Testing, testing…

Viikon harjoituspäivät olivat normaalista poikkeavia, kun pääsiäinen sotki vähän normaalirytmiä. Salitreenit olivat keskiviikko- ja perjantaiaamuina, ja maanantain vapaapäivänä tuli hiihdettyä. Enään ei parane luvata mitään ehdotonta, mutta maantaina oli melko varmaan talven viimeinen hiihto. Sillä tänään tuli laitettua toistamiseen sukset kesäteloille, ja kyllä ne nyt siellä pysyykin.

Tiistaina olin Pirkkahallilla TesKu:n järjestämässä kuntotestissä. Testin tuloksena tulisi mm. sykkeiden kynnysrajat, jotta pystyy paremmin harjoittelemaan oikeilla sykealueilla. Testissä juostiin nousujohteisesti 6 x 1000 m ja km:n välein sekä alussa ja lopussa otettiin verinäyte josta mitattiin laktaattipitoisuus. Perjantaina sitten postilaatikossa odotti testin tuloksen. Ensimmäinen km meni aikaan 6:06 ja loppusyke km:n loppusyke oli 112, toinen km 5:10 (130), kolmas 4:27 (146), neljäs 4:05 (158), viides 3:39 (171) ja viimeinen rutistus 3:13 (186).

Edellisen kerran olin ollut samassa testissä 7.12.2005. Silloin syksyllä minulla oli ollut (yllättäen) jälleen kerran polvivaivoja enkä ollut päässyt juoksemaan ennen testiä kuin nelisen viikkoa. Voi olla, että tuo juoksemattomuus vaikutti viimekerran tuloksiin.

Ensinnäkin testin tärkein anti, eli rasva% oli 13,9 (edellisesllä kertaa 16,9). Aerobinen kynnyssyke oli pudonnut 138 (143), mutta myös vauhti oli parantunut, nyt 4:50 min/km (5:15). Tiedä sitten onko tuo sykepudotus ihan normaalia. Nyt ainakin joutuu/saa juosta PK lenkit rauhallisemmalla tahdilla. Anerobinen kynnyssyke oli pysynyt suht samoissa, eli nyt se oli 167 (168). Kynnysaika tosin oli parantunut aika hyvin olessa 3:45 min/km (4:05). Maximi hapenottokyky oli 65 ml/km/min (61). Tuo arvo ei minulle kauheasti kerro, mutta kyllä sekin varmaan on ihan OK tällaiselle aktiivikuntoilijalle (Myllylällä ja Dähliellä se muistaakseni taisi lähennellä 100:aa). Max. syke oli 186 (187) ja laktaatit oli lopussa 9,4 (9,9). Joten “näillä mennään”…

Keskiviikkona oli sen verran kova pyrypäivä, että lenkki muuttui lumihommiksi. Eli aamun sali sai jatko illalla.

Torstaina sitten hölköttelin tuulisessa kelissä töistä kotiin. Pyörätiet olivat sulaneet edellispäivän myräkästä, mutta nastalenkkarit olivat kuitenkin sujahtaneet jalkaan, joten rapinaa taas riitti reilun 16 km:n ajan.

Lauantaina oli viikon toisen testin vuoro. KeKe:n 10 km:n testilenkki juostiin perinteiseen tapaan Pirkkalassa ja matkana oli 2 x “Peren lenkki”. Keli oli aurinkoinen ja vähän tuulinen, alusta oli lähes kokonaan sula. Osanottajia olisi voinut olla vähän enemmän, sillä paikalle vaivautui ainoastaan kolme urheaa. (Aamu-uniset taisivat vielä kääntää kylkeään). Yritin juosta testin nousujohteisesti siten, että ensimmäisen kahdeksan km:n aikana syke pysyisi anaerob. kynnyksen alapuolella ja sitten viimeinen kakkonen täysillä. Ensimmäinen kierros meni ihan ok, mutta toisella kierroksella joiduin vähän himmailemaan jotta sykkeet pysyisivät halutulla tasolla. 7 km:n kohdalla alkoi tuttu ylävatsalihasten kramppi, mutta sain pidettyä sen vielä jotenkin aisoissa. Viimeinen kahden kilometrin tykitys kuitenkin hyytyi vähän pahenevaan kramppiin ja ilkeään sivuvastaiseen tuuleen. Matkan keskivauhti oli toki himpun alle 4 min/km vauhtia, mutta aika jäi edellisestä vuodesta n. 30 sek. Olen kuitenkin ihan tyytyväinen juoksuun, sillä se meni suht rennosti ja mukavasti. Harmi vaan kun tuo kramppi tuntuu vaivaavan kaikkia kovia harjoituksia.

Lauantai-iltana oli vuorossa MaSa:n kanssa vielä saunalenkki. Toiveena vähän oli, että se olisi ollut hyvinkin palauttava, mutta yllättäen mopo pääsi taas vähän karkuteille. Eli päivälle mahtui vuodenaikaan nähden poikkeukselliset kaksi juoksulenkkiä. Lenkkien välinen aika tuli vielä rähjättyä ulkona puuhommissa, joten yöllä uni maittoi.

Sunnuntaina oli sen verran nuutunut olo, että päätin jättää pitkän lenkin tekemättä. Lyhensin lenkin reiluun 17 km:iin ja yritin nyt mennä testin antamilla uusilla sykearvoilla. Ihmeen hyvin sykkeet pysyivät aisoissa, ainoastaan loppupuolen jyrkimmässä ylämäessä raja ylittyi yhdellä pykälällä. Keskivauhtikin oli ihan ok, 4:44 min/km.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *