Tutkailua

Viikko 21/2021 (24.-30.5.2021)

Kevään viimeinen viikko oli säiden osalta vaihteleva. Vettä, aurinkoa, sumua, kylmää, lämmintä, tyyntä ja tuulista. Kaikkea oli tarjolla. Välillä sai lenkillä kastua ja palella, mutta pääasiassa hiki on virrannut tälläkin viikolla.

Maanantaiaamun työmatkapyöräilyn sai tehdä vain muutaman asteen lämmössä. Illalla sentään päästiin jo yli kymmeneen asteeseen. Illalla vielä kolmen vartin kotisalitreeni.

Tiistaina aamupäivällä juoksin 11 kilometrin PK2-lenkin. Vauhti oli 4:45 min/km keskisykkeen ollessa 127 bpm. Mukavan rento lenkki ja jalatkin olivat suht hyvässä kunnossa. Illalla tuli päätettyä sulkapallossa kevätkausi. Raholan sulkapallohalli, jossa olemme käyneet nyt jokusen vuoden pelaamassa, lopettaa myös toimintansa ja tilalle tulee padel-halli. Syksyksi pitää keksiä joku uusi sulkispaikka. Päätöspelit sujuivat taas ihan mallikkaasti, joten hyvillä mielin voin siirtyä kesätauolle. Paikatkaan eivät menneet rikki.

Keskiviikko oli synkkä ja myrskyinen päivä. Vettä alkoi satelemaan puolen päivän jälkeen ja sitä sitten tuli iltaan asti. Lämpöäkään ei ollut kuin kymmenisen astetta. Kävin kuitenkin tekemässä kauden ensimmäisen uintitreenin Kalevan maauimalassa. Päivällä ei ollut paljoakaan uimareita ja sainkin uida melkein yksikseen koko treenin. Vettä satoi ja kylmäkin meinasi tulla – ainakin altaan syvemmässä päässä. Matalamassa päässä vesi oli taas vähän liiankin lämmintä. Uin rauhallisesti 4 x 500 m + 100 m. Uinti tuntui ihan mukavalta ja omaan tasoon nähden melko sujuvaltakin näin puolen vuoden tauon jälkeenkin. Illalla oli MO:n yhteistreeni. Sauvakävelimme sateessa ja kovassa tuulessa Suolijärveä ympäri pari kertaa. Välillä teimme juoksutekniikkaharjoituksia sekä kevyttä hölkkää. Uinnissa maha meni vähän sekaisin ja nyt jalkatreenissä sitä poltteli edelleen, joka vei vähän fiilistä treenistä. 1:40 kului treeniin aikaa kun sauvottelimme reilun 9 km.

Torstaina oli jälleen työmatkapyöräilyt. Aamulla oli hyvä keli, mutta iltapäivällä sain vettä niskaani ja matka oli melko märkä. Illalla kävin kotona juoksemassa reilun 12 km:n lenkin. Alkuun ja loppuun oli kilsa rauhallista, mutta pääharjoitteena oli 10 km:n reipasvauhtinen juoksu. Kymppi meni 4:04 min/km keskarilla aikaan 40:43, keskisykkeen ollessa 152 bpm. Olen ihan tyytyväinen tulokseen tähän kohtaan kautta ja siihen, että juoksu oli yllättävänkin rentoa ja pidempäänkin olisi jaksanut.

Perjantaina poljin maantiepyörällä töistä jälleen pitemmän kautta kotiin. Reitti kulki Vuoreksen, Lempäälän, Säijän, Nokian keskustan, Siuron, Sasin ja Pinsiön kautta kotiin. Matkaa kertyi 101 km ja aikaa kului tasan 3 ja puoli tuntia. Länsituuli takasi sen, että suurin osa matkasta oli vastatuulta. Tämän vuoksi keskarikin oli vain n. 29 km/h vaikka keskitehot olivatkin 180W. Lisämielenkiintoa lenkille antoi uusi Garminin takatutka. Sen toimivuus oli erittäin positiivinen kokemus. Kun tutka on yhdistettynä Garminin ajotietokoneeseen, niin se antaa aina äänimerkin kun ajoneuvo lähestyy takaapäin. Ajotietokoneesta näkee myös millä etäisyydellä autot lähestyvät ja montako niitä on tulossa. Ajaminen muuttuu paljon rennommaksi, kun ei tarvitse pelätä, että ajoneuvo yllättää takaa, ja voi vain keskittyä etumaaston tarkkailuun.

Lauantaiaamusta juoksimme Peetun ja MiJä:n kanssa 25 km rauhallisen PK-lenkin. Lähdimme Teivosta ja etenimme Siivikkalan ja Pohtolan kautta Nässyn rantareitille. Rantapätkän jälkeen menimme Haapalinnan kautta  Tohloppiin ja sieltä Tesomajärvelle, Lamminpäähän ja sitten takaisin Teivoon. Lämpöä lähtiessä ei ollut kuin 8 astetta ja alkuun olikin vähän kylmän oloista, mutta melko pian lämmöt nousivat sen verran, ettei tarvinnut enää palella. Jalka oli yllättävän hyvä, vaikka alla oli pari kovaa treenipäivää. Vauhtimme oli 5:20 min/km keskisykkeen ollessa 122 bpm. Loppupäivä menikin mukavasti pihahommissa.

Sunnuntaiyö oli vähän rikkonainen. Puoliltaöin Jalo-koira sai taas epilepsiakohtauksen. Kohtauksesta selvittiin taas säikähdyksellä, mutta Jalolle jäi sen verran rauhattomaksi, että mun piti lähteä sen kanssa vielä puolen tunnin kävelylenkille yhdeltä yöllä. Aamulla olikin sen verran nuutunut olo edellisen päivän treeneistä ja huonosta yöstä, että meinasin jättää koko MO:n pyöräilytreenin väliin. Lähdin kuitenkin polkemaan kohti Harjuniittyä, jossa kokoonnuimme yhteistreeniin. Pääharjoitteena oli polkea 4 x 5 minuutin maksimivetoja Siuron ja Salmin välillä. Alkuun poljimme tunnin verran lämpöä ja sitten piti alkaa vedot. Lämpän yhteydessä totesin jo, että jalat ovat ihan tyhjät eikä vetojen tekemisessä ole mitään järkeä. Ensimmäiseen vetoon lähdin, mutta minuutin jälkeen luovutin. Jatkoin treeniä omalla rauhallisella lenkillä. Poljin Salmista Häijääseen ja sieltä Heinijärven, Mahnalan, Sasin ja Pinsiön kautta kotiin. Matkaa kertyi 89 km ja aikaa kului 3:15. Rauhallisesti meni ja keskitehot olivatkin 154 W ja sykkeet 110 bpm. Keli oli komea, vaikka vähän viileä. Aurinko paistoi ja oli melko tyyntä. Lämpökin nousi loppulenkkiä kohden lähemmäksi 20 astetta. Takatutka oli taas paikallaan ja hoiti hyvin hommansa. Loppupäivä taas pihahommissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *