Hiihdon riemua

Kulunut viikko on tarjonnut mitä mainioimmat hiihtokelit – ainakin täällä Ylöjärven seudulla. Vaikka lumitilanne on mitä on, niin näistä vähäisistäkin lumista on saatu aikaa hyvät ladut perinteisenkin hiihtoon. Pakkasetkin ovat pysyneet maltillisina lukuunottamatta lauantain vähän kireämpiä lukemia (-15 ast.), mutta ei sekään vielä päässyt haittaamaan menoa. Pakkanen on saanut ladut liukkaiksi, mutta ei kuitenkaan niin jäisiksi, ettei purkkivoide pitäisi. Joten mikäs tässä on hiihdellessä. Jonkin verran lunta kyllä saisi tulla lisää, sillä paikoin alkaa jo maa paistaa läpi ja suojaisammissa kohdissa latuja ei ole pystytty tekemään kunnolla ollenkaan. Kaiken kyllä laduntekijät yrittävät, sillä monin paikoin näkee, että metsän puolelta on lunta ladulle kolattu. Lauantainakin Julkujärveltä Koukkujärvelle päin hiihdellessä näin kolmen hengen porukan joka kolien kanssa yritti kunnostaa latuja. Kiitos siitä heille.

Piti oikein tarkastaa viime vuoden saman ajankohdan kirjoituksesta, että millaista hiihtokeliä silloin piti. Samanlaista tuntui silloinkin ollen, juuri tullut vasta riittävästi lunta latujen tekoa varten. Mutta pakkasta ei juurikaan ollut.

Viikon mittaan on aina välillä yrittänyt tauti iskeä päälle. Kurkku on ollut vähän karhea ja vilun väreitä mennyt läpi kropan. Tauti on onneksi pysynyt kuitenkin poissa kun on vetänyt Finrexiniä (sponsoroimaton mainos) ja muuta lämmintä. Ei ole siis tarvinnut poiketa suunnitellusta viikko-ohjelmasta.

Pyöräilykelit ovat olleet mitä mainioimmat. Auratut pyörätiet ja pikku pakkanen, niin sellaisessa olosuhteissa on ollut mukava polkea työmatkaa. En tosin käynyt kuin kolmesti pyörällä töissä joten kilsoja ei kertynyt kuin 100.

Juoksemistakin on taas tällä viikolla päässyt opettelemaan. Parina aamuna Tuuli on pudottanut minut työmatkallaan Rajasalmen kiskalle josta olen juossut reilun 9 km töihin. Lauantai-iltana tuli myös tehtyä reilun kympin saunalenkki. Kankeeta on meno ollut ja sykkeet korkealla, mutta täytyy nyt taas nauttia juoksustakin kun jalat tuntuvat kestävän. Nyt La-Su olisi ollut se 24h:n juoksu. Vieläkin vähän harmittaa kun ei päässyt mukaan, etenkin kun katsoi Endurancen sivuilta juoksusta kuvattua pätkää.

Hiihtoa kertyi n. 170 km. Ti ja Ke olivat treenien suhteen identtisen päivät – aamulla juoksu töihin ja illalla Topin-lenkki n. 28 km. Perjantaina piti tehdä työpyöräilyn lisäksi vielä hiihtolenkki, kun ei tiennyt estäisikö lauantain pakkaset pitkän lenkin teon.

Lauantaina pakkanen ei onneksi kiristynyt 15 astetta suuremmaksi, joten pitkän hiihdon pystyi tekemään ihan hyvin. Pakkanen oli tosin jättänyt suurimman osan hiihtäjistä kotiin peiton alle. Vakionaamat tuli vastaan, mutta muuten tungosta ei ollut. Tällaisella kelillä on mukava laskea hiihtäjien määrää. Tällä kertaa ensimmäinen kanssahiihtäjä näkyi n. 4 km:n hiihdon jälkeen. 10. hiihtäjä näkyi vähän ennen 10 km täyttymistä ja puolimatkassa Koukkujärvellä n. 20 km:n hiihdon jälkeen muita hiihtäjiä oli näkynyt neljän kymmenen paikkeilla. Normaalina pakkaspäivänä määrä olisi ollut kymmenkertainen. Takaisintulomatkalla en enään jaksanut jatkaa laskemista, mutta mitään ruuhkaa ei laduilla tosiaankaan ollut.

Sunnuntaiaamusta tein reilun 31 km:n hiihdon ja illalla vielä vajaan 16 km. Tämä viikon viimeinen hiihto oli kyllä ehdottomasti nautinnollisin reissu. Suksi kulki ja piti, ja kun matkan mittakin oli maltillinen, niin hiihdon jälkeen oli tosi virkeä olo – etenkin kun alla oli vielä kunnon ruokailu ja parin tunnin nokoset.

Viikon treenit:

Ma: ap. pyöräily 16 km, sali 1h, ip. pyöräily 16 km
Ti: ap. juoksu 9,4 km, ip. hiihto 27,6 km
Ke: ap. juoksu 9,4 km, ip. hiihto 27,6 km
To: ap. pyöräily 16 km, sali 1h, ip. pyöräily 16 km
Pe: ap. pyöräily 16 km, ip. pyöräily 16 km, hiihto 25 km
La: ap. hiihto 44,3 km, ip. juoksu 10,6 km
Su: ap. hiihto 31,5 km, ip. hiihto 15,8 km