Kantapääkipuja

Viikko 38/2021 (20 – 26.9.2021)

Puut alkavat kellertyä jo täällä etelässäkin. Aamut vilpoisia, mutta päivällä päästään yhä kymmeneen lämpöasteeseen, joka tuntuu ihan lämpimältä. Vettäkin on saatu, mutta etenkin sunnuntai oli mahtava ulkoilupäivä.

Kantapää on vihoitellut edelleen. Tämän vuoksi juoksut on jääneet käytännössä nolliin tällä viikolla. Korvaavaksi liikunnaksi on tullut sisäpyöräily. Trainer-kausi käynnistyi siis tällä viikolla. Myös uimaan on päässyt muutaman viikon tauon jälkeen.

Loman jälkeen aloitettiin varoivaisesti, ja maanantaille harjoituspäiväkirjaan ei tullut kuin työmatkapyöräilyt sekä illan tunnin kotisalitreeni.

Tiistai-iltana laitoin ensi kertaa tänä syksynä trainerin tulille. Poljin Zwiftissä kevyesti kaksi tuntin. Keskisykkeet oli 119 bpm ja keskiteho 157W. Tri-pyörä oli käytössä ensimmäistä kertaa sitten Tahkon kisan, ja vettä siellä niskaansa saanut pyörä kitisi siihen malliin polkiessa, että melkein keskeytin treenin siksi aikaa kun haen öljyä. Kuuntelin kuitenkin kitinät koko kahden tunnin ajan.

Keskiviikkona oli jälleen työmatkapyöräilyt. Aamulla oli pakkasta asteen verran, joten Laken talvikengät piti vetää jo jalkaan. Illalla oli MO:n treenit. Ensin tunnin sauvakävelytreeni Maunussuon mäissä. Tehtiin 6 mäkivetoa juosten, muuten mentiin kävellen. Tämän päälle tunti uintia Ylöjärven uimahallissa. Käsivetoharjoitteet olivat jälleen ohjelmassa.

Torstaina kävin myös konttorilla pyörällä. Illalla 70 minuuttia kevyttä sisäpyöräilyä Zwiftissä. Tällä kertaa sykkeet jäivät 112 bpm:iin ja tehot 149W:iin. Kevyttä oli, mutta nyt oli ketjut rasvattu.

Perjantaina otettiin taas vähän kevyemmin. Illalla tunnin kotisalitreeni ja päälle puolen tunnin jumppa. Jumppasin viime kevään Amfibian tallenteen kanssa. Vähän liikkuvuutta yms.

Lauantaiaamuna poljin Zwiftin ramp testin. Alkuun jokunen minuutti lämppää, sitten lähdettiin 100 W:sta ja minuutin välein nostettiin 20 W tehoja. 320 W jaksoin polkea vielä kokonaan, mutta 340 W jäi puoleen väliin. Tästä urakoinnista FTP:ksi annettiin 253 W, joka oli 4 W vähemmän kuin kevään viimeisessä vastaavassa testissä. Melko vähän arvo oli kuitenkin pudonnut, luulin että olisi enemmän. Mulla oli testin aikana myös erilliset tehopolkimet kiinni ja seurasin Garminista, mitä ne näyttivät. Zwiftiin verrattuna Assioman polkimet näyttivät tehoksi noin 10-15 W enemmän. Tuo on sinänsä hyvä tieto, sillä Assioman arvoja kuitenkin kesällä tulee ulkona pelkästään seurattua. Lauantai jatkui MO:n aktiviteetilla Varalan Flowparkissa. Reilu kolme tuntia tuli kiipeiltyä seikkauluradoilla. Ilma oli mitä hienoin ja lihakset saivat hyvää ja erillaista haastetta. Paksummat takin vaihto ennen aktiviteetin alkua oli virhe, sillä hikeä alkoi pukkaamaan melko pian kun radoille päästiin. Aktiviteetin jälkeen vielä saunomista ja pulikointia Varalan allasosastolla, ja illalla vielä hyvää ruokaa ravintolassa hyvällä, samanhenkisellä porukalla.

Sunnuntaiaamusta oli heti tunnin MO:n uintitreeni Ylöjärven uimahallissa. 2,4 kilometriä kelausta vuoroin ilman ja vuoroin pullarin ja lättäreiden kanssa. Uinnin päälle pari tuntia sauvakävelyä Pikku-Ahvenistolla. Sinne meno ja paluu oli kävelyä, mutta Pikku-Ahvenistoa kiersin 5 kertaa hölkällä/juosten. Kierroksen mitta on 1.3 km ja aikaa tuohon kului ensimmäisen kierroksen reilusta seitsämästä minuutista viimeisen kierroksen vajaaseen kuuteen minuuttiin. Erittäin upeasta säästä johtuen poluilla oli paikoin vähän ruuhkaa, joka haittasi etenemistä, mutta ohi tuli aina päästyä ilman ongelmia. Vähän pahennusta juoksenteluni taisi aiheuttaa kun yhdet koiran ulkoiluttajat tuli ohitettua kolmeen kertaan ja kapealla polulla se aiheuttaa aina vähän toimenpiteitä koirien kanssa. Iltapäivällä tuli päräytettyä vielä moottorisahakin käyntiin ja syyskauden ensimmäiinen kaato tuli tehtyä. Runko päätyi heti klapeksi ja pinoon, ja risutkin tuli perattua naksuttelukuntoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *