. Muilla ehkä vähän normaalia vaisumpaa

Keskiviikkoiltana oli pari plussa-asetta kun lähdin hiihtelemään. Otin Fisherin Zerot alle, kun ajattelin, että latu olisi kostea, mutta purkkisuksellakin olisi pärjännyt hyvin. Zero kyllä piti paikoin ihan hyvin, mutta paikoin oli ongelmiakin. Tein perinteisen Topin lenkin ja alkuun ja loppuun Virelässä poikkeaminen. Matkaa kertyi 35 kilometriä ja keli oli sen verran luikas, että aikaa ei kulunut kuin 2:36. Tuulista oli ja laduilla jonkin verran roskaa.

Torstai-iltana poljin ensin 80 minuuttia trainerilla. Harjoitus sisälsi 3 x 7 minuutin vetoa 245W tehoilla. Palautusta oli 3 minuuttia maltillisella teholla. Pyöräilyn päälle juoksin matolla puoli tuntia PK2- / kynnyssykkeillä. Molemmat treenit meni ihan mukavasti, ilman mitään ylitsepääsemätöntä tuskaa.

Perjantai-iltana oli vähän samansuuntainen setti kuin torstainakin, eli ensin pyöräilyä ja sitten mattojuoksua. Pyöräilyssä oli ohjelmassa 8 x 30 sekunnin vetoja 365W tehoilla ja 3,5 minuutin palautuksella. Vedoissa pyrin pitämään kadenssin yli 110 rpm:n. Juoksu oli 45 minuutin mittainen ja se sisälsi 6 x 500 metrin vetoja 200 metrin kävelypalautuksella. Vedot aloitin 16 km/h vauhdilla, mutta nostin sitä pikku hiljaa 17 km/h:iin. Hiki lensi molemmissa treeneissä, mutta ihan mukavasti meni

Muutin oma-aloitteisesti lauantaille suunnitellun 75 minuutin vapaan hiihtotavan lenkin, perinteisen 4 tunnin lenkiksi. Keli tuntui olevan sen verran komea, että piti päästä ulkoilemaan vähän pidempi aika. Hiihdin kotoa Lamminpään kautta Julkujärvelle ja sieltä Myllyhakaan ja samaa reittiä takaisin. Matkaa kertyi hieman päälle 50 kilometriä, eli talven pisin hiihtolenkki tuli suoritettua. Keli oli ihan hyvä, muttei niin liukas kuin oletin – tai ladun liukkas vaihteli aika paljon. Muuten meni ihan hyvin, mutta selkää alkoi särkemään jo melko aikaisessa vaiheessa. En antanut sen häiritä, vaan jatkoin vain matkaa. Paluumatkalla selkä alkoi olemaan jo sen verran kipeä ja jumissa, että alkoi jo miettimään pääseekö ladulta pois laisinkaan. Kotiin tuli päästyä, eikä se illalla enää kauheasti jomotellut.

Sunnuntaiaamusta selkä oli jäykkä, mutta lähdin tekemään kuitenkin juoksulenkkiä. Selkä ei kuitenkaan vertynyt ja jouduin jättämään juoksulenkin vain reilun kolmen kilometrin mittaiseksi. Päätin kokeilla, mitä selkä sanoo sisäpyöräilystä ja se tuntuikin ihan hyvältä. Poljin 4 tuntia trainerilla 157W keskiteholla ja 122 bpm:n keskisykkeellä. Matkaa kertyi 108 kilometriä ja nousumetrejä vähän päälle 1500. Vuoden pisin sisätreeni. Vaikka pyöräilyasento tuntui ihan hyvältä (jos ei ajanut selkä pystyssä), niin pyöräilyn jälkeen ei enää tuntunutkaan hyvältä, vaan kävely oli vaikeaa ja selkää jomotti koko ajan. Kuukauden verran selkä ehtikin olemaan jo melko hyvässä kunnossa, joten eiköhän taas tullut kiukuttelun aika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *