Monenmoista keliä

Viikko 48/2019 (25.11.-1.12.2019)

Marraskuun viimeistä viikkoa sävytti vaihtelevat kelit. Taivaalta tuli viikon mittaan kaikkea mahdollista ja lämpötilatkin vaihtelivat melkoisesti. Viikonloppuna meitä piristä toisena viikonloppuna peräkkäinen Hertta-setteri, joka oli meillä taas yökylässä.

Maanantaina lämpötila pyöri nollan molemmin puolin. Ohjelmassa ei ollut kuin työmatkapyöräilyt. Aamulla oli kuivaa, mutta kotiin polkiessa tihutti vähän vettä. Onneksi keli ei ollut vielä liukas, mutta illan aikana tihutus muuttui jäätäväksi sateeksi, joka kuorrutti kaiken petollisen liukkaaksi.

Tiistaina oli onneksi autopäivä, sillä ilman nastarengasta olisi ollut melko tappava keli ajella pyörällä töihin. Aamupäivästä kävin Valmetilta tekemässä 12 km:n juoksulenkin. Edellisen illan jäätävä sade ei ollut vielä sulanut ja lenkki olikin paikoin melkoista lipsuttelua. Arboretumin hiekkapätkäkin oli liukas, vaikkei missään jäätä näkynytkään. Illalla kävin vielä pelaamassa puolitoista tuntia sulkapalloneluria Raholassa.

Keskiviikkoaamuna sai pyöräillä töihin kunnon vesisateessa, mutta päivän aikana vesisade muuttui räntäsateeksi. Kotiinpäin polkiessa kaikki räpäskä tarttui pyörään ja sen osiin kiinni ja jossain vaiheessa takapakka oli niin täynnä sohjoa, ettei kaikkia rattaita pystynyt enää käyttämään. Illalla vielä pyöräilin ensin vajaan tunnin trainerilla 196W keskitehoilla, ja sen päälle liukastelin autolla sohjossa Ylöjärven uimahallille Manyonein uintitreeneihin. Tunnin tekniikkatreeni oli jälleen ohjelmassa ja ihan hyvää palautetta sain taas uinnistani.

Torstai oli jälleen autopäivä, ja hyvä niin, sillä vettä oli sen verran ilmassa, että pyörällä meno olisi ollut melko märkää. Illalla juoksin matolla tunnin/13 km:n tasavauhtisen tasamaan treenin. Jalka oli melko raskaan oloinen koko juoksun ajan.

Perjantaina oli taas työmatkapyöräilyn vuoro. Yön kovat vesisateet olivat sulattaneet lähes kaiken sohjon pois, mutta Ylöjärven päässä oli vielä sen verran sohjoa, että nastattomalla pyörällä sai olla tarkkana. Lämpöä oli aamusta viisi astetta, mutta päivän aikana lämpötila tippui nopeasti pakkasen puolelle ja sateet muuttuivat ensin rännäksi ja sitten lumeksi. Kotiinpäin pyörräilessä huomasin, että aamulla vedestä kastunut pyörä oli jäätynyt eikä kovin montaa vaihdetta ollut käytettävissä kun takavaihtaja ei toiminut kunnolla. Loppumatkasta myös etuvaihtaja lopetti toiminnan ja vaihdevalikoima väheni entisestään. Uutta lunta oli jokunen sentti, mutta onneksi ei ollut liukasta, sillä lumi oli estänyt päivällä sataneen rännän jäätymisen. Illalla tein kotona vielä tunnin salitreenin.

Lauantaina treenattiin taas monipuolisesti. Juoksun päätin tehdä matolla, sillä ulkona oli 7 astetta pakkasta ja luntakin oli sen verran, etten lähtenyt jumittamaan paikkoja ulkojuoksuun. Laitoin juoksumattoon vauhdiksi aerobisen kynnysvauhdin (5:00 min/km) ja juoksin alkuun puolituntia 1%:n nousukulmalla. Tämän jälkeen juoksin vartin 2% kulmalla ja tästä eteenpäin puolitin aina ajan ja nostin kulmaa yhdellä prosentilla. Tunnin kohdalla kulma oli jo 7%, ja tämän jälkeen vielä kilsa nollakulmalla. Ihan hyvä treeni. Vauhti oli maltillinen, mutta silti sykkeet nousivat hyvin treenin loppupuolella. Jalat tykkäsivät. Päivällä oli tunnin uintitreeni Manyonein porukan kanssa Ylöjärven uimahallilla. Tällä kertaa uimme 100 m vetoja eri vauhdeilla ja eri apuvälineillä. Illalla vielä ennen saunaa kolmen vartin pyöräily trainerilla 197W:n keskitehoilla.

Sunnuntai oli edelleen pakkaspäivä enkä lähtenyt tekemään viikon pitkää lenkkiä ulos, vaan pyöräilin trainerilla reilun kahden tunnin rauhallisen treenin 177W keskitehoilla. Etukäteen suunnittelin tekeväni treenin matalammilla wateilla, mutta Zwiftin softan luomat kilpailutilanteet ja kirietapit nostivat sykkeet ja tehot vähän liian koviksi. Yllättävän mukavasti kuitenkin jaksoi pyöräillä sisällä noinkin pitkään. Apuna kylläkin oli televisio ja Rukan hiihdot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *