Sulaaaaaaaa

Viikko 7/2020 (10.-16.2.2020)

Tämä oli nyt huuto-otsikko trilogian viimeinen osa, toivottavasti. Ei se pysyvä talvi nyt sitten vieläkään tullut. Lunta löytyy kyllä vielä takapihalta ja kotitie on peilijäässä, mutta muualla tällä seudulla talvesta ei ole merkkiäkään. Tänään, sunnuntaina taitaa lähteä meiltäkin lumet, sillä lämpöä on useampi aste ja vettä sataa ihan reippaasti.

Viikko eteni suht perinteiseen tapaan. Tosin pidin, normaalista poiketen, kaksi etätyöpäivää, keskiviikon ja torstain. Tiistaina olin autolla liikenteessä, joten työmatkapyöräilyä ei tullut kuin maanantaille ja tiistaille.

Maanantaille oli luvattu kunnon vesisadetta, mutta aamulla osuin sellaiseen rakoon, että töihin polkiessa en juurikaan kastunut. Lämpöä oli pari astetta ja kova tuuli siivitti matkan tekoa. Illalla pyöräilin reilun tunnin, Zwiftin kuudennen viikon FTP builder treeniohjelman, sisäpyörätreenin. Keskitehot olivat 138 W (FTP 60%), eli ohjelmassa oli aika kevyt harjoitus.

Tiistaiaamuna juoksin ulkona vajaan 13.5 km:n nastarilenkin. Aamukuudelta köpötelty lenkki meni ihan ok. Tosin vauhti ei ollut mitään päätä huimaavaa (4:45 min/km), mutta osittain jäinen alusta teki juoksusta vähän varovaista, vielä kun lenkille osui pimeitäkin osuuksia. Illalla puolitoista tuntia sulkapalloneluria Raholan sulkapallokeskuksessa. Yhdeksästä erästä taisin olla häviäjien puolella vain yhdessä erässä, eli melko tuloksellinen iltapuhde, vaikkei ihan loistopeliä ollutkaan.

Keskiviikkona töiden jälkeen polkin ohjelman mukaisen 70 minuutin sisäpyörätreenin. Keskitehot olivat 151W (FTP 65%). Ohjelmassa oli FTP 80% vetoja ja myös ramp up FTP 90% asti. Edelleen suht kevyttä, sillä keskisyke on vain 110 bpm ja maksimikin 130. Illalla vielä tunnin uintitreeni Manyonin porukan kanssa Ylöjärven uimahallissa. Uintitreeni oli melko kevyt, sillä yritimme löytää oikeaa tahtia rauhalliseen vauhtiin.

Torstaina aamupäivällä juoksin matolla kiihtyvävauhtisen 13 km:n harjoituksen. Tunnin verran meni aikaa. Maton kanssa on edelleen ongelmia. Keskellä mattoa juostessa, kuuluu laahaavaa ääntä. Tunturin huoltomiehen pitäisi tulla jossain vaiheessa vaihtamaan matto-osuus, ja toivottavasti siitä on apua. Illalla tein vielä tunnin kotisalitreenin.

Perjantain työmatkapyöräilyt sai tehdä kuivassa säässä lämmön ollessa nollan tuntumassa. Hienoa oli, että pitkästä aikaa pääsi töistä lähtemään siten, että aurinko oli vielä näkyvissä. Illalla tein ohjelman mukaisen sisäpyörätreenin. Tällä kertaa ohjelmassa olikin vähän kovempi treeni, sillä kesto oli 95 minuuttia ja keskitehotkin vähän korkeammat, 158W (FTP 68%). Palauttavia osuuksia oli jonkin verran, mutta ohjelmassa oli mukana kolmen minuutin FTP 95%:n vetoja ja pari pitempää 80% pätkää. Keskisyke oli 117 bpm ja maksimi 137.

Lauantaiaamuna tein 13 km:n juoksulenkin, johon sisältyi neljä 1000m vetoa. Fiilis oli vähän väsyneen oloinen, joten en viitsinyt (lue: jaksanut) ihan täysillä niitä tehdä. Kaikki vedot olivat hieman alle 3:50 ja ne menivät kyllä melko rennon tuntuisesti, ilman suurempaa puristusta. Keskivauhti lenkillä oli 4:24 min/km ja keskisyke 137 bpm ja max 162 bpm. Päivällä oli perinteiseen tapaan Manyonin tunnin uintitreeni Ylöjärven uimahallissa. Ohjelmassa oli intervalleja sekä I, II ja III alueen satasia.

Sunnuntaina myrsky-/sade-ennuste kannusti sisäliikuntaan, ja istahdinkin heti aamulla pyörätrainerin selkään. Alkuperäissuunnitelma oli, että jos 3-4 tunnin pyöräilyn jaksaisi tehdä, niin hyvä olisi. Kolme juomapulloa varasin apupöydälle ja niiden kylkeen pari banaania, niin ettei tarvitse hypätä pyörän selästä pois, jos alkaa energiat vähenemään. Maltillisilla tehoilla yritin polkea, mutta kyllä paikoin ylämäkiosuuksilla watit nousivat pitkälle yli 200 W:n. Neljän tunnin kohdilla oli banaanit syöty ja pari juomapulloakin tyhjennetty, mutta sen verran voimia oli jäljellä, että päätin polkea vielä viidennenkin tunnin. Neljän ja puolen tunnin kohdilla osuin reitillä sellaisen mäen alaosaan, että sen ylös nouseminen olisi kestänyt varmaankin puolitoista tuntia, ja nousuprosentti oli pääosin yli kymmentä prosenttia. Puoli tuntia kapusin mäkeä, mutta kun viides tunti täyttyi, niin jätin leikin kesken. Harjoituksen keskitehot olivat 158 W (FTP 68%) ja keskisyke 117 bpm, eli hieman liian kovin tuli mentyä. Tosin loppunousu nosti noita arvoja jonkin verran. Sinänsä positiivinen kokemus. Pyörän asento tuntui hyvältä ja periaatteessa pidempäänkin olisi voinut polkea – ehkä muutaman viikon päästä sitten.

Btw. ensi yönä tulee vuosi täyteen ilman alkoholia. Tai no, kaksi tervetuliais-kuoharia on täytynyt ottaa, mutta muuten ollut nollalinjalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *