Polvi-probleemi

Viikko 44/2019 (28.10. – 3.11.2019)

Kulunut viikko on mennyt taas suht perinteisellä kaavalla. Eli mitään järisyttävää uutista ei ole tiedossa. Talvi yrittää tehdä tuloaan, mutta vähän huonolla menestyksellä. Vähän pakkasta on ollut silloin tällöin, mutta valkoista ei olla vielä saatu tähän pimeyteen. Sen verran kuitenkin pakkasyöt ovat pelotelleet, että vaihdoin perjantaina työmatkapyöräilyvälineeksi maastopyörän, kapearenkaisen cyclon tilalle.

Juoksut ovat jääneet tällä viikolla vähän vähiin, sillä viime sunnuntain pitkästä lenkistä polvi otti vähän itseensä ja on kipuillut juoksujen yhteydessä (ja vähän muulloinkin). Työmatkapyöräilyjä tuli tehtyä tällä viikolla neljänä päivänä. Hieman sai laittaa jo enemmän vaatteita päälle, sillä parhaimmillaan (tai pahimmillaan) pakkasta oli aamulla viitisen astetta.

Viikkoon mahtui myos kaksi kotisalitreeniä, maanantaina ja perjantaina. Tiistaina kävin pelaamassa puolitoista tuntia sulkapalloneluria Raholan Sulkiksessa (ent. Syssyn Sulkis). Tiistain juoksulenkin jätin väliin polvivaivan vuoksi.

Keskiviikkona pyöräilin tunnin sisätrainerilla melko helpohkolla reitillä. 37 km:n reitillä ei ollut kuin 300 nousumetriä ja pahinkin nousu oli vain 8%. Keskitehot olivat 180W (NP. 190W) ja keskisyke 130. Eli edellisiin trainer-treeneihin verrattuna kevyt treeni.

Torstaina kävin kokeilemassa polven kestoa juoksulenkillä. Aamupäivällä lähin Valmetilta ja kiersin arboreetumin, Koskikeskuksen, Eteläpuiston ja Ratinan kautta takaisin Valmetille. Matkaa kertyi 12 km ja aikaa kului 53 minuuttia, eli vauhti oli ihan mukavan reipasta. Polvi oli edelleen kipeä, mutta juoksemaan kyllä pystyi.

Lauantaina vesisade ajoi minut juoksemaan pitkästä aikaa kotimatolla juoksutreenin. 12 km juoksin kiihtyvällä vauhdilla siten, että keskivauhti oli 4:32 min/km. Sykkeet olivat yllättävän maltilliset, sillä keskari oli vain 129. Yleensä matolla on korkeammat lukevat, mutta tällä kertaa minulla oli apuna tuuletin, joka kieltämättä viilensi kehoa ja näin auttoin myös sykkeiden puolella. Päivällä kävin lisäksi vielä Ylöjärven uimahallissa uimassa tunnin treenin. Olin nyt ensimmäistä kertaa mukana Team Manyonein uimatreeneissä. Tiimillä on triathlon-harjoitteluryhmiä, mutta minä olen mukana vain uintiharjoituksissa. Tällä kertaa ei ollut tekniikkaa ohjelmassa vaan vedimme 8 x 100 m pullarin ja lättäreiden kanssa vauhtialueella 1. Tämän jälkeen 6 x 100 m lättäreiden kanssa alueella 2, 4 x 100 m alueella 3 ja lopuksi 2 x 100 m alueella 4 (käytännössä täysillä). Samalla tuli harjoiteltua myös peesissä uimista. Unohdin ehjän nenäklipsini kotiin, joten jouduin uimaan koko ajan “nenä auki”. Suht hyvin ilman klipsiäkin näemmä uinti sujuu, joten olisikohan tässä nyt pääsemässä klipsistä vallan eroon, jee.

Sunnuntaiaamusta kävin NiPa:n kanssa polkemassa n.30 km:n / reilun 2 tunnin maastopyörälenkin akselilla Lamminpää – Julkujärvi – Koukkujärvi. Lämpöä ei ollut kuin pari astetta, mutta melko hyvin tarkeni, kun vettä ei satanut eikä tuultakaan juri ollut. Liukkaita puunjuuria sen sijaan oli riittämiin, ja pyöräkin tuli sopivan kuraiseksi kuraisimmissa paikoissa. Illalla tuli tehtyä vielä rento juoksulenkki. Kieppasin Virelän, Nokian paloaseman ja Tesoman keskustan kautta 16,5 km:n kiekan 4:39 min/km vauhdilla. Juoksu tuntui melko kevyeltä ja rennolta. Tien pinta oli paikoin liukas. Polvessa alkoi taas jossain vaiheessa tuntumaan kipua, mutta ei se muuten menoa haitannut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *