Talviriemua

Viikko 53/2020 (28.12.2020 – 3.1.2021)

Tällä viikolla ollaan oltu ahkeria, sillä tämä on jo toinen blogi-kirjoitus tälle viikolle. Perinteinen vuosirapsa tuli jo raapustettua tuossa vuodenvaihteen kunniaksi. Tällä viikolla ollaan saatu myös kunnolla talven tuntua, kun lunta on kertynyt maahan jo kymmenisen senttiä ja lämmöt ovat tippunut vähän pakkasen puolelle. A:kin on päässyt jälleen pariin otteeseen tositoimiin, kun lunta ja sohjoa on pitänyt pukata pois tieltä.

Maanantaina tuli käytyä pitkästä aikaa konttorillakin. Pyörä piti ottaa alle, kun kerrankin pääsi ajamaan työmatkaa. Aamulla oli kova vastatuuli, mutta onneksi tuulen suunta ei kääntynyt päivän aikana, vaan kotiin pääsi myötäisessä. Pakkasta oli asteen verran ja nastoille oli tarvetta, sillä pyörätiet olivat paikoin jäässä. Illalla oli vielä ohjelmassa tunnin kotisalitreeni.

Tiistaina aamupäivällä kävin juoksemassa vajaan 11 km:n lenkin. Asteen verran oli jälleen pakkasta ja vähän luntakin, joten nastalenkkari oli ihan paikallaan. Vauhti ei ollut kovin kummoista, mutta lopussa yritin tehdä kaksi vähän reippaampaa kilsan vetoa. Ne menivät vähän päälle nelosta. Kankeeta oli meno. Illan sulkapallolätkinnät oli peruttu, joten poljin sen tilalla trainerilla 75 minuutin treenin. 25 minuutin jälkeen tein 3 x 3 minuutin vetoa 3 minuutin palautuksella. Tehot yritin pitää vetojen aikana 250 Watissa (FTP 110%). Ja kymmenen minuutin palauttelun jälkeen toinen samanlainen setti perään.

Keskiviikkoiltana oli pulkkailupäivä. ManyOnen yhteistreenissä lähdettiin Topintuvan parkkikselta tarpomaan umpihankeen (jos 10 cm:n hankea voi sellaiseksi kutsua) ensin  Puuvuorelle päin, sieltä Kylmänotkoon ja Työläjärvenkankaalle. Sitten teimme pienen kierroksen Pinsiönkangaan tiellä ja palasimme takaisin Kylmänotkoon ja Puuvuorelle. Puovuorelta nousimme metsän kautta jyrkkää rinnettä pitkin ylös ja sitten takaisin Topintuvalle. Kylmänotkon nousussakin oli ihan hyvin nousumetrejä pienelle matkalle, mutta siinä oli sentään latu-ura alla. Puuvuorelta nousu oli vervikkometsää ja Polarin softa näytti sinne paikoin jopa yli 20 prosentin nousua – sai vääntää ihan tosissan, jotta pulkka liikahti reilun 40 kilon lisäkuorman kanssa. Aikaa pulkkailuun kului 2:20 ja matkaa kertyi reilu 8 kilometriä. Keskisyke oli 100 bpm ja maksimi 142 bpm, joka yllättäen tuli juuri Puuvuorelta nousussa. Olosuhteen muuten olivat kyllä komeat, sillä päivällä oli satanut mukavasti uutta lunta. Tosin retkemme aikana lämpö oli mennyt hieman plussan puolelle ja lumisade muuttui räntä-/vesisateeksi. Pulkkailun päälle vielä reilu pari kilsaa kevyttä juoksua.

Torstaina, uudenvuodenaattona, kävin töiden jälkeen juoksemaa reilun 12 km / vajaan tunnin sohjolenkin. Kolmenkulman ABC:llä tuli käytyä tarkastamassa vessojen kunto, jonka jälkeen matka jatkui Nokian Välimaan ja Ikurin kautta takisin kotiin. Rauhallisesti tuli mentyä, joten sykkeetkin pysyivät kurissa ja fiilis hyvänä.

Perjantaina poljin trainerilla reilun kahden tunnin kevyen treenin katsellen samalla Komisaario Palmua. 50 km kertyi matkaa keskitehojen ollessa 166W (FTP 72%) ja keskisykkeen 117 bpm. Nousua kertyi 800 metriä.

Launtaina aamulla juoksin 15 km:n / 70 minuutin lenkin. Alunperin oli tarkoitus tehdä vähän lyhyempi, mutta meno tuntui niin hyvältä ja kevyeltä, että otin pari lisäkilometriä matkaan. Pikkupakkasessa sai juosta ja alusta oli luminen. Nastari oli jälleen hyvä valinta. Sykkeet (137 bpm) oli vähän turhan korkealla vauhtiin (4:42 min/km) nähden, mutta luminen keli hidasti vauhtia jonkin verran. Juoksun päälle tuli tehtyä 5-6 tuntia metsähommia. Muutaman viikon tauon jälkeen moottorisaha pärähti taas käyntiin ja lisää halottavaa tuli taas vähäksi aikaa. Siinä tiimellyksessä oli mennyt sykemittarikin päälle parin tunnin ajaksi, ja tuolle ajalle se näytti 109 bpm:n keskisykettä ja 130 bpm:n maksimia. Kaloreita paloi tuossa ajassa vähän vajaan 1000 kcal, eli tuon ajan kun kertoo kolmella, niin kyllä sitä muutaman Joulusuklaan sai vielä syödä.

Sunnuntaina aamupäivästä lähdettiin MO:n yhteislenkille maastopyörien kanssa. Topintuvan parkkikselta suuntasimme ensin Äkönmaahan ja sieltä Rokkakoskelle. Tämä pätkä oli mitaltaan 12 km ja aikaa siihen kului 40 minuuttia. Laskua tuolle pätkälle kertyi 165 m. Keskisyke oli 101 bpm ja maksimi 128 bpm. Rokkakoskella tehtiin U-käännös, ja tulimme saman pätkän takaisin ylämäet putkelta polkien. Nyt keskisyke oli 109 bpm ja maksimi 139 bpm. Tämän päälle poljimme vielä kolme kertaa Puuvuoren ympäri hankea pitkin. Tälle pätkälle ei kertynyt nousua yhtään ja matkaakin vain kolmisen kilometriä ja aikaa puolisen tuntia, mutta keskisyke oli 123 bpm ja maksimi 136 bpm. Ensimmäisen kierroksen jälkeen otin takarenkaasta vähän paineita pois ja se helpottikin vähän menoa kun pito parani, mutta melkoista vääntämistä meno kuitenkin tämänkin jälkeen oli. Pyöräilyn päälle juoksimme 45 minuuttia jälleen Puuvuorta kiertäen ja mahdollisimman syvässä hangessa jotta jalka nousisi. Matkaa ei kertynyt kuin 7,5 kilometriä. Sykkeet pysyivät viimeistä kierrosta lukuun ottamatta PK:n puolella, mutta kun viimeiselle kierokselle tuli haettua vieläkin enemmän hankea, niin vähän pääsi sykkeet lipsahtamaan kynnyksen yli. Jälleen hyvä MO:n treeni hienossa säässä ja hyvällä porukalla. Pakkasta oli kolmisen astetta ja alusta joka paikassa luminen. Treenien päälle oli vielä 2,5 tuntia risusavottaa. Hyvin näkee lumisessa metsässä puoli vitteen asti.

Kuva MO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *