Suunnistuskausi avattu

Heti maanantaina potkaistiin suunnistuskausi taas pitkän odottelun jälkeen käyntiin, kun Tampereen iltarastit starttasi Kyötikkälästä. Jälleen piti muistella mihin suuntaan kompassin punainen nuoli osoittikaan. Työn ja tuskan takana oli myös saada vedettyä talven aikana kutistuneet nastarit jalkaan. Talvi oli venynyt sen verran pitkäksi, että metsän puolella ja poluilla oli vielä lunta puoleen sääreen asti, ja siellä mistä lumi oli päässyt jo sulamaan, niin polut olivat kuitenkin jäiset. Mutta kaikesta huolimatta mukavaa taas oli päästä metsässäkin juoksemaan ja kun suunnistuskin tuntui sujuvan suht. mukavasti niin kauden aloituksesta jäi ihan positiivinen tuntuma.

Toki maanantaina oli jo ehditty muutakin tekemään. Eli aamun työmatka pyörällä ja matkan varrella tunti punttisalia. Töiden jälkeen n. 10 km pyörällä töistä Hervantaa josta suuntasimme autolla kohti Kyötikkälän suunnistusmaastoja

Tiistaina oli vuorossa työpaikkaporukalla Cooperin testi. Testi suoritettiin Ratinan stadionilla vaikka vahtimestari ei kauhean suopeasti katsonutkaan kun ryntäsimme vielä suljettuna olevalle radalle. Pienen keskustelun jälkeen saimme kuitenkin jopa pukuhuoneen ovenkin auki ja testi päästiin suorittamaan ilman sen isompia murheita. Keli oli muuten ihan hyvä, mutta vähän lämpimämpi olisi voinut olla, sillä 3 plus-astetta pakotti, ainakin minut, pitämään hanskat kädessä ja muutenkin kevennetty asustus sai jäädä vielä tällä kertaa väliin. Itse juoksukin sujui yllättävän hyvin. 3330 m tuli saavutettua ja se oli kyllä enemmän kuin mitä tässä vaiheessa kautta olisin odottanut. Se tiesi hyvää myös lauantain TeivoCuplle. Cooperin jälkeen kävimme vielä HaPa:n ja TuPa:n kanssa Pyynikillä tekemässä mäkivetoja, mutta aika vähiin ja tehottomiksi ne jäi, sillä kyllä 12 min juoksutesti oli vienyt suurimmat voimat jaloista.

Viikonlopulle kun oli suunniteltu sellaista ohjelmaa, että pitkää lenkkiä ei silloin pääsisi tekemään, niin päätin tehdä keskiviikkona  työmatkat juosten molempiin suuntiin. Töihinpäin Pirkkalan kautta ja kotiinpäin Pyynikin kautta – matkaa sille päivälle tuli n.32 km.

Torstai oli pääsiäisen vuoksi viikon viimeinen työpäivä enkä viitsinyt jättää pyörää töihin pyhien yli, joten työmatka meni molempiin suuntiin pyöräillen eikä juoksukilometrejä tälle päivälle tullut. Salitreeni tuli suoritettu normaaliin tapaan.

Perjantaina tei yhden n. 13 km juoksulenkin. Tein kevyen juoksentelun yhteydessä 7 x minuutin kovaa (minulle kovaa) vetoa. Ensimmäiset vedot olivat suht rennon tuntuisia ja vauhti oli vähän päälle 3 minuutin luokkaa, mutta viimeiset alkoivat jo hapottamaan ja ajat painuivat 3:10 päälle.

Lauantana oli talvikauden viimeinen TeivoCup – 5 km:n testijuoksu. Päivälle oli luvattu 14 astetta plussaa, mutta testijuoksun startissa oli asteita ainoastaa pari kolme. Vähän vähemmällä varustuksella piti päästä matkaan, mutta taas piti kiskoa lämpökerrastoa yläpäähän ja hanskoja käteen. Muuten olosuhteet olivat mainiot – lähes tyyntä ja alusta sula ja hiekasta puhdistettu. Tavoitteena oli alittaa 18:30 ja päästä maaliin ilman vatsalihaskrampiia. Suunnitelmissa oli aloittaa rauhallisesti vähän alle 4 min ensimmäinen kilometri, mutta kun ensimmäisellä kilometritolpalla huudettiin väliajaksi 3:35 niin vähän alkoi pelottamaan pääseekö täältä maaliin ollenkaan, kun vatsalihas alkaa kramppaamaan kuitenkin jo puolessavälissä. Toinen km on vähän alaspäin viettävää ja väliaika tuon km:n jälkeen oli 7:03. Puolessa välissä väliaika oli 8:51. Tämän jälkeen alkoi takaisinpäin taivaltaminen ja vauhti tuntui hiipuvan. Hiipuminen johtui varmaankin vain loivasta ylämäestä, sillä viimeinen kilometri alkoi taas tasaisella ja loppuakohden laskien ja menokin alkoi taas vähän piristymään. Väliaikoja en ollut katsonut vähään aikaan, mutta pari sataa metriä ennen maalia vilkaisin kelloa ja se näytti jokusen sekunnin päälle 17 min. Ja sehän antoi lisää potkua menoon, sillä nyt näytti tulevan ennätysaika ja vieläpä ehkä 18 min alitus. Krampista kun ei ollut tietoakaan, niin pystyi rutistamaan lopussakin vielä vähän lisää vauhtia. Kun loppusatasten aikana oli aivan tuntumassa pari kisailijaakin, niin vauhtia oli pidettävä. Aika 17:48 paransi ennätystäni 20 sek:lla. Palautteleva hölkkä kotiin meni liitäen euforian vallassa, sillä tulos oli hurjasti parempi mitä olisin voinut kuvitella.

Illalla oli vuorossa vuoden ensimmäinen illalanvietto saunan ja oluen kera. Tätä ennen MaSa kuitenkin iski minulle Loimaan korttelisuunnistuksen kartan käteen joten ei siinä muukaan auttanut kuin kiskoa nastarit jalkaan ja baanalle. Rauhallisella hölkällä kiersimme radan läpi, mutta kun kartta oli kädessä, niin eipä siinä PK-sykkeisestä suorituksesta ollut tietoakaan. Harjoituksena reissu oli hyvä, enemmän pitäisi mennä tällain ilman emittiä, rauhallisesti hölkäten ja karttaa lukien. Ilta jatkui vielä tästäkin urheilullisemmin. Kauden viimeinen hiihtokisa tuli suoritettua (matka n. 30 m) sekä vaativa suunnitusrata (juomarasteineen). Kiitos vaan järjestelyistä Hirvikosken tiimi M&M:lle.

Niin kuin alkuviikosta vähän epäilinkin, niin sunnuntaina ei ollut suurta intoa lähteä pitkälle lenkille. Rangaistuslenkki oli kuitenkin tehtävä ja se tuli tehtyä Alastarolla lapsuuden maisemissa. Kyllä maailma on kutistunut viimeisten 20 – 25 vuoden aikana. GPS näytti, että ala-asteen koululleni oli matkaa vajaa 2 km, vaikka ala-asteiässä sinne oli matkaa varmaankin 10 km. Kaverille joka asui keskustan ulkopuolella ja jonne pyörällä meno oli isomman luokan suoritus, niin sinne kertyi matkaa vähän päälle kolme kilometriä. Lapsuuden ajan “jumalan selän taus” oli nykyään GPS:n mukaan reilun 5 km:n päässä kotoa. Mitäköhän maailmasta on jäljellä 50 vuoden päästä jos kutistuminen jatkuu samaa vauhtia. No, 14 km ja reilun tunnin maakuntamatka tuli kuitenkin suoritettua.

Tälle viikolle tuli vähän enemmän kovempivauhtisia harjoituksia, eikä ihan hukkaan ne menneet ainakin kun uusi ennätys tuli tehtyä TeivoCup:ssa.

Viikon vilinät:

Ma: ap pyöräily 16.5 km, sali 1h, ip. pyöräily 9.5 km, suunnistus 35 min
Ti: ip. cooperin testi 3330 m, mäkivetoja
Ke: ap. juoksu 16.4 km, ip. juoksu 15.6 km
To: ap. pyöräily 16.5 km, sali 1h, ip. pyöräily 16.5 km
Pe: ip. juoksu 13.1 km
La: ap. juoksu 5 + 4 km, ip. juoksu/suunnistus 8 km
Su: ip. juoksu 14.3 km

Lauantain “Salo-suunnistus” -kartta:

salosuunnistus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *