Hiihtoloman harjoittelua

Viikko 10/2021 (8.-14.3.2021)

Suksikelit jatkuvat, ja sen kun vain paranevat. Uutta lunta ollaan saatu ihan mukavasti tälläkin viikolla, mutta toisaalta viikonlopun plussakelit hankia painoi kasaankin. Reippaita pakkasiakin oli vielä viikon puolenvälin paikkeilla, mutta viikonloppuna oltiin pari astetta plussan puolella.

Toimistolla ei tullut käytyä kuin tiistaina puolen päivän verran, joten työmatkapyöräilyä ei kertynyt tälle viikolle laisinkaan. Hiihtoa sen sijaan on tullut jopa neljälle päivälle. Täytyy vähän testata viikon päästä alkavaa hiihtolomaa silmällä pitäen, että miten sitä jaksaa hiihdellä vähän enemmän viikon aikana. Nyt näyttäisi siltä, että jos pohjoisessa pääsee hiihtämään suht normaalisti, niin tonni hiihtokilometrejä pitäisi mennä rikki tänä talvena.

Tiistaina kävin korvapolilla Tayssissä. Loppuvuoden kortisoonikuuri oli auttanut ja polyypit olivat pääosin hävinneet nenäonteloista. Eli mitään leikkaushoitoa ei tarvita, ja nenäsuihdeella yritetään pitää homma aisoissa.

Viikko alkoi täyslepopäivällä. Syytä ehkä olikin, sillä viimeksi harjoituspäiväkirjassa on ollut tyhjä päivä tammikuun puolivälissä. Tiistain lumimyräkkäpäivänä ei ulkona oleiltu muuten kuin A:n kanssa lumihommissa. Illalla poljin Zwiftissä yhteensä 80 minuuttia. Ensin oli tarkoitus polkea kova harjoitusohjelma, mutta se osottautui vähän liian kovaksi tähän kohtaan. Alkulämmön jälkeen poljettiin 5 min 245W tehoilla ja perään 225W tehoilla. Näitä settejä piti olla kuusi kappaletta muutaman minuutin palautuksella. Yhden setin vedin ja totesin, että tänään ei jaksa. Perään poljin sitten tunnin vapaata pyöräilyä, jonka aikana tein 4 x 10 min vetoa 5 min palautuksella. Ensimmäisen vedon keskitehot oli n. 200W, toisen n. 220W, kolmannen ja neljännen n.215W.

Keskiviikkona oli aamulla parikymmentä astetta pakkasta, mutta iltapäivällä kun lähdin hiihtämään lämpö oli noussut -11 aseteeseen. Perinteisellä tyylillä menin Topinlenkin sekä alkuun ja loppuun Virelässä käynnit, eli matkaa kertyi 35 km. Ladut oltiin ajettu, mutta suht tuore lumi ja kova pakkanen oli luistolle vähän huono yhdistelmä. Aikaa kuluikin melkein 2:40.

Torstai-iltana oli myös hiihtotreeni. Pakkasta oli vain viitisen astetta, mutta uutta lunta oli tullut pieni kerros ja luisto oli keskiviikkoakin heikompi. Reitti oli muuten sama kuin keskiviikkona, mutta toisen Virelän kierroksen jätin pois, eli matkaa kertyi 31.5 km ja aikaa kului 2:25. Illalla osallistuin vielä Amfibian “Uimarin oheisharjoittelu” Zoom-tapahtumaan. Matti Rajakylä veti vajaan tunnin verran jumppaa, jossa tehtiin pääosin kehon avaavia harjoitteita

Perjantaina aamupäivällä kävin juoksemassa vajaan 11 km:n lenkin lumisilla pyöräteillä. Vähän uusi lumi pyöri kengän alla ja hidasti vauhtia. Keskivauhdiksi tuli 4:44 min/km ja keskisykekin oli ihan sopiva 130 bpm. Vähän oli meno tukkoista ja takareisissa tuntui edelleen. Illalla tein vielä tunnin kotisalitreenin.

Lauantaina aamulla pyöräilin jälleen Zwiftissä. Tällä kertaa otettiin rauhallisesti ja 100 minuutin treeni meni 160 W:n (FTP 70%) keskitehoilla ja 117 bpm:n keskisykkeellä. Treenin aikana tuli tehtyä jokusia lyhyitä etaappivetoja, joissa tehot ja sykkeet pomppasivat. Iltapäivällä kävin tekemässä vielä hiihtolenkin perinteisellä tyylillä. Lämpöä oli pari astetta ja otinkin sukseksi Fischerin Zeron, jonka pitäisi olla märän kelin suksi. Ladut olivat kuitenkin pääosin liippaantuneet, eikä Zero ollut ihan parhaimmillaan sellaisissa olosuhteissa. Kosteemmissa paikoissa oli “seinäpito”, mutta muuten oli vähän herkällä. Aika paljon tuli lykittyä tasatyöntöä. Lenkki oli perinteinen Topinlenkki + Virelä, eli matkaa kertyi 31.5 km ja aikaa kului 2:12, eli mukavan vauhdikas keli. Lauantai-iltana oli toinen osa Amfibian “Uimarin ohjeisharjoittelu” Zoom-tapahtumasta. Paljon hyviä liikkeitä oli jälleen ohjelmassa, ja jälleen tuli havaittua miten jumissa paikat ovat.

Sunnuntaina aamulla lähdin tekemään viikon neljättä hiihtoreissua. Lämpöä oli asteen verran enkä oikein luottanut perinteisen kalustooni, joten lähdin luistelutyylillä matkaan. Yöllä oli tullut sentin verran uutta lunta/räntää, joten luisto oli melko heikko ajamattomilla osuuksilla. Ladut oli ajettu ainoastaan Lamminpäässä sekä Nokialla. Eli vain vajaat puolet reitistä oli ajettu. Jalat olivat ensimmäisellä kympillä aivan tukossa ja hiihto oli todella raskasta. Julkujärven jälkeen alkoi vähän paremmin luistamaan ja Nokian ajetuilla laduilla meno muuttui mukavammaksi. 50 km:n hiihto oli kelin vuoksi aikas rankka reissu ja kotiin päästyä jalat olivatkin aivan loppu. Reitti kulki Lamminpään kautta Koukkujärvelle ja samaa reittiä takaisin. Lopussa oli sen verran vielä voimia, että kävin vielä Virelässä, jotta viisikymppinen tulisi täyteen.

Tämän piti olla kevennetty viikko, mutta sunnuntai-iltana ei ollut ihan sellainen olo. Tunteja tuli edellisiä viikkoja vähemmän ja yksi lepopäiväkin oli, mutta hiihtolenkit olivat kuitenkin melko kuluttavia. Paino meni sentään pitkästä aikaa alle “kipurajan”. Eli ensi viikolla alkavalla hiihtolomareissulla voinee vähän herkutellakin, kun tässä on pidetty jokunen viikko vähän tiukempaa linjaa sen suhteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *