Kangasalan perusmatka

Viikko 27/2021 (5.-11.7.2021)

Parin edellisen viikon tapaan lämpöä on riittänyt tälläkin viikolla ihan riittämiin, ja vähän ehkä liikaakin. Onneksi sadetta on tullut sentään parina päivä. Tosin sateet eivät ole kauheasti helpotusta tukalaan säähän tuonut, vaan kosteusprosentit ovat vain nousseet. Luonto kylläkin on kiittänyt pitkähkön kuivan kauden jälkeen.

Treenit ovat olleet parina viime viikkona melko maltillisia. Tälläkin viikolla on otettu rauhassa ja valmistauduttu sunnuntain Kangasalan perusmatkan triathlonkisaan. Seuraava kolme viikkoa pitäisi taas nostaa treenimääriä “normaalitasolle”. Nyt kun lomatkin alkoivat, niin aikaakin pitäisi löytyä.

Maanantaiaamuna juoksin töihin, jotta sain illalla ajaa edellisenä viikkona töihin jättämäni pyörän kotiin. Sunnuntain lepopäivä oli tehnyt tehtävänsä ja juoksu tuntui kevyeltä ja rennolta, vaikka lähtöaika olikin klo 6 aamulla. Lämpökin oli sopiva 18 astetta. Reitti kulki Kalkun ja Pirkkalan kautta Killoon ja Toivioon, ja sieltä sitten Sarankulmaan. Matkaa kertyi 17.3 km ja aikaa kului 1:18, eli keskivauhti oli 4:30:n tuntumassa. Sykkeet olivat kyllä vähän korkealla, vähän kynnyksen yläpuolella.

Tiistaina aamupäivällä kävin kokeilemassa olisiko juoksujalka yhtä kevyt kuin edellisenä aamuna – eipä ollut. Lähdin juoksemaan Tesoman kauppakeskukselta ja kiersin kotiin Lamminpään majan, vesitornin ja yhdystien kautta. Sykkeet olivat edellisen päivän luokkaa, mutta vauhti oli vain 4:37 min/km. Matkaa kertyi 13.2 km ja aikaa kului tunti. Lämpöä oli ysiltä jo 25 astetta ja vaikutti varmaankin sykkeisiin ja vauhtiin. Iltapäivällä kävin vielä uimassa Tesomajärvessä ilman märkkäriä 1.8 km. Aikaa kului 48 minuuttia, eli rauhassa tuli mentyä.

Keskiviikkoaamuna poljin maantiepyörällä Siuron 50 km:n lenkin. Alkumatkasta jalka oli melko unessa, mutta parin kympin polkemisen jälkeen alkoi kampi pyörimään vähän mukavammin. Aikaa kului hieman alle 100 min, joten keskari nousi juuri ja juuri yli 30 km/h:n. Keskitehot olivat 189W ja keskisyke 118 bpm. Ei siis mitään mullistavaa, mutta mukava aamulenkki oli.

Torstaina iltapäivästä kävin juoksemassa 13.6 km lenkin Lamminpään majan ja yhdystien kautta. Vaikka lämpöä olikin 27 astetta, niin juoksu tuntui silti ihan mukavalta eikä lämpö tuottanut tuskaa. Alkumatkasta toki pääsi juoksemaan melko paljon varjon puolella, joka helpotti menoa. Aikaa kului vähän päälle tunti, joten keskariksi tuli 4:31 min/km, keskisykkeen ollessa taas vähän korkealla, 139 bpm.

Perjantaiaamusta kävimme uimassa Tesomajärvessä. Aikaisen lähdön syy oli, että lämpö olisi vähän maltillisempi ja voisi uida märkkärin kanssa. Ilman lämpö oli 21 astetta, mutta vesi varmaankin 25 ast., joten lämmin tuli puvun kanssa uidessa. Uin ensin 250 metrin mittaista laiturien väliä kolme kertaa edestakaisin siten, että mennessä rauhassa ja takaisin vähän reippaammalla vauhdilla. Päälle vielä 600 metriä rentoa läpsyttelyä.

Sunnuntaina olikin sitten Kangasalan perusmatkan kisa. Kisakeskuksena toimi Vesaniemen uimaranta. Helleraja tuli jälleen rikottua muutamalla asteella ja aurinkokin paisteli suurimman osan ajasta pilvien lomasta. Etelätuuli oli melko kova ja se vähän hermostuttikin, sillä aallokkouinnit ovat jääneet melko vähiin. Aikaisemmissakin kisoissa on aina ollut lähes tyyni sää. Onneksi tuulen suunta oli pääosin rannan suunnasta, joten ei se aallokko sitten niin paha ollutkaan. Toinen ongelma oli selkä, joka oli ollut jälleen kerran vähän jumissa jokusen päivän ajan, ja kisa-aamunakin se vaivasi.

Aamulla oli käynyt tekemässä pienen jalkojen herättelyn, mutta myös kisapaikalla tuli tehtyä vähän ennen lähtöä pieni hölkkäkierros. Selkä ei ollut ollenkaan paha, joten sen puolesta olin ihan luottavainen. Ennen uinnin starttia yritin olla järvessä mahdollisimman kauan, sillä märkäpuku oli melko lämmin kapistus tässä säässä ylle puettuna.

Rolling startti käynnistyi hieman puoli kahden jälkeen. Noin 160 kisailijaa ryntäsi järveen liukuhihnan tapaan. Itse olin hihnan puolenvälin tuntumassa. Se olikin ihan hyvä paikka, sillä ensimetreillä takaa ei jyrätty päälle eikä itsekään tarvinnut muiden jalkoja läpsiä. 1500 metrin uinnin aikana tuli toki jonkin verran (yllättävän paljonkin) kontaktitilanteita, mutta ei mitään kriittistä – ahdasta kyllä paikoin oli. Rytmi välillä vähän sekosi, mutta en antanut sen haita pääkopassakaan. Aallokko ei myöskään ollut niin paha kuin pelkäsin tai en antanut sen ainakaan haita mieltäni. Uintiaikani oli 26:24, johon olen erittäin tyytyväinen. Syynä itselleni suhteellisen hyvään aikaan (tosin silti paskimpien uimareiden joukossa) oli varmaankin peesiapu, jota muista uimareista sain. Uintiaika oli kuitenkin kolmisen minuuttia nopeampi kuin pari viikkoa aiemmin Vuokatissa.

Reilun kahden minuutin vaihdon jälkeen pääsin pyöräilyosuudelle. Ensin ajettiin keskustan läpi Kuohunharjun päälle, jonka jälkeen käännyttiin Sahalahdelle päin. Kääntöpaikka oli jokusen kilometrin Sahalahden jälkeen, ja sitten samaa reittiä takaisin Vesaniemen kisakeskukseen. Reitti oli itä-länsi -suunnassa ja kun tuuli puhalsi etelästä, niin suoranaista vastatuulta ei reitillä ollut, mutta kova sivutuuli heilutteli paikon pyörää ihan kunnolla. Garmin näytti 40 km:n pyöräosuuden keskilämmöksi 29 astetta, ja aurinkoakin piisasi. Pyöräilyosuus oli itselleni tosi vaikea. Oliko syynä lämpö vai mikä, niin tehoja ei tuntunut saavan koneeseen laisinkaan. Keskitehot jäivät vain 212 W:iin vaikka keskisykkeet huiteli 154 bpm:ssä. Puolitoista kilometriä liian lyhyt reitti meni aikaan 1:10 eli keskari oli vain 33.1 km/h:ssa (Vuokatissa keskari oli sentään 35.1 km/h, mutta siellä oli watitkin paljon korkeammat). Nousumetrejä reitillä oli 330 m eli saman verran kuin Vuokatissakin. Pyöräilyaika oli sarjassani (M40-49) puolenvälin tiennoilla.

Toisessa vaihdossa tossut jalkaan ja lippis päähän ja menoksi. Aikaa vaihtoon kului vähän toista minuuttia. Heti juoksun alussa huomasi, ettei juoksujalkakaan ollut samassa iskussa kuin Vuokatissa. Vaikea pyöräosuus ja lämpö vaikutti varmaan tähänkin. Myös melkein koko ensimmäisen 5 km:n kierroksen ajan pallea tuntui olevan krampissa. Tuntui ettei happea saa ja mielessä kävi jopa keskeyttäminen. Vaiva kuitenkin helpottui heti toisen kierroksen alussa ja meno muuttui heti paljon mukavammaksi. Juoksuosuudella aurinko oli myös melko paljon pilvessä, joka helpotti menoa. Vettä tai urheilujuomaa tuli kuitenkin juotua joka juomapisteellä ja päällekin vettä tuli kipattua useamman mukillisen verran. Reitillä oli myös muutama sadettaja tarjolla. Jalka ei ollut kuitenkaan iskussa ja loppukirissäkin piti antaa vähän periksi kanssakilpailijalle. Juoksureitti oli mittarini mukaan 250 m lyhyt (eli 9.75 km). Juoksuaikani oli 41 minuuttia eli keskariksi tuli 4:13 min/km (Vuokatissa 3:56 min/km). Nousumetrejä oli juoksuosuudellakin sama kuin Vuokatissa, eli 55 m.  Aika kyllä riitti sarjani juoksuosuuden ykkössijaan, mutta silti juoksuosuuskin oli pettymys. Keskisykekin huiteli 166 bpm:ssä.

Loppuaikani oli 2:20:39 ja se riitti sarjassani 8. sijaan 30:stä lähteneestä. Kaikista 103 mieslähtijästä olin 24. Myös yksi yleisen sarjan nainen pääsi lipsahtamaan ohitseni (ja melko reilusti). Hyvä uintiaika ja lyhyempi juoksumatka mahdollisti sen, että Vuokattiin verrattuna aikani parani parin minuutin verran.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *