Kovennettu kevennetty viikko

Viikko 4/2021 (25.-31.1.2021)

Nyt alkaa todella näyttämään siltä, että tästä on tulossa kunnon lumitalvi. Tällä viikolla on tullut yli parikymmentä senttiä uutta lunta. Alkuviikon plussa-asteet tiivisti vähän hankea, mutta loppuviikon pakkaslumisateet ovat kohottaneet taas hankia ja kuorruttaneet puut mahtavan valkoisiksi. A:kin on saanut työskennellä useaan otteeseen tämän viikon aikana.

Tämän viikon piti olla kevennetty treeniviikko. Toisaalta se onnistuikin, sillä maanantain työmatkapyöräilypäivää muina päivinä ei tullut kuin yksi treenikerta. Tosin ajallisesti oli pitkiä harjoituksia ja keskiviikon treeni oli vähän sopimaton kevyelle viikolle.

Maanantaina oli tosiaan työmatkapyöräilyt. Aamulla oltiin lämpöjen suhteen nollissa ja yöllä oli tullut viitisen senttiä uutta nuoskalunta. Pyörätiet olivat osittain aurattu, mutta paikoin sai mennä hangessakin. Iltapäivällä pyörätiet olitiin jo aurattu, mutta Kalkun ylämäessä tuli uusi ongelma, kun vasen kampi tippui pyörätiellä. Jokusen kerran asensin sen takaisin paikalleen, mutta aina se tippui uudelleen. Pari viimeistä kilsaa meni sitten kävelyksi, kun kyllästyin tusaamaan kammen kanssa. Pyörä meni huoltoon Sportaxiin keskiviikkona ja takaisin sain korjattuna perjantaina.

Tiistaina oli talven komein hiihtokeli. Illansuussa lämpö painui himpun verran pakkasen puolelle ja märät hiihtobaanat menivät hieman jäähän, johten talven vauhdikkainta menoa  oli tarjolla. Reilun 35 km:n lenkkiin meni hieman alle 2:30:n. Luistellen jälleen menin normaalin Topinlenkin + mennen tullen Virelässän kääntyminen.

Keskiviikkona oli MO:n yhteistreeni. Harjoitus tehtiin Julkujärvelle vievän ladun tuntumassa lumisessa rinteessä muutaman asteen pakkasessa. Sauvat olivat mukana ja umpihangessa tarvottiin mäkitreeniä. Alkuun mentiin 1:45 ihan kävellen, mutta sitten nostettiin tehoja 20 minuutiksi ja nousut menivät vähän loikallekin. Kilometrejä ei kertynyt montaakaan, mutta aikaa kului 2:16 ja nousumetrejä kertyi vähän vajaat 600 metriä. Keskisyke oli 112 bpm ja maksimi 162 bpm. GPS-jälki oli ihan mielenkiintoisen näköinen ja korkeuskäyrässäkin oli yli 40 piikkiä.

Kuva Miikka O

Kuva Miikka O

Torstaina oli sisäpyöräilyilta ja Zwiftissä tuli poljettua suht kevyt reilun 90 minuutin treeni. Keskitehot olivat 162W (FTP 70%) ja keskisyke 119 bpm.

Perjantaina oli ohjelmassa tunnin kotisalitreeni ja siihen päälle vielä vähän muuta jumppaa.

Lauantaina päivällä ajelin koiralenkin ja lumihommien jälkeen Alastarolle. Iltapäivällä kävin kiertämässä Virttaankankaan Harjunreitin latuja kolmen tunnin ajan. Luistellen meni ja matkaa kertyi 41 km, eli talven pisin hiihtolenkki. Suurin piirtein jokainen kohta latuverkostosta tuli hiihdettyä, jossa vaan luistellen pääsi. Pakkasta oli viitisen astetta ja koko päivän jatkunut kevyt lumisade jatkui edelleen. Ladut eivät olleet siis ihan priimakunnossa eikä luistokaan ihan parasta mahdollista, mutta mukava oli hiihdellä välillä vähän eri maastoissa kuin normaalisti. Sykkeet olivat yllättävän korkealla, sillä keskisyke oli 139 bpm ja maksimi 158 bpm.

Sunnuntaina aamupäivällä kävimme MaSa:n kanssa Loimaalla juoksulenkillä. Pakkasta oli 8 astetta ja alusta oli paikoin pahastikin luminen, sillä viikonloppuna sataneita lumia ei oltu joka paikasta vielä aurattu pois. Toisaalta osa matkasta pääsi menemään todella hyvin höylätyllä alustalla. Tasan 90 minuuttia (+1 sek) juostiin ja matkaa kertyi 17.5 km. Keskisyke pysyi hyvin kynnyksen alla (125 bpm) vaikka maksimi (147 bpm) kävikin rauhalliselle PK-lenkille melko korkealla. Vesitornin porraspätkä antoi pumpulle vauhtia. Iltapäivällä kävin vielä tekemässä mökillä kolaushommia puolentoista tunnin ajan. Kotona oli edessä vielä saman verran lumihommia, mutta suurin osa tuosta ajasta tuli istuttua A:n penkillä.

Vuoden ensimmäinen kuukausi meni ihan mukavasti treenien suhteen. Uimaan ei tosin päässyt, mutta muuten tuli melko monipuoleisesti tehtyä kaikenlaista. Hiihdossakin meni 200 km rikki. Reenikertoja tuli yli 40 ja tunteja yli 65. Tästä on hyvä jatkaa helmikuun puolelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *