Lumista

Viikko 1/2022 (3.-9.1.2022)

Vuosi on lähtenyt liikkeelle talvisissa tunnelmissa. Alkuviikosta saatiin pariinkin otteeseen kunnon pläjäys lunta maahan ja viikon mittaan on tullut vielä vähän lisää. Avantille on ollut nyt käyttöä useampanakin päivänä, mutta silti lumikola ja -lapio ovat olleet hyvänä tukena lumitöiden viimeistelyssä.

Maanantaiaamuna töihin lähtö vähän viivästyi, kun ensin piti lykätä väylä pihaan ja kotitie puhtaaksi. Lunta oli tippunut yön aikana viitisentoista senttiä ja se on jo sellainen määrä, että sille piti jo tehdä jotain. Poljin aamulla töihin ja alkuun näytti, että pyörätiet olisi aurattu, mutta Kalkun mäen jälkeen sai ajella aina Pirkkalan Tiilerille asti ajotietä pitkin, kun umpihankeen ei innostanut mennä. Autojen kanssa sai olla tarkkana kun irtolumi pöllysi ja työmatkaliikennettä oli jo runsaasti. Viimeisellä 8 km:llä sai parissa pätkässä n. kilometrin verran polkea voimapyöräilyä umpihangessa, mutta muuten pääsi ajettuja pyöräteitä pitkin. Päivällä oli reilun tunnin jalkahieronta, ja töiden jälkeen taas polkaisu kotiin. Onneksi nyt oli jo kaikki pyöräbaanat puhtaita.

Tiistaina tuli jälleen kymmenisen senttiä lunta, mutta tällä kertaa oli kotikonttoripäivä eikä tarvinnut lähteä hankeen polkemaan. Päivä oli muutenkin kevyt, sillä ohjelmassa oli vain kevyt puolen tunnin mattojuoksutreeni. Toki illalla oli pihalla lumihommia tehtävänä.

Keskiviikkona olin autolla liikentessä. Aamupäivällä kävin tekemässä juoksulenkin Valmetilta päin. Reitti kulki arboreettumin ja Ratinan kautta ranta-Tampellaan ja sieltä suht samaa reittiä takaisin Valmetille. Matkaa kertyi 16.5 kilometriä ja aikaa kului 1:22. Ensimmäinen 9 km menin rauhallista PK-vauhtia (5:25 min/km), jonka jälkeen nostin vauhtia VK:n puolelle seuraavaksi 7 kilometrin ajaksi. VK-vauhti oli 4:27 min/km. Reitti oli pääosin hyvässä kunnossa, mutta paikoin oli vähän lumisempaa ja kesäkengällä juostessa, piti etenkin VK-vauhdissa käännökset ottaa varovaisesti. Illalla oli ohjelmassa vielä ensin puolen tunnin kotisalitreeni ja sen päälle 75 minuuttia sisäpyöräilyä. Pyöräilyssä oli ohjelmassa lämpän päälle 2 x (4 x 3 min + 1 min pal) + 5 min pal. Ei ihan helposti mennyt, sillä jalat olivat vielä vähän väsyneet aamupäivän treenistä, mutta sain kuitenkin pidettyä vedot 260-270W:n tietämissä.

Torstaina olikin loppiainen ja vapaapäivä. Tuolloin tuli avattua hiihtokausi. Kävin kiertämässä Topin lenkin ja päälle vielä kääntymässä Virelässä. Matkaa kertyi 31.5 kilometriä ja aikaa kului vähän päälle 2:20. Vapaalla tyylillä menin. Keskisyke oli yllättävänkin alhainen, 129 bpm, ainakin tuntumaan nähden. Suksi ei tuntunut luistavan vähäisen uuden lumen päällä ja ylämäet olivat tuskaa. Kädet loppuivat ihan täysin parin kymmenen kilometrin jälkeen ja monokin vähän hiersi. Sää oli sen puoleen aivan mahtava, kun aurinko paisteli ja pakkasta oli vajaat kymmenen astetta.

Perjantaina oli taas konttoripäivä ja pyörällä olin liikenteessä. Lumista oli ja pakkasta kymmenisen astetta, mutta hyvin maasturi kulki. Illalla oli vielä puolen tunnin kotisalitreeni ja päälle 75 minuuttia sisäpyöräilyä. Pyöräily sisälsi 10 x 30 sekunnin vetoja n. 415W:n tehoilla. Vaikka vedot olivat lyhyitä, niin ihan sai sotkea ja laskea sekuntteja. Itselle ainakin tuollaiset watit ovat melko kovia.

Lauantaina illalla poljin 80 minuutin sisäpyöräilyn, joka sisälsi 3 x 5 minuutin vetoja. Vetojen alussa nostelin tehoja parin minuutin ajan halutulle tasolle ja sitten kolme minuuttia yritin pysyä sillä tasolla. Ensimmäisen vedon tavoite oli 250W, toisen 260W ja viimeisen vähintään 270W. Aika hyvin sain halutut tehot toteutettua.

Sunnuntaina oli perinteisen hiihdon vuoro. Yöllä oli satanut pari senttiä lunta ja alkumatkasta pääsinkin jopa avaamaan latua. Lamminpäässä ladut oli ajettu isolla koneella, mutta Ylöjärven puolella ei, mutta onneksi jonkin verran hiihtäjiä oli mennyt edeltä, eikä latua tarvinnut itse avata. Luisto ei ollut kovin kummoinen kun pakkastakin oli kymmenisen astetta. Matkaa kertyi 35.5 kilometriä ja aikaa kului vähän päälle kolme tuntia. Ei siis mitään kauheaa haipakkaa, vaikka ihan kunnon potkulla yritinkin mennä. Hiihdon päälle juoksin vielä puoli tuntia / 6 kilometriä matolla. Juoksu kulki yllättävänkin hyvin, vaikka jalka tuntui painavan ensimmäisten minuuttien ajan. Tällekin päivälle oli illalla lumitöitä tarjolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *