Mökkileiri

Viikko 19/2021 (10.-16.5.2021)

Työviikko oli normaalia lyhyempi helatorstain vuoksi. Komeiden säiden vuoksi otin vielä perjantainkin vapaaksi, ja suuntasimme jo keskiviikkoiltana Punkalaitumen mökille. Viikolla päästiin jo hellelukemiin muutamana päivänä ja muutkin päivät (maanantaita lukuunottamatta) olivat hienoja ja lämpimiä, eikä vettäkään ennusteista huolimatta juurikaan satanut. Päivät tosin olivat melko tuulisia.

Viikko oli aika pyöräilyvoittoinen ja lenkit melko pitkiä. Alkuviikosta vanhan Garmin Edge:n virtanappi hajosi, ja piti käydä ostamassa uusi pyörämittari Garmin Edge 530, eli vähän uutta vempelettä tuli taas kehiin. Maanantaina kävin polkemassa Varalassa ergolla kynnystestin, ja viitenä seuraavana päivänä tuli pyörämittariin tasan 600 km / 22 h.

Pyöräreitit kulkivat monen eri kunnan aluella. Ainakin seuraavilla paikkakunnilla tuli viikon aikana poljettua (voi olla, että jotkut ovat liitoskuntia, enkä jaksanut asiaa sen tarkemmin selvittää): Ylöjärvi, Hämeenkyrö, Nokia, Pirkkala, Tampere, Lempäälä, Valkeakoski, Toijala, Urjala, Punkalaidun, Vammala, Huittinen, Säkylä, Pöytyä, Oripää, Loimaa, Humppila. Maakunnistakin tuli kierrettyä: Pirkanmaa, Satakunta, Varsinais-Suomi ja Kanta-Häme.

Maanantaina kynnystestistä ei ole tullut vielä virallisia tuloksia ja raporttia, mutta sen verran sain jo selville, että aerobinen kynnys oli 131 bpm ja se tuli 200-225 W välillä. Kynnyssyke tuntuu vähän korkealta, kun juoksussa kynnys on 132 bpm, ja jonka pitäisi olla yleensä 5-10 napsua pyöräilykynnystä korkeammalla. Ehkä juoksun kynnys on oikeasti tällä hetkellä korkeammalla. Anaerobinen kynnys oli 154 bpm ja maksimisykkeeksi sain 178 bpm, joka oli itselleni yllättävän korkea pyörällä saaduksi. Testi lähti 75 W:sta ja nousi 2 minuutin välein 25 W. Jokaisen tehon noston yhteydessä otettiin sormesta laktaatit. Jaksoin polkea vielä 325 W tehoilla koko 2 minuuttisen, joka oli myös positiivinen yllätys. Max hapenotoksi tuli 56.2 ml/kg/min. Olen ihan tyytyväinen testin tulokseen. Illalla tuli tehtyä vielä kolmen vartin kotisalitreeni.

Tiistaina aamupäivällä juoksin reilun kympin 4:36 min/km keskarilla, sykkeiden ollessa 134 bpm. Lämpöä oli jo 15 astetta, eli lämmin viikko alkoi tästä aamusta. Juoksukin kulki ihan mukavasti. Selkä oli jo ihan ok eikä takareisiosastokaan ihan hirveästi vihoitellut. Illalla käytiin Tuulin kanssa pyöräilemässä hääpäiväpyöräily. Ensin poljimme Metsäkylän kautta Sasiin, jossa pysähdyimme juhlapäivän jäätelölle. Sitten jatkoimme Pinsiön hiekkateille, joissa hieman tuli eksyttyäkin. Yhteensä matkaa kertyi 56 km ja aikaa kului kaksi ja puoli tuntia. Sää oli mukavan lämmin.

Keskiviikkoaamusta poljin ensin töihin ja töiden jälkeen lähdin polkemaan mökille päin. Olin vaihtanut graveliin tehopolkimet, joten sain nyt tälläkin pyörällä tehotietoja. Reitti kulki ensin Kuljun kautta Lempäälään. Sieltä suuntasin itselleni uusille reiteille kohti Valkeakoskea, Toijalaa ja Urjalaa. Lopuksi kieppasin vielä Halkivahan ja Punkalaitumen keskustan kautta mökille. Matkaa kertyi yhteensä 122 km, aikaa kului 4:28 ja nousumetrejä oli 890 (20 m enemmän nousua kuin laskua). Keskitehot olivat 186 W ja keskisyke 131 bpm, eli sykkeet kynnyksellä. Vauhti ei siis ollut kovin kummoinen tehoihin nähden, mutta graveli ja vastatuuli eivät siivitä ihan hurjaan lentoon. Sää oli lämmin ja aurinkoinen. Mittari näytti keskilämmöksi 25.3 astetta. Etelätuuli oli melko kova ja reitti oli sen suuntainen, että vastatuulta oli varmaankin 75% matkasta.

Torstain sää oli keskiviikon kaltainen, niin lämpöjen kuin tuulenkin suhteen. Tällä kertaa reitti kulki mökiltä Punkalaitumen keskustan kautta Sastamalaan ja sieltä Sammaljoen kautta Halkivahaan. Sastamala-Halkivaha väli oli pyörällä uusi tuttavuus. Joskus on tullut autolla ajettua, mutta siitäkin on niin paljon aikaa ettei maisemia muistanut. Halkivahasta vielä edelliseltä päivältä tuttu pätkä, mutta toiseen suuntaan, Urjalaan ja sitten vielä Punkalaitumen keskustan kautta takaisin Mökille. Matkaa kertyi 127 km, aikaa kului 4:26 ja nousumetrejä kertyi 800. Nyt kun sai tehdä lenkin, niin myötätuulen osuuskin oli puolet eikä nousumetrejäkään ole laskua enempää. Keskivauhti oli siis vähän parempi, 28.6 km/h, keskitehot 172 W ja keskisyke 125 bpm. Eli parempi vauhti vähemmillä tehoilla.

Perjantaina oli sää oli viileämpi. Asteita ei ollut kuin 20 ja taivaskin oli osan aikaa pilvessä. Muutama vesitippakin tuli Oripään tienoilla, mutta ei niin paljon että olisi kastellut tai edes jäähdyttänyt. Päivän teemana oli pitää sykkeet ja tehot edellispäiviä matalammalla tasolla, eikä keskivauhdista välitetty. Reitti suuntasi taas uusille pätkille. Mökki – Punkalaitumen keskusta – Huittinen pätkä oli tuttua, mutta sitten tulikin uutta kun suuntasin Säkylään. Sitten Yläneen kautta Oripäähän ja sieltä Hirvikosken ja Metsämaan kautta takaisin mökille. Pieni lisälenkki piti mökin päässä tehdä, jotta 160 km tuli täyteen. Aikaa kului melko tarkkaan 6 tuntia. Nousumetrejä oli jälleen 800 (osaakohan mittari muuta lukemaa näyttääkään), keskitehot 157 W ja keskisykkeet 115 bpm. Tehot tosin ovat ensimmäiseltä kolmelta tunnilta, sillä polkimista loppui akku, mutta tuskin tehot tuosta kauheasti poikkeavat. Mukavasti ja melko helpostikin matka eteni kun piti tehot maltillisina. Illalla tuli vielä puettua märkäpuku päälle ja käytyä järvessä tekemässä vähän uintiharjoitteita. Vesi oli edelleen kylmää (13 astetta), joten kovin pitkään ei tullut polskittua.

Lauantaina oli jälleen muutama aste viileämpää ja sateen uhkakin oli päällä. Kolmen kilometrin polkemisen jälkeen uhka realisoitui, mutta sadetta ei onneksi kestänyt kuin kymmenisen minuuttia. Poljin jälleen Punkalaitumen keskustan kautta Huittisiin ja tein tuolla pätkällä “myötätuulitempon”. Aloitin tempon jo vähän aikaisemmin, kun myötätuuli oli niin mukava, mutta viimeisen 40 minuutin keskivauhti oli 36 km/h. Tarkoista tehoista ei ole tietoa, kun polkimet olivat edelleen pimeänä, mutta Stravan arvio oli 210 W. Keskisyke kuitenkin oli 125 bpm. Laskua tuolla tempopätkällä oli 33 m. Btw. viimeisen tunnin keskari oli 34.5 km/h. Huittisista suuntasin rauhallisesti Loiman ja Vampulan kautta Alastarolle tankkaamaan äidin lihapatojen ääreen. Tämä loppupätkä olikin sitten silkkaa vastatuulta avoimilla peltoaukeilla, eli melkoista vääntämistä (ja muutama kirosanakin tuli) oli. Tälle aamupäivän reissulle kertyi mittaa 78,5 km ja aikaa kului 2:43. Iltapäivällä poljin vielä Alastarolta Kojonperän ja Vihalaidan kautta takaisin mökille. Nyt olikin pääosin mukava myötätuuli, joten 39 km:n pätkä meni aikaan 1:22, vaikka yli neljännes oli hiekkatietä ja nousuakin oli pari kymmentä metriä laskua enemmän.

Sunnuntaina olikin sitten juoksulenkin vuoro. Kiersin mökiltä Tursan ja Valajärven lenkin. Tämän päälle vielä kaksi kierrosto Runkanlenkkiä, jotta 25 km tulisi täyteen. Jalka oli ihan mukavalla syönnillä, eikä edellisten päivien pyöräilyt juurikaan painaneet. Takareidet ja pakarat tosin alkoivat loppumatkasta jälleen kiristelemään. Aikaa kului tasan kaksi tuntia, eli keskivauhti oli 4:48 min/km. Keskisykekin oli ihan ok, 125 bpm. Sääkin oli erittäin sopiva, 17 astetta lämpöä, aurinkoista eikä juurikaan tuulta.

Ihan mahtava mökkileiri. Tällaisia vaan lisää, eikä kesältä oikein muuta kaivatakaan. Kaiken näköisiä eläimiäkin tuli bongattua viikon lenkkien aikana, pääskysestä kyyhyn, mutta yleisin otus taisi olla peltilehmä, jotka olivat valloittaneet melkein joka pellon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *