Ei luista

Viikko 3/2021 (18.-24.1.2021)

Talviset kelit jatkuvat. Kovia pakkasia ei osunut tälle viikolla – itse asiassa muutamilla pakkasasteilla selvittiin arki, ja viikonloppuna mentiin jopa plussan puolelle. Tuulisia päiviä on ollut ja torstaina oli talven toinen “lumimyräkkä”, jolloin tuli sen verran uutta lunta, että A joutui jo vähän koville, kun pohjia myöden aurattiin. Viikon aikana hangen syvyys ei juurikaan kasvanut, sillä viikonlopun plussat ja tihkusateet tiivisti hankea jonkin verran.

Panoramakuva kotisalista

Viikolle ei tullut yhtään työmatkapyöräilyä, ja toimistollakin tuli käytyä vain perjantaina, jossa oli reilun tunnin hierontavuoro. Maanantaina ei ollut ohjelmassa kuin tunnin kotisalitreeni, jalat olivat vielä melko rikki viikonlopun treeneistä. Nivuset kipeät lauantain perinteisen hiihdosta ja jalat muuten vaan väsyneet sunnuntain pitkästä juoksusta. Silti piti testata uusi jalkaprässi / -kyykkylaite.

Tiistaina oli taas aamupäivällä juoksulenkin vuoro. Pari astetta oli pakkasta ja alusta luminen. Teivon 11 km:n lenkin heitin rauhallisella vauhilla, tosin sykkeet olivat jonkin verran korkealla. Mjoo… menihän se, ei kuitenkaan mitään juhlavaa menoa. Illan treeni oli vaihtunut sulkapallosta hiihtoon. Luikkarilla menin ja raskasta oli. Alku tuntui sujuvan ihan hyvin, mutta jokusen kilometrin jälkeen alkoi satelemaan märkää lunta, vaikka pakkasen puolella oltiinkin. Luisto huononi koko matkan ajan, kun lunta sateli. Loppumatkasta sai melkein alamäissäkin lykkiä. Lamminpäässä ja Topin lenkillä kävin, ja samaa reittiä tulin takaisin, lopuksi kävin vielä kääntymässä Virelässä. Eli tämän talven vakioreitti 31.5 km tuli hiihdettyä. Aikaa kului 2:25 ja sykkeet oli korkealla (139 bpm).

Keskiviikkoiltana oli MO:n yhteistreenit pitkän juoksun merkeissä. Kuutisen astetta oli pakkasta, luminen (mutta hyvin aurattu) alusta ja jonkin verran tuulista. Teivon parkkikselta lähdettiin ensin kiertämään Lamminpään lenkkiä vastapäivään. Vauhti oli rauhallista ja 9 km:n alkuverkkaan meni aikaa melko tarkka tunti (minuutin vajaa). Tämän jälkeen tehtiin 3 x 20 minuutin (10 min suuntaansa) vetoja TeivoCupin reitillä. Ensimmäinen veto piti olla 5 lyöntiä alle PK-kynnyken. Itselläni ko. kynnys on 132 bpm, joten tavoite oli 127 bpm. Toteuma oli 127 bpm, eli tarkkaa työtä ;). Matkaa kertyi tasan 4 km ja koska veto meni vähän pitkäksi, niin keskivauhti oli 5:04 min/km. Pieni palautus ja toista vetoa kehiin. Toinen veto piti juosta kynnyksellä, ja toteutus oli kynnyksellä (132 bpm). Matkaa kertyi saman verran, mutta veto oli 45 sek liian lyhyt, joten keskivauhti oli 4:48 min/km. Jälleen pieni palautus ja kolmatta vetoa tekemään. Viimeinen veto piti olla 5 lyöntiä yli kynnyksen, ja toteutus oli myös se. Matkaa kertyi 4.1 km ja koska veto oli jälleen 45 sek liian lyhyt, niin keskivauhdiksi tuli 4:40 min/km.

Torstaina oli melko väsynyt olo, mutta illalla poljin kuitenkin 90 minuuttia trainerilla. Rennosti 157W (FTP 68%) keskitehoilla tuli mentyä. Pyöräilyn päälle pääsi tekemään lumihommia A:lla, sillä iltapäivän pyry oli tuottanut tulosta.

Perjantaina oli siis hieronta, muuten lepoa.

Lauantai aamulla lähdin heti seiskalta hiihtelemään vapaalla tyylillä kohti Topin lenkkiä. Alkuun ja loppuun lisäksi vielä Virelän lenkki, joten matkaa kertyi yhteen 35,5 km. Sen verran heikko keli oli, että aikaa kului 2:47. Lämpöä oli aste-pari ja välillä tihutti vettäkin. Luisto vaihteli paikasta riippuen paljonkin. Perinteisen tyyli olisi voinut olla parempi, sillä latu oli liukkaan oloinen – kunhan vain olisi pidon saanut jollain. Luistellen oli kyllä tosi tahmeeta menoa. Päivän ulkohommana oli tien hinkkaaminen puhtaaksi A:lla ja penkkojen tökkiminen kauemmaksi. Tähän kului kolmisen tuntia aikaa, mutta jokaisesta minuutista nautein. Illalla kelailin vielä trainerilla 75 minuuttia 154W (FTP 67%) tehoilla.

Sunnuntaina oli ohjelmassa jälleen MO:n yhteistreeni. Lämpöä oli asteen verran ja taivaalta sateli räntää/lunta. Pyörällä lähdettiin ajamaan Ylöjärven uimahallilta pyöräteitä pitkin kohti Metsäkylää. Sieltä Pinsiön ja Hopeatien kautta Pikku-Ahvenistolle, jossa piti suorittaa tunnin varvikkoajo umpihangessa. Nuoskalunta oli paikoin 30-40 senttiä ja pito oli yllättävän huono, vaikka renkaista otettiinkin paineita pois, joten voimapyöräilyn luonne muutui hieman. Umpihangessa ajoimme, mutta se piti tehädä loivassa alamäessä, jotta pyörä olisi liikkunut yhtään. Ylämäet ajettiin tietä pitkin. Yhtenäistä umpihankipolkemista ei kyllä kertynyt kerralla kuin jokusia kymmeniä metrejä, max 100 m, sillä meno tökkäsi melko helposti johonkin mättääseen tms. ja siitä piti sitten jollain konstilla päästä uudelleen liikenteeseen. Noin 50 minuuttia peuhasimme lumessa, jonka jälkeen ajoimme takaisin uimahallin parkkiin. Pyöräilyaikaa kertyi yhteensä 2:40 ja matkaa 27 kilometriä, josta varmaankin kilsan verran varvikossa. Pyöräilyn päälle juoksin vielä ReAn:n kanssa 7 km vähän alle vitosen vauhdilla. Juoksu kulki hyvin ja keskisyke pysyi hyvin PK-kynnyksen alapuolella. Kesätossulla pärjäsi hyvin, sillä pari senttiä uutta nuoskalunta antoi hyvän pidon ja mukavan pehmeän alustan.

Kuva Markku O

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *