Sohjon kyntöä

Viikko 51/2019 (16.-22.12.2019)

Eipä tuonut vuoden toiseksi viimeinen täysi viikko talvea Tampereen seudulle. Lumen suhteen oli yritystä, mutta kun pakkasen puolella ei käydä edes yöllä, niin sen tietää millaista keliä on tiedossa, vaikka jonain päivänä lumiräntää sataisikin.

Maanaintain työmatkapyöräilyt menivät vielä ihan mukavassa parin asteen säässä. Keli oli sula lukuunottamatta omaa tietämme. Illalla tein matolla 13 km:n juoksutreenin. Laitoin mattoon taas vähän kulmaa, jotta saisi rauhallisessa vauhdissa sykettäkin irti. Ensimmäinen puoli tuntia 1% kulmalla 12 km/h vauhdilla. Sitten 15 min 2% kulmalla, 8 min 3%, 4 min 4%, 2 min 5%, 1 min 6%, 30 sek 7%, 15 sek 8%. Aina kulmaa kasvattaessa nostin myös nopeutta 0.1 km/h. Lopuksi vielä kilsa verryttelyä 0-kulmalla. Keskisyke oli 139 bpm ja maksimi nousi 168:aan.

Tiistai oli autopäivä, ja työkiireiden vuoksi aamulenkkikin jäi tekemättä. Illalla oli toki ohjelmassa puolitoista tuntia sulkapalloneluria. Sujui ihan ok.

Keskiviikkoaamusta pääsi vielä suht säädyllisessä kelissä ajamaan töihin, vaikka vähän sohjoa olikin jo kertynyt. Kotiin päin olikin sitten pitkästä aikaa erittäin surkea pyöräilykeli, kun päivän aikana oli räntää/lunta tullut kymmenisen senttiä ja pyöräily oli melkoista mongerrusta koko matkan. Yleensä näin talvella aikaa kuluu 50 minuuttia, mutta nyt kotimatkaan meni kaksikymmentä minuuttia kauemmin. Hermot meinasi mennä kun pyörä ei löytänyt suoraa ajolinjaa laisinkaan. Kaikesta huolimatta pyöräilin vielä illalla trainerilla reilun tunnin treenin 187W keskitehoilla / 143 bpm keskisykkeellä. Manyonen uintitreenejä ei ollut.

Yöllä oli onneksi pyörätiet saatu ajettua melko hyvään kuntoon. Aamun pikkupakkanen oli jäädyttänyt sohjon melko röpeloiseksi, mutta ihan hyvin töihin pyörällä pääsi, vaikka paikoin olikin melko jäistä. Päivän aikana oli pyörätietkin sulanut melko hyvin eikä polkemisongelmia ollut vaikka sohjoa vielä jonkin verran olikin. Illalla vielä puolitoista tuntia padelia.

Perjantaina sai taas liukastella pyörällä töihin päin kun jään päälle sateli vettä, mutta illalla pyörätiet olivat jo sulat. Päivällä oli reilun tunnin hieronta ja illalla tunnin kotisalitreeni.

Lauantaiaamulla juoksin Nokian paloaseman lenkin, 13.5 km. Sen verran tuntui jäiseltä keliltä, että laitoin nastarit jalkaan. Paikoin oli liukasta, mutta paljon oli ihan sulaa. 13 km/h vauhdilla kuitenkin tossu liikkui, ja meno tuntui ihan hyvältä ja suht kevyeltäkin. Iltapäivällä kävimme tekemässä Tuulin kanssa uintitreenin Tesoman uimahallissa. Minä uin ensin 3 x 400 m (ensimmäinen ilman välineitä, toinen pullarilla ja kolmas lättäreillä ja pullareilla) sitten 3 x 300 m, samalla tavalla kuin 400 m vedotkin.

Sunnuntaina oli ohjelmassa pitkä yhdistelmätreeni. Ensi pyöräilin trainerilla maltillisilla tehoilla kolme tuntia / 90 km. Keskitehot olivat 162 W ja keskisyke 121 bpm. Pyöräily tuntui ihan hyvältä vaikka noinkin kauan istui pyörän päällä. Olisi pystynyt vielä jatkamaankin. Heti päälle vaihdoin huonetta ja juoksin matolla tunnin / 12.4 km. Vaikka vauhti oli maltillinen, niin sykkeet olivat korkealla, keskari 138 bpm. Juoksu tuntui kuitenkin ihan hyvältä, vaikka pyöräilykuorma olikin alla. Meno oli myös yllättävän rentoa.

Viikkoon mahtui taas laaja kirjo eri lajeta. Etenkin viikonlopun hyvät tuntimäärät ja neljä työmatkapyöräilyä, nostivat viikon treenimäärän 19 tuntiin. Monipuolisuus mahdollistaa tuollaisen tuntimäärän, etenkin kun ei vieläkään ole päässyt hiihtämään. Hiihdolla saakin sitten helpommin viikkotuntimäärät korkealle.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *