Tekee talvea

Viikko 47/2021 (22.-28.11.2021)

No nyt alkaa olemaan jo talven tuntua, kun ollaan pakkasella ihan mukavasti ja luntakin maassa muutama sentti. Alkuviikko oli jo pakkasella ja vähän luntakin tuli, mutta puolen viikon maissa tuli takasyksy ja plussa-asteita ja vesitihkua. Onneksi kaikki lumet eivät lähteneet meiltä pois, vähän tuli jopa lisää, kun loppuviikosta mentiin takaisin pakkasen puolelle.

Treeniviikko mentiin melko normaalin kaavan mukaan. Alkuviikolla tuli kärvisteltyä kipeiden pohkeiden ja etureisien kanssa, sunnuntain porrastreenin vuoksi. Vasta to-pe alkoi pahimmat jumit sulamaan jaloista. Selkä oli jo melko hyvässä kunnossa, mutta sen verran otin vielä varman päälle, että jätin tiistain sulkapallopelit väliin.

Maanantaina oli sen verran hankalain oloinen keli, että valitsin työmatkapyöräksi maastopyörän. Loppujen lopuksi pyörätiet olivat melko kuivat, joten gravelin kevyellä kuviollakin olisi voinut pärjätä, mutta nyt ainakin oli turvallisempi olo polkea. Päivällä oli reilun tunnin hieronta. Melko tuskainen tunti oli, kun jalat olivat melko kipeät sunnuntain treenistä, että itku meinasi päästä kun pohkeita veivattiin. Illalla vielä kolmen vartin kotisalitreeni.

Tiistainakin oli pikkupakkasta, ja työmatkapyöräilyt poljin jälleen maastopyörällä. Illalla juoksin rauhallisen Nokian paloaseman lenkin. Matkaa kertyi vähän vajaat 15 km ja aikaa kului 81 minuuttia, eli vauhti oli vähän päälle 5:30 min/km. Keskisyke 119 bpm. Pakkasta oli muutama aste, ja jalat olivat vielä melko kankean oloiset sunnuntain jäljiltä. Ei siis ihan kaikkein mielyttävin lenkki, etenkin kun loppulenkistä vessahätäkin iski päälle.

Keskiviikko oli kotikonttoripäivä. Illalla pyöräilin Zwiftissä ohjelman mukaisen 70 minuutin treenin. Ensin 30 minuuttia lämpöjä ja sitten 3 x 8 minuuttia putkeltä ajoa 2 minuutin palautuksella. Kadenssi pyrittiin pitämään melko alhaalla ja sykkeet reilusti kynnyksen alapuolella. Alkuun epäilin, että miten trainerilla pystyy toteuttamaan putkelta ajon, mutta matalalla kadenssilla se onnistui melko hyvin. TT-pyörällä vaan vähän hankala käsien asento. Pyöräilyn päälle tunnin MO:n omatoiminen uintitreeni Ylöjärven uimahallilla. Tekniikka-drillejä yritettiin tehdä, vaikka valkku olikin poissa.

Torstai olikin sitten lepopäivä. Menin jopa konttorille autolla, jotta kyseessä olisi oikeasti lepopäivä.

Perjantai oli sitten taas kotikonttoripäivä, eli työmatkapyöräilyt jäivät tänäänkin väliin. Aamupäivällä kävin juoksemassa 75 minuutin rauhallisen PK-lenkin. Matkaa kertyi 14.6 km, joten vauhdiksi tuli 5:11 min/km. Sykkeet ehkä vähän korkealla 125 bpm, mutta keli oli vähän luminen, paikoin jopa jäinen, ja pakkasta kolmisen astetta. Juoksu oli kuitenkin rentoa ja melko kevyen tuntuista. Iltatreenissä pojin ensin tunnin verran lämppää trainerilla 147W keskitehoilla. Sitten 40 minuutin kotisalitreeni, ja päälle vielä puoli tuntia polkemista trainerilla 137W keskitehoilla.

Lauantaina oli jo sen verran talvista, että pihahommia ei päässyt enää tekemään. Päivällä poljin ohjelman mukaisen pyörätreenin trainerilla. Ensin 25 minuuttia lämpöjä, sitten 10 vetoa siten, että kadenssi nostetaan >120 rpm ja ensimmäinen 30 sek 360 – 400W väliin ja päälle minuutti vähän alle 300W. Lähdöt viiden minuutin välein, eli palautusaikaa tuli 3,5 minuuttia. 30 sekunnin vetojen tehot pitivät olla pyrämidina, mutta vapaana ajona tehojen kontrollointi oli melko hankalaa. Viimeisissä vedoissa alkoi myös jo väsy iskemään, joten tehojen ja kandenssin ylläpito alkoi tekemään tiukkaa, etenkin viimeisen minuutin jatkovedossa. Pyöräilyn päälle heti juoksumatolle juoksemaan rauhallinen 20 minuutin köpöttely. Sykkeet pyrittiin pitämään alle aerobisen kynnyksen, joten vauhdit eivät päässeet kauhean koviksi. 3.8 km tuossa ajassa noilla sykkeillä pystyin juoksemaan.

Sunnuntaiaamusta heti Ylöjärven uimahallille tunniksi kelailemaan rauhallista ja rentoa pitkää siivua. Uinnin päälle 75 minuutiksi harjulle sauvakävelemään talvisiin maisemiin, ja kävelyn päälle 55 minuuttia rauhallista juoksua. Juoksu suoritettiin kolmena kierroksena Pikku-Ahveniston ympäri ja sieltä juoksin vielä kotiin. Kävelymatkaa kertyi 7.2 kilometriä ja juoksua 9.6 kilometriä. Juoksu ei ollut kauhean rennon oloista. Pakkasta oli -8 astetta ja jalka muutenkin vähän kankean oloinen kun vaatetta oli pakattu päälle ehkä vähän liikaakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *