Pakkasviikko

Viikko 50/2020 (7.-13.12.2020)

Eipä sitä luvattua lumisadetta sitten tullutkaan tällä viikolla. Millin verran on maassa, mutta siitä ei juuri muuta iloa ole, kuin että tuo se edes vähän enemmän valoa kuin musta maa. Pakkasta sentään on ollut koko viikon, joten tykkilumipätkiä alkaa ilmestymään pitkin maakuntaa. Itse tosin en niihin ole koskaan innostunut, joten kunnon hankia odotellaan, ennen kuin suksiin päin aletaan edes katsomaan.

Kiitos lukijapalautteen, viime viikon kirjoituksesta on löynyt virheitä harjoitustiedoista, jotka on nyt korjattu. Koska olemme epäkaupallinen (mutta ei missään nimessä voittoa tavoittelematon – ainakaan kisoissa) julkaisu, niin valitettavasti emme voi lähettää esim. tuotepalkintoa hyvistä havainnoista. Mutta luulen, että kommentoijalla on, jos ei nyt ihan oma lehmä, niin ainakin oma pieni vasikka ojassa. Eli keskiviikon treenin toiseksi viimeinen veto meni aikaan 6:24 (EI 6:04) sekä ennen lauantain juoksua teimme kolmen tunnin sauvalenkki (EI kahden tunnin). Kiitokset huomioista MO:lle. Pitää olla tulevaisuudessa tarkempi.

Tämän viikon treenit on mennyt melko vanhan kaavan mukaan. Maanantaina oli toimistopäivä, ja sinne poljettiin aamulla asteen lämpökelissä, mutta illalla oli jo aste pakkasta ja sen jälkeen viikko onkin pysynyt pääosin miinuksen puolella. Illalla oli myös tunnin kotisalitreeni.

Tiistaina aamupäivällä tein kotoa päin reilun 11 km juoksulenkin. 4:35 min/km vauhti meni suht rennon oloisesti vaikka pakkasta olikin kolmisen astetta. Illalla vielä puolitoista tuntia sulkapalloneluria. Pari ensimmäistä erää oli melkoista hakemista pelin suhteen, mutta sitten peli alkoi taas sujumaan paremmin. Tahmeaan alkuun oli varmaankin syynä väliin jäänyt alkulämmittely. Innostuin halkomaan töiden jälkeen klapeja ja pelipaikalle tulo meni sen verran tiukoille, että joutui heti pelamaan ilman lämmittelyä.

Keskiviikko tein töiden jälkeen puolitoista tuntia klapeja ja sitten siirryin Lamminpään majalle, jossa oli Manyonen pitkä yhteistreeni. Alkuun teimme parin tunnin sauvakävelyn lamput päässä Lamminpään polkuja pitkin. Kävimme kiertämässä Pikku-Ahveniston järven ja sauvottelimme latupohjia pitkin takaisin Lamminpään majalle. Majalla heitimme sauvat syrjään ja teimme päälle lyhyen ja kevyen juoksulenkin. Sauvottelulle kertyi matkaa hieman vajaat 13 km jossa keskisyke oli 90 bpm. Juoksua minulle tuli 6.4 km. Meni oli kankean oloista ja pakarakin taas kiristeli. Sykkeet (129 bpm) oli vauhtiin (5:05 min/km) nähden melko korkealla. Kuivassa kolmen asteen pakkassäässä oli kyllä hieno edetä porukalla pieniä polkuja pitkin.

Torstaina aamupäivällä tein reilun 10 km:n juoksulenkin. Lenkin loppupuolella tein kaksi kilometrin vetoa kilometrin palautuksella. Vedot menivät aikaan 3:50 ja 3:48. Suht mukavasti kulki vaikka pakkasta oli kolmisen astetta. Alusta oli kuiva ja sula, joten pidon kanssa ei ollut ongelmia. Pakaraosasto vähän alkuun kiristeli, mutta vedot tuntuivat tekevän ihan hyvää niillekin. Töiden jälkeen taas vähän aikaa klapien tekoa ja sen päälle poljin Zwiftissä 75 minuutin sisäpyörätreenin. Tasaisella reitillä menin koko 37 km:n matkan, mutta treeni sisälsi 2 x (3 x 1 min / 3 min pal) / 10 min pal vetoja. Sain pidettyä vetojen tehot n. 300 W:ssa.

Perjantai olikin sitten täyslepopäivä. Oli toimistolla, mutta matkat meni autossa istuen. Päivällä oli reilun tunnin jalka-/selkä-/hartiahieronta. Piriformista kiusattiin vähän enemmän, kun sieltä löytyi mojova kohta. Löytyisiköhän sieltä hyvä syy pakaraongelmiini.

Launataiaamuna puuron ja koiralenkin jälkeen oltiinkin taas jännän äärellä, kun istuin trainerin päälle ja valitsin Zwiftin treeniohjelmasta FTP-testin. Hieman homma jännitti, kun muistan sen tuskan ja pettymyksen, jonka viime testi oli tuottanut pari kuukautta aikaisemmin. Silloin testi meni laskuvoittoisesti, kun oli vähän (tai aika paljonkin) liian kovat luulot omasta kunnosta. Nyt oltiin nöyriä ja aloitettiin järkevillä tehoilla. Ensimmäinen kymmenen minuuttia meni 230 W:n keskarilla, jonka jälkeen nostin noin kymmenellä watilla tehoja. Viimeinen pari minuuttia olikin sitten yhtä huutoa ja kiroilua kun tehoja piti pitää vaan yllä. Onneksi Tuuli ei ollut kotona, sillä olisi voinut tulla keskeyttämään moisen hullutuksen. Melko rankka rääkki. Testin keskitehot olivat 242 W, eli FTP-arvoksi tuli 230W. Kaikki tuli annettua, joten tuohon on tyytyminen. 4 W arvo parani parin kuukauden takaiseen, mutta edelleen ollaan melkein 20 W perässä viime talvesta. Eli tekemistä on. Sykkeetkin nousi mukavasti 179 bpm:iin.

Illan juoksulenkki jäi tekemättä, mutta puun kaatoa, karsimista, katkomista ja kantamista tuli tehtyä kuutisen tuntia.

Sunnuntaina aamutuimaan oli jälleen MO:n yhteistreenit. Tällä kertaa oli ohjelmassa maastopyöräilyä latupohjia pitkin Kaupinojan parkkikselta Kangasalan näkötornille ja takaisin. Matkaa kertyi reilu 47 km ja aikaa kului n. 2:30. Ensimmäiset 36 km mentiin leppoista vauhtia keskisykkeen ollessa 107 bpm. Viimeisellä 11 km:llä / 30 minuutilla siirryimme VK-alueelle ja tuon pätkän keskisykeeksi tuli 144 bpm. VK-pätkä sisälsi myös muutaman Kaupin pahamaineisen mäen, joissa jalat menivät jälleen melkoisesti hapoille. Pyöräilykeli oli vallan mainio, sillä koko viikon jatkuneet pakkaset olivat kovettaneet latupohjan kovaksi, mutta ei kuitenkaan liukkaaksi. Kolmen asteen pakkasenkin kanssa tuli toimeen, vaikka välillä olikin näpit ja varpaat kylminä. Pyöräilyn päälle vielä 3.5 km rennon reipasta juoksua. Pääosin alusta oli asfalttia ja paikoin vähän liukastakin. Kotona sitten vielä pari tuntia klapihommia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *