Suksikauden avaus

Viikko 2/2021 (11.-17.1.2021)

Voiko tässä maailmassa enää luottaa mihinkään, kun suomalainen sääennustekin pettää. Sunnuntaina jätin A:n autokatokseen lumiaura pihaan päin suunnattuna siinä uskossa, että maanantaina herätään puolen metrin lumihankeen ja koko maailma odottaa, että Toivontien talonmies pelastaa länsi-Tampereen lumikaaoksesta. Ja paskat, olisikohan 3 senttiä satanut. Siinä se A odotti koko päivän milloin lumisade alkaisi, mutta tiistai-iltaan asti sai odottaa että pääsi vaivaisia tuiskulumia tönäämään kasalle.

No, tuli sitä lunta sen verran että minäkin  sain hiihtokauden avattua. Tosin tiistaina satanut lumi tuli sen verran kovan tuulen kera, että hieman epätasaisesti sitä kertyi. Viikon treenikerrat jäivät vähän vähiin, mutta toisaalta ne olivat jonkin verran pidempiä ja tunteja kertyi kuitenkin ihan hyvin.

Maanantaina ei ollut ohjelmassa kuin tunnin kotisalitreeni.

Tiistaina aamulla kävin juoksemassa reilun 12 kilometrin lenkin Vuorentausta – Tesoma – Ikuri -suunnilla. Uutta lunta ei ollut vielä satanut kauheasti, mutta jonkin verran sitä sateli koko ajan ja tuuli oli melko kova. Vauhti oli 4:45 min/km luokkaa ja sykkeet PK-kynnyksellä. Illalla oli lisäksi vajaan puolentoista tunnin sulkapallonelurit. Vähän jäi vuoro vajaaksi, kun yksi kaveri löi itseään mailailla nenään ja verta alkoi tulemaan siihen malliin, että pelit piti jättää kesken. Itse olen tavallaan osasyyllinen tapahtumaan, kun löin niin “pahan” pallon kohti.

Keskiviikkona tuli sitten vihdoin ja viimein avattua hiihtokausi. Yli 20 kuukautta kului edellisestä hiihtokerrasta. Vapaalla tyylillä menin. Alkuun oli tarkoitus hiihdellä vain Lamminpään tasaista, mutta kun suksiminen kulki sen verran hyvin, niin kävin kääntymässä Topin tuvalla ja takaisin tullessa käväisin vielä Virelässä. Matkaa kertyi 31.,5 km ja aikaa kului 2:25. Pakkasta oli 12 astetta ja tuuli vielä melko kovin. Yllättävän hyvin kulki ja jaksoi.

Torstaina illalla poljin reilun 90 minuutin kevyen sisäpyöräilyn Zwiftissä. Keskitehot olivat maltilliset 148W (FTP 64%), keskisykeen ollessa 116 bpm.

Perjantaina oli treenien suhteen vapaapäivä. Sen verran jumppaa oli, että yläkertaan tuli raahattua jokunen iso laatikko, josta koottiin uusi kuntoiluväline kotisaliin. Siinä menikin sitten koko perjantaiehtoo, kun laittoin ruuveja ja muttereita paikoilleen. Niistä syntyi jalkaprässi/kyykky -laite.

Lauantaina aamulla kävimme Peetun kanssa tekemässä rauhallisen reilun 11 km juoksulenkin. Sykkeet olivat vähän korkealla vauhtiin nähden, mutta luminen alusta ja koko matkan höpöttely varmaankin nosti sykkeitä. Pakkasta oli kymmenisen astetta. Launtaina avasin hiihtokauden myös perinteisellä tyylillä. Siitä onkin sitten jo yli 30 kuukautta kun olen viimeksi perinteisellä tyylillä hiihdellyt. Saman lenkin tein kuin keskiviikonakin vapaalla, eli 31.5 km. Aikaa kului vartin verran enemmän kuin keskiviikkona n.2:40, mutta kovasti raskaammalta meno tuntui. Etenkin ojentajat olivat kovilla. Ladut eivät ollut kovin hyvässä kunnossa eikä luistokaan kovin ihmeellinen, kiitos -13 asteen pakkasen.

Sunnuntaina aamupäivällä lähdimme MO:n porukan kanssa hölkkäilemään Lamminpäästä lumisia polkuja pitkin kohti Topin tupaa. Topin lenkin jälkeen suuntasimme takaisin Lamminpäähän Pikku Ahveniston kautta. Polut olivat pääosin melko huonokulkuisia ja nilkat olivatkin kovilla. Välillä menimme ihan umpihangessakin, ja juoksukengät ja sukat olivatkin melkein koko matkan likomärät. Ensimmäiset reilut 15 kilometriä oli sen verran hidaskulkuista reittiä, että keskivauhti oli 9 min/km luokkaa. Tämän jälkeen alle tuli vähän parempikulkuista baanaa ja Teivoon saavuttuamme keskivauhti oli noussut 8:20 min/km:iin. Matkaa oli tuossa vaiheessa kertynyt 23 kilometriä ja aikaa kulunut 3:12. Nousu oli tuolla matkalla 430 metriä. Tähän päälle juoksimme vielä 7 kilometriä kevyenliikenteen väyliä pitkin. Matkaa kertyi siis 30 km ja aikaa kului kaiken kaikkiaan 3:50, eli keskari nousi 7:40 min/km:iin. Keskisyke koko reissulla oli 110 bpm.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *