Valkeahko Joulu

Viikko 52/2020 (21.-27.12.2020)

Säämiesten pelottelu mustasta Joulusta ei onneksi aivan pitänyt paikkansa, kun aaton aattona satoi sen verran räntää, että maa tuli vähän valkoiseksi. Tosin Alastarolla, jossa alkuosa Joulusta tuli vietettyä, oli aatto musta, mutta Joulupäivänä aamu valkeni parin sentin lumikerroksessa.

Tälläkään viikolla ei tullut käytyä konttorilla laisinkaan, kaikki kaksi ja puoli työpäivää tuli oltua koronapiilossa kotosalla. Reenitkin jäivät vähän vähäisemmälle tällä viikolla, mutta kertyi sitä sentään toista kymmentä tuntia hikiliikuntaa kuitenkin.

Maanantai oli taas hedaripäivä ja muutenkin nuutunut olo sunnuntain pitkästä treenistä, että päivästä muodostui täyslepopäivä. Mutta tiistaina aamupäivästä olin jo reippaalla tuulella ja kävin tekemässä reilun 12 km:n VK-treenin. Tai ainakin sykkeiden puolesta juoksu meni VK-alueella, kun keskari oli 140 bpm, vauhti oli 4:32 min/km. Lämpöä oli nelisen astetta, joten keli oli ihan OK, juoksufiilis oli OK miinus. Illalla sulkisneluria puolitoista tuntia. No tulipahan pelailtua, hieman nuutunut olo edelleen, mutta kun kuusi erää yhdeksästä on voittajien puolella, niin kyllä peli jotenkin sujui.

Keskiviikko oli vajaa työpäivä sekä matkapäivä Joulun viettoon. Reenit jäivät jälleen täysin väliin. Jouluaattoaamuna kävin juoksemassa 15 km:n Vännilän lenkin. Lenkki on suht tasainen, ja ensimmäinen 7 km on asfalttia. Kun lämpöä oli pari astetta, niin liukastakaan ei ollut, vesilätäköitä piti vaan väistellä. Seuraava viisi kilometriä oli sitten hiekkatietä peltojen keskellä, ja kun keli oli mitä oli, niin kuraa oli tarjolla. Viimeinen kolmonen taas asfalttia. Rennosti tuli mentyä, sykkeet oli 135 bpm ja vauhti 4:45 min/km. Takareidet olivat taas vähän enemmän kireällä, mutta pakaroihin asti jumit eivät yltäneet.

Perjantaina Joulupäivän aamuna oli tullut pari senttiä uutta pakkaslunta ja lämpö oli hieman pakkasen puolella. Aamuhämärissä lähdin juoksemaan Loimijoen vartta vanhaa Loimaalle menevää tietä pitkin. Jossain kohtaa oli auto mennyt ja jossain koiran ulkoiluttaja, mutta paikoin sai mennä koskematonta lumista asfalttitietä pitkin täyden hiljaisuuden vallitessa, vain tossujen narina säesti menoa. Tiilitehtaalla kävin kääntymässä, ja sitten tien toista reunaa takaisin päin. Kävin vielä kieppaamassa Alastaron keskustan kautta, jotta 13 km tulisi täyteen. Jalat tuntuivat edellistä päivää paremmilta, vaikka hieman lipsuva alusta haittasikin etenemistä. Vauhti oli 4:49 min/km ja syke mukavan alhainen 127 bpm. Jouluaaton tankkaus oli varmaankin toiminut.

Lauantaina Tapaninpäivänä tulimme takisin kotiin ja päivällä pyöräilin trainerilla kevyen kolmen tunnin polkaisun. Keskitehot olivat 150W (FTP 65%) ja keskisyke 112 bpm. Pari kotimaista elokuvaa (Lakeuden kutsu ja Poika ja ilves) ehti polkiessa hyvin katsomaan. Enemmänkin olisi voinut polkea, mutta piti valmistautua seuraavaan Joulupöytään.

Sunnuntaina päästiin taas tositreenin pariin, kun MO:n porukka lähti Lamminpään majalta kolmen tunnin maastopyörälenkille. Itse ajon pohjille kotoa muutaman kilometrin extraa majalle. Sieltä suuntasimme ensin Pinsiön Puuvuorelle, jossa kiersimme 15 minuutin ajan ympäristötaideteosta ympäri lumista varvikkoa pitkin, tehden näin “voimapolkemista”. Puuvuorella ja muutenkin länsi-Ylöjärvellä oli 5-7 cm lunta ja teki polkemisesta raskaampaa, mutta samalla myös tehokkaampaa ja myös erittäin hienoa. Sää ja keli olivat erittäinkin talviset joskin hieman tuulinen, mutta MO piti treeneillään huolen, ettei kylmä päässyt yllättämään. Puuvuoren jälkeen siirryimme Topinlenkille, jossa kiersimme 3-4 kierrosta mäkistä reittiä väh. VK-tehoilla. Täältä siirryimme Metsäkylän kautta Pikku Ahvenistolle polkemaan jälleen 15 minuutiksi varvikkoon voimatreeniä. Reilun kolmen tunnin / 40 kilometrin lumipyöräilyn jälkeen juoksin matolla vielä 30 min / 6 km. Suunnitelma oli nostaa vauhtia pienen lämmittelyn jälkeen, mutta kun sykkeet huiteli melko huimissa lukemissa, niin tyydyin pitämään vauhdin koko treenin ajan 5 min/km:ssa. Matolla sykkeet ovat aina olleet korkealla, mutta nyt oli mukana ihan extraa, keskari 139 bpm tuolla vauhdilla ja 0-kulmalla.

Sen verran (jokun sentti) oli kertynyt lunta sunnuntaina, että piti testata A:n lumiauraa kotitiellä. Hyvin pelitti. Nyt kaivataan vaan lisää lunta ja pilkkihaalarit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *