Ramppitesti

Viikko 5/2021 (1.-7.2.2021)

Talviset päivät senkun vaan jatkuvat. Pakkasta on ollut purevasti ja lunta tullut tupaan… tai ainakin pihalle. Kotoa päin on tullut taas tullut tehtyä töitä koko viikko perjantaita lukuunottamatta, mutta silloinkin oli -17 pakkasta, joten autokyydillä liikuin.

Ollaan sattuneesta syystä (tosin ei koronan) jouduttu pitämään Tuulin kanssa vähän etäisyyttä toisistamme jokusen päivän verran, joten maanantaina viihdyin hieman pitempään kotisalin uumenissa. No ei nyt mitään ihmeellistä, 75 min salia ja vähän jumppaa siihen päälle.

Tiistaina aamupäivällä oli sen verran rapsakka keli ulkona, että tein juoksutreenin pitkästä aikaa matolla. 50 minuutin, hieman kiihtyvävauhtisen juoksun tein 0-kaltevuuskulmalla. Vauhti oli 4:48 min/km ja keskisyke “vain” 134 bpm. Noinkin alhainen keskisyke oli hieman yllätys, kun matolla yleensä mennään reilustikin kovemmilla sykkeillä kuin ulkona. Nyt ei kovin paljon ylimääräistä ollut. Muutenkin mattojuoksu tuntui ihan siedettävältä. Illalla puolitoista tuntia sulkapalloneluria kylmässä sulkapallohallissa. Harvoin on pelien jälkeen ollut melkein kylmä.

Keskiviikkoiltana oli MO:n yhteistreenit. Lähtö oli Maunussuon vedenottamolta ja tarvoimme jälleen kaksi tuntia umpihangessa harjun mäkiä ylös-alas. Sauvat olivat myös mukana. Meno oli melko talvista, pakkasta oli n.-14 astetta ja lunta paikoin puoleen reiteen. Matkaa ei kertynyt kuin vajaat 4 km ja sykkeetkin olivat reippaasti PK:n puolella, 106 bpm. Jalat olivat kovilla, mutta hapoille asti ei mennyt. Lumireuhtomisen päälle juoksin vielä 6.5 km. Avantin ristyksessä kävin kääntymässä. Sinne päin menin melko rauhassa, mutta takaisin tullessa yritin ottaa vähän vauhtiakin mukaan, mitä nyt niillä tönköillä jaloilla pääsi heikosti auratulla lumisella pyörätiellä -14 asteen pakkasessa. Jälkimmäinen puolikas meni kuitenkin jonkin verran alle 4:30 vauhdilla.

Torstaina oli vuorossa perinteisen hiihtoa. Ja perinteisen lenkin myös tein, sillä lähdin kotoa Lamminpäähän ja sieltä Topin lenkillä. Sitten takaisin ja lisäksi vielä Virelän lisälenkki. Matkaa tuli se normaali 31.5 km ja aikaa kului 2:31, eli ihan hyvä luisto oli – tai ainakin parempi kuin ensimmäisellä perinteisen lenkilläni. Keskisykekin pysyi reippaasti kynnyksen alapuolella. Kylmä tosin oli, kun pakkasta oli -12 astetta ja pohjoisesta tuuli. Alamäissä meinasi aivotkin jäätyä.

Perjantaina kerättiin voimia viikonlopun treeneille ja pidettiin lepopäivä. Aamupäivällä oli reilun tunnin hieronta.

Lauantaiaamu alkoi trainerin selässä. Tein ensimmäistä kertaa Zwiftin ramppitestin. Eli ensin 5 minuuttia kelailua ja sitten aloitetaan 100W:n tehoilla ja minuutin välein tehoa nostetaan 20W:lla. Lyhyt rankka rypistys päättyi 17 minuutin jälkeen, ja viimeisen minuutin keskitehoksi tuli 323W. Lopetin treenin “väärin”, joten en saanut arvioitua FTP-arvoa, ensi kerralla sitten on viisaampi. Testin päälle kelailin vielä rennosti 45 minuuttia 142W:n keskitehoilla (FTP 62%). Illalla tein perinteisellä perinteisen hiihtolenkin, eli saman kuin torstainakin. Aluksi tuntui, ettei oikein pidä eikä kunnolla luistakaan ja ajatuksena olikin tehdä lyhyempi lenkki. Sain kuitenkin 12 km:n hiihdon jälkeen juttuseuraa, ja siinä höpötellessä tulikin sitten tehtyä suunniteltua pidempi ja kovempivauhtinen lenkki. Aikaa meni 7 minuuttia vähäemmän kuin torstaina, mutta kyllä sykkeetkin olivat kymmenen pykälää korkeammalla. Pakkasta oli -8 astetta ja muutenkin mukava hiihtokeli.

Sunnuntaina aamupäivällä poljin Zwiftissä kahden tunnin kevyehkön treenin. Keskitehot olivat 152W (FTP 66%). Mäkeä oli 660 metrin verran ja ne olivat vähän rankkoja valmiiksi väsyneille jaloille. Pyöräilyn päälle lähdin tekemään vielä tunnin juoksulenkin. Pakkasta oli viitisen astetta ja lumisilla pyöräteillä nastari piti hyvin. Neljän kilometrin jälkeen tein 3 x 1km:n vetoja 1km:n palautuksella. Väsyneillä ja kankeilla jaloilla vedot eivät olleet mitään ihmeellisiä. Ensimmäinen oli loivasti ylämäkivoittoinen ja aikaa kului 4:09. Toinen veto päättyi jonkinmoiseen alamäkeen ja tuon km:n aika oli 4:03. Viimeisessä vedossa ei ollut mäkeä kumpaankaan suuntaan ja sain siinä vähän enemmän puristettua itsestäni irti ja sen aika oli 3:49. Vähän oli rankka juoksu, mutta tulipahan tehtyä.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *