Cupittelua

Viikko 2/2022 (10.-16.1.2022)

Jos sää/keli voi vaan sahata, niin tällä viikolla se teki sitä. Mukavasta pakkassäästä paukkukkupakkasten kautta useamman asteen plussakeleihin ja takaisin pakkaselle ja plussalle. Tienpinnat sen mukaiset, eli lumesta sohjon kautta röpö-/peilijäähän. Sunnuntain päätteeksi jääpinta sai pienen tahmean sohjokerroken, eli ensi viikkoa alkaa varmaankin ihan mukavissa ulkoliikuntakeleissä. Tosin ladut menivät sen verran pahaan kuntoon ja roskaisiksi, että voi olla että seuraavaan hiihtokertaani tarvitaa lisää lunta.

Treeniviikkoonkin mahtui kaikenmoista. Oli kevyttä, oli kovaa, oli määrää ja myös löysäilyä. Ja löysäilyllä viikko alkoikin, kun maanantaina ei ollut kuin kevyt parin kymmenen minuutin kotisalitreeni. Konttorillakin autolla liikenteessä.

Tiistai oli se paukkupakkaspäivä ja myös kotikonttoripäivä. Aamupäivästä juoksin matolla vähän päälle tunnin, alkuun erittäin kevyen treenin. Alkuun 40 minuuttia kutosen vauhdilla lönköttelyä sitten kaksi 5 minuutin VK-vetoa 2 minuutin palautuksella, ja loppuun vielä vähän verraa. Sulkapallon pariin pääsin taas jokusen viikon tauon jälkeen. Ensin oli ollut selkäongelmia ja sitten koronasulkua, mutta nyt sulishallit saivat aueta. Puolentoista tunnin nelurit tuli taas plätkittyä ja ihan hyvin kulki, eikä selkäkään jumitellut. Ennen sulkista poljin trainerilla puolen tunnin erittäin kevyen lämmittelyn 125W:n tehoilla.

Keskiviikkokin oli kotikonttoripäivä. Lähdinkin heti töiden jälkeen hiihtämään nollakeliin pertsaa. Alkuun oli vaikeuksia purkkipidon kanssa, mutta jokusen kilometrin jälkeen alkoi jo pitämään paremmin. Nopeasti kohonnut lämpö toi mukanaan kovat tuulet, ja sen ja lumikuorman kanssa puut olivat kovilla. Latujen varsilla olikin paljon katkennutta oksaa, latvaa ja ihan runkoakin. Niskaan ei onneksi tullut puista muuta kuin lunta. Hiihdin normaalin Virelä – Topin lenkki -reissun, josta kertyi matkaa se 31.5 km. Aikaa kului tällä kertaa 2,5 tuntia. Hiihdon päälle vielä puolen tunnin kotisalitreeni.

Torstaina poljin konttorille. Aamulla meno oli tahmeaa kun kolmen plussa-asteen keli oli pehmittänyt lumia pyöräteiltä ja kova tuulikin vaikutti asiaan. Kotiin päin polkiessa sateli vettä ja kaikki paikat oli sohjossa. Takalokarin puute takasi sen, että berberi kastui alta aikayksikön ja kotiin päästyä takalisto olikin ihan jäässä. Myös sukista ja housuista sai vääntää vettä litratolkulla. Pyöräilyn päälle juoksin matolla vartin verran, josta 5 minuuttia VK-vauhdilla.

Perjantaina ei ollutkaan sitten ohjelmassa muuta kuin työmatkapyöräilyt. Lämpö oli sen verran tippunut, että sohjot olivat jäätyneet ja antoi oman haasteensa pyöräilyyn. Nastarenkaasta (vaikka vain edessä) oli kerrankin iloa.

Lauantaina päätin osallistua pitkästä aikaa TeivoCupin osakilpailuun. Ennen juoksua poljin trainerilla avaavan kolmen vartin treenin, joka sisälsi 8 x 30 sekunnin cadenssivetoja 325W (FTP 130%) tehoilla. Palautusta oli 2,5 minuuttia. TeivoCupissa oli vähän haastavammat olosuhteet, kun alusta oli jäinen eikä nastarikaan oikein pitänyt kunnolla. Pakkasta ei ollut kuin pari astetta, mutta kovat luoteistuuli oli melko hyytävän kylmä. Vastatuulta oli kääntöpaikalle asti. Osallistujia oli sen verran vähän, ettei oikein peesiapuakaan saanut. Keliin nähden aika 19:11 oli ihan ok, vaikka lähdinkin 18-alkuista hakemaan, mutta keli vertaankin hidasti 5-10 sekunttia kilometrillä.

Sunnuntai alkoi pitkällä PK1-juoksulenkillä. Jälleen sai laittaa nastarit jalkaan, sen verran jäiseltä meno tuntui lauantaina. Juoksin Kolmenkulmantien, Avantin, Elovainion ja Haaviston kautta Ylöjärven keskustaan. Sieltä Teivon ja Ikurin kautta takaisin kotiin. Matkaa kertyi vähän vajaat 25 kilometriä ja aikaa kului 2:13, eli keskivauhti oli 5:25 min/km. Keskisyke (116 bpm) oli mukavan alhainen jäiseen keliin nähden. Muutenkin juoksu tuntui ihan hyvältä parin asteen pakkasesta ja reippaasta lounaistuulesta huolimatta. Juoksun päälle poljin trainerilla kahden tunnin harjoituksen, joka sisälti 5 x 15 minuutin vetoja 205W -tehoilla (FTP 82%), 5 minuutin palautuksella. Jalat olivat vähän väsyneet juoksusta, mutta sain kuitenkin vedot vedettyä suht hyvillä fiiliksillä. Pyöräilyn päälle vielä puoli tuntia kotisalitreeniä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *