Uusia tossuja

Viikko 51/2021 (20.-26.12.2021)

Joulukuun viimeisellä täydellä viikolla mentiin taas talvikelien suhteen parempaan suuntaan. Pakkasen puolelle päästiin ihan kunnolla ja Joulustakin saatiin valkoinen. Etenkin torstai-iltana satoi sen verran sankasti lunta, että sitä kertyi jokusen sentin verran maahankin. Ajokelit olivat erittäin heikot kun ajelimme aatonaattona joulun viettoon Alastaron suuntaan. En muista koska olisin ollut autolla liikenteessä noin v-mäisessä säässä.

Jos talvi meni parempaan suuntaan tällä viikolla, niin covid-tilanne meni taas huonompaan suuntaan. Ainakin täällä Ylöjärven suunnassa uima- ja sulkapallohallit menivät kiinni pariksi viikoksi. Sulkapallon ei niin ollut väliäkään, kun tarkoitus oli pitää muutenkin siitä vielä pari viikkoa taukoa, mutta uimahallissa olisi ollut tarkoitus käydä.

Viikolla tuli otettua käyttöön myös parit uudet juoksutossut. Toiset olivat ihan perinteiset Asicsen Nimbukset. Aika tuttu malli on kyseessä, sillä ainakin vuodesta 2008 asti olen tuota mallia käyttänyt yhtenä juoksutossumallina. Tuosta vuodesta asti olen pitänyt kirjaa, mitä tossuja olen lenkeillä käytänyt ja tuossa ajassa minulla on ollut 15 Nimbukesen tossuparia, ja niillä on juostu yhteensä yli 15000 km – eli suht tuttu jalkaa. Ja voi olla, että ennen tuotakin vuotta oli ko. malli käytössä, mutta nyt ei pysty muistamaan varmaksi. Toinen uusi kenkä oli Hokan Carbon X2. Tuon ostin alkuun mattojuoksuun, mutta kesällä sillä tulee mentyä varmaan pihallekin. Siinä on hiilikuitupohja ja ajattelin kokeilla onko tuntumaeroa “normaaliin” tossuun verrattuna, mutta en nyt ainakaan tällä kokemuksella pysty sanomaan mitään.

Maanantai alkoi mukavassa pakkaskelissä pyöräilyllä. Aamulla oli kymmenisen astetta pakkasta ja iltapäivällä pari astetta kylmempää. Viima teki polkemisesta vieläkin vilpoisempaa, mitä mittari antoi ymmärtää. Paikoin oli myös liukasta. Illalla tein vielä puolen tunnin kevyen kotisalitreenin.

Tiistaina aamupäivällä juoksin matolla 75 minuutin rauhallisen treenin. Matkaa kertyi 14.5 kilometriä, ja samalla tuli korkattua uudet Hokat. Illalla pyöräilin vielä trainerilla reilun tunnin ajan. Ohjelmassa oli 10 x 30 sek vetoja joissa 20 sek n. 330W tehoilla ja päälle 10 sek n.360W tehoilla, palautusta 2.5 minuuttia. Yli 110 rpm:n kadenssia yritin pitää yllä. Ekoilla vedoilla tosin unohdin, että on kadenssitreenistä kyse.

Keskiviikkoiltana olisi ollut ohjelmassa hiihtoa, mutta muutin sen omavaltaisesti sisäpyöräilyksi. Poljin trainerilla 82 minuutin vapaamuotoisen harjoituksen. Keskitehot olivat 167W. Pyöräilyn päälle Ylöjärven uimahallille tunniksi uimaan MO:n treeneihin. Passilla pääsi vielä halliin sisälle, mutta seuraavina parina viikkona ei edes sillä.

Torstaina aamupäivästä oli sen verran hyvänoloinen ulkoilukeli, että tein juoksulenkin ulkoilmassa. Pakkasta oli kolmisen astetta, vähän lumista ja jokin verran tuulista. Lenkin pituudeksi tuli 15.7 kilometriä ja aikaa kului 80 minuuttia. Ensimmäinen 50 minuuttia menin erittäin rauhallisesti PK1:stä ja viimeinen puoli tuntia reippampaa VK1:stä. Meno oli vähän kankeen oloista – johtui varmaankin vähän turhan järeestä pukeutumisesta. Ihan hyvin kuitenkin jaksoi juosta. Iltapäivällä poljin vielä sisäpyörätreenin Zwiftissä. Ensin 35 minuuttia lämpöä, sitten 3 x 7 minuuttia 245W:n tuntumassa kolmen minuutin palautuksella. Suht hapokasta menoa, mutta sain kuitenkin suoritettua.

Perjantai olikin sitten jo Jouluaatto ja olimme tankkaamassa Alastarolla. Kävin kuitenkin aamupäivällä tekemässä 16 kilometrin / 80 minuutin juoksulenkin. Pakkasta oli 13 astetta ja alusta vähän luminen, mutta ihan mukavasti juoksu sujui – ei haitannut vaikka oli kesätossu jalassa, melko hyvin sekin piti. Kurittulassa kävin kääntymässä.

Lauantai olikin täyslepopäivä, mutta Tapaninpäivän iltana poljin ensin trainerilla 75 minuutin hapenottotreenin. Alkuun lämppää 45 minuutin ajan. Lämppäkin oli jo normaalia kovempi, sillä tehot lähtivät heti 160W:sta ja päätyivät 205W:iin. Tämän päälle 12 minuuttia 255W teholla. Jälkeenpäin ajateltuna tuntui ihan mukavalta treeniltä, mutta polkimisessa oli kyllä ihan tekemistä. Heti pyöräilyn päälle vielä puoli tuntia mattojuoksua n. vitosen vauhdilla. Mattojuoksu meni ihan kevyesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *